НОВИНИ

Росица Матева: Предстои попълване на СИК-овете, очакваме обжалвания заради спора в ДПС

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 13.09.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

"ЦИК не може да даде отговор на това кое е ДПС - на това трябва да отговарят избирателите", коментира в "Панорама" зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Заради спора в ДПС за пръв път от години Централната избирателна комисия е назначила служебно съставите на районните комисии.

"Партия ДПС е парламентарно представена в 50-ия парламент и тя има право да предлага членове на СИК и РИК, които ще организират и провеждат изборите. При консултациите при областните управители обаче партия ДПС беше представила по двама пълномощници на двамата представляващи. За първи път от много години нямаше нито едно постигнато съгласие".

Именно заради това Матева подозира, че много от назначенията на секционните комисии ще бъдат обжалвани.

"Партията Движение за права е свободи е част от "ДПС - Ново начало". Това е коалицията, която регистрира ЦИК след решение на Върховния административен съд", обясни Матева.

Не можем да коментираме съдебните решения, трябва да ги изпълняваме, заяви Росица Матева, но обясни защо ЦИК първоначално е отказала да регистрира фракцията на Делян Пеевски:

"Разгледано е електронното заявление, когато е постъпило в комисията, подадено и подписано е само заявлението, не са представени други документи към него. Най-малкото подписката на избирателите в подкрепа на регистрацията не може да бъде представена електронно. Останалите документи са представени на място в ЦИК през деня".

Росица Матева е категорична, че никой не ѝ оказва влияние във взимането на решения, потвърди същото и за колегите си. Посочи, че ЦИК работи добре със служебното правителство, в понеделник предстои оперативна среща с министри.

"Добре е комуникацията да върви между двата органа, не през медиите, особено когато в ЦИК се получават предложения, които са изпратени 3 часа по-рано на медиите, но ще изясним тези въпроси. Говоря за вчера, когато беше изпратено едно предложение на Министерския съвет, което в ЦИК е получено след 10 и половина, а в медиите беше изпратено много преди 8".

Трябва да се реши въпросът с параваните - ЦИК предлага те да се купят централизирано. Трябва да се намери и помещение за съхранение на машините - това е отговорност на Министерския съвет, посочи още говорителят на ЦИК.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца измъкна точка срещу високолетящия Спартак Варна
Ботев Враца измъкна точка срещу високолетящия Спартак Варна
Милан и Интер ще подновят плановете за нов стадион
Милан и Интер ще подновят плановете за нов стадион