НОВИНИ

Служби и скандал - вицепремиерът Цветан Цветанов

Репортажът, с който започна предаването показва живота на хора от един регионите, от които държавата е абдикирала през последните 20 години. И всичко, което се случва и това, което казват обикновените хора е, че няма виновни за злоупотребите, корупцията е функция на държавата, която е съществувала така през последните 20 години. В последните години винаги се търси някаква форма за скандали и това е свързано с някакви доклади и разни форми, които са продукт на бившата Държавна сигурност и Шесто управление. Това заяви в „Панорама" Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи.

служби скандал вицепремиерът цветан цветанов
bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 30.10.2009
Чете се за: 06:49 мин.
У нас

Репортажът, с който започна предаването показва живота на хора от един регионите, от които държавата е абдикирала през последните 20 години. И всичко, което се случва и това, което казват обикновените хора е, че няма виновни за злоупотребите, корупцията е функция на държавата, която е съществувала така през последните 20 години. В последните години винаги се търси някаква форма за скандали и това е свързано с някакви доклади и разни форми, които са продукт на бившата Държавна сигурност и Шесто управление. Това заяви в „Панорама" Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи. Според него, ако СДС беше успяла да разсекрети досиетата и се знаеше всичко за всеки, ако всичко беше изнесено на светло, нямаше да изпадаме в тази зависимост, в която сме днес.

Съдебната система трябва да се произнесе има ли виновни, понася ли се отговорност за ситуацията с интригите около ДАНС. Интересът на определени хора, свързани с бившите структури, имат интерес да няма държава. Последните години на безхаберие и срастването на корупцията с организираната престъпност доведе до това, че животът на хората от такива региони, като показания в репортажа, стана по-тежък, подчерта той.

На ДАНС беше даден кредит на доверие от политическите партии, дори от евроатлантическите партньори. Въпросът е как функционира ДАНС и кой носи отговорността за начина, по който е функционирала, каза министър Цветанов.

Целия разговор в студиото на „Панорама" можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Бойко Василев: Само преди седмица, преди няколко седмици, ми се струва, го обсъждахме тук, в това студио, с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - едно типично нашенско явление, наречено ченгеджийница. То представлява креслив, превъзбуден и конспиративен разговор за неща, които хората не разбират и които в останалия свят за тях не се говори публично. И понеже тази седмица ченгеджийницата се развихри по подобаващ начин, министър Цветанов отново е при нас.
Добър вечер.

Цветан Цветанов: Добър вечер.

Водещ: Кажете честно вие поне разбирате ли за какво става дума?

Цв. Цветанов: Отново участваме в. . . скоро време, където направих, преди седмица-две. . .

Водещ: Да, точно по същия въпрос.

Цв. Цветанов: Предаването започна с подобен тежък репортаж. Това е действителността за съжаление в тези региони и тези райони, където държавата е абдикирала от тях през последните 20 години. И всичко това, което се случва, и това, което казват обикновените хора, е, че няма виновни за всичко, което е злоупотреба, всичко, което е корупция, и това е всъщност функция на държавността в държавата през последните 20 години. И минавам на отговора на въпроса, който ми задавате. Всичко това. . .

Водещ: Да, нарочно пуснахме този репортаж, за да изглежда той по един начин на фона на това, за което се говори цяла седмица, г-н Цветанов. Защото едно са реалните проблеми на хората, а друго е това, за което всички говорим сякаш. Вие поне разбирате ли какво. . .

Цв. Цветанов: Реални са проблемите и това, което се говори цяла седмица. Въпросът е защо се стигна дотук? Трябва да се намерят причините, защото всички ние знаем, че последните години винаги се търси някаква форма за някакви скандали, и то свързано чрез подобни доклади или разни други форми, които са продукт на бившата Държавна сигурност и Шесто управление. Без абсолютно никакви притеснения мога да кажа, че това е точно функция на държавата по начина, по който е функционирала през последните 20 години. И тук е моментът, понеже тук е и президентът Стоянов, ако СДС, която спечели убедително изборите през 1997 година, беше направила така, че досиетата да бъдат отворени, да бъдат публични, да няма възможността някой да манипулира или да остане
тази зависимост, която се е наслагвала с годините преди това, смятам, че може би днес нямаше да бъдем в това състояние и днес обществото щеше да знае за всеки всичко, и нямаше да изпадаме в тази зависимост, в която сме днес.

Водещ: Добре, кое е по-скандалното в момента - че тези уж тайни доклади излизат наяве или съдържанието им?

Цв. Цветанов: Аз не бих искал да коментирам съдържанието, защото съдържанието е продукт, който е на база информация, с която се боравило и се е набирала по оперативен способ или с технически средства. За мен обаче по-скандалното е начинът и формата на излизане на тези материали, защото те са с гриф "класифицирана информация". И крайно време е, за да спрем с подобни сценарии, които ги наблюдаваме вече доста дълго време, днес имаме реалната възможност съдебната система да се произнесе има ли виновни, понася ли се отговорност за подобно нещо и ако се понесе отговорност, аз съм убеден, че това ще бъде и превантивният ефект за други, които помислят да правят подобни сценарии.

Водещ: В случая клати ли някой държавата, г-н Цветанов?

Цв. Цветанов: Интересът е да няма държава, защото всички тези скандали, които наблюдаваме. . .

Водещ: Интересът на кого?

Цв. Цветанов: Интересът на определени хора, които са свързани с бившите структури, и хора, които не обичат и не искат да има държавност в държавата. Защото вие сами разбирате, че тези репортажи и този репортаж, ако го бяхте направили преди 15 години, аз съм убеден, че тези хора са живеели по-добре, защото тогава все още е имало повече хора, имало е повече възможност да работят и последните години на този демографски срив, на тази безработица, на безхаберието в управлението, корупцията, която обхвана абсолютно всички етажи на властта, срастването на корупцията и организираната престъпност. . . и всъщност в момента някои са добре, но много повече са много по-зле.

Водещ: Добре, хайде ДАНС, прави ли ДАНС това, което й е работата в момента?

Цв. Цветанов: Не бих могъл да отговоря с едно или две изречения. ДАНС е продукт, който беше от група народни представители, мисля, че и г-н Миков беше от тези вносители за създаването на ДАНС. Знаете, че имаше едни коментари дали е необходимо, дали е важно. Като цяло се възприе от всички политически партии, без изключение, дори от евроатлантическите партньори, и се даде кредит на доверие. Въпросът е как функционира и кой носи отговорността за начина, по който е функционирала.

Водещ: Добре, вие например продължавате ли да твърдите, че службата е участвала в изграждането на политически проекти?

Цв. Цветанов: Определени хора от службата, но това са вече хората, които са представлявали тази служба, мога да кажа, че са участвали в подпомагането за осъществяването и развитието на дадена политическа. . .

Водещ: На коя?

Цв. Цветанов: Не бих искал да назовавам имена, аз смятам, че имаше хора, които може би се припознаха, или други, които не се припознаха, но самият факт, че някои вече започнаха осезаемо да ме атакуват, означава, че може би съм бил прав. Без да споменавам имена и без да споменавам политически проекти. За мен обаче, което е много важно, и това трябва. . . и тук може би г-н Миков също ще ме подкрепи, всичко това, което в момента се трупа като негатив на институцията ДАНС, ние трупаме един негатив и слагаме под общ знаменател и честните и трудолюбиви оперативни работници, които работят и които са работили и преди създаването на ДАНС. Въпросът е, че когато някой е управлявал не по надлежния ред, злоупотребявал е с управлението, което му е било дадено като власт, той трябва да носи отговорност, а не тези служители, които са работили в ДАНС и които ще продължат да работят в ДАНС. По същия начин е и във всяка една институция.

Водещ: Искате ли да кажете, че някой от бившето правителство трябва да отиде в затвора в момента.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, ако спазваме наказателния кодекс и българското законодателство, има текстове, които ясно и категорично дават тази правна възможност - да се понесе наказателна отговорност за лицата, които са унищожили или са загубили съответните документи с класифициран гриф.

Водещ: Ще закривате ли ДАНС?

Цв. Цветанов: Не смятам, че това трябва да бъде темата, по която трябва да се говори. ДАНС в момента не смятам, че най-правилното е да бъде закрита, защото това ще бъде пореден експеримент и поредна реформа, която ще бъде взета не от цялостна концепция, а от дадена ситуация. Аз пак искам да направя разграничаване между ръководителите на ДАНС, които са били, тези, които са злоупотребили, и пряката отговорност която носи премиерът, защото той отговаряше пряко за ДАНС, защото нямаше парламентарен
контрол, просто не беше допуснат от предишното мнозинство. Така че в тази посока смятам, че ДАНС трябва да остане, и това беше една добра форма, за да има един, така, елемент на спокойствие в обществото, че МВР не концентрира изцяло, цялата власт в правоохранителния сектор, а има и ДАНС, която е с подчиненост на премиера и с парламентарния контрол, който би могъл да бъде осъществен реално.

Водещ: Вие наистина ли искате това да стане? Не е ли по-логично вашият интерес да е да концентрирате повече власт в МВР? Вие сте министър на вътрешните работи.

Цв. Цветанов: Вижте, аз не искам да минавам през призмата на моя интерес. Трябва да минаваме през призмата на националния интерес и това, което в момента ние правим, е да разработим една цялостна национална концепция за сектор сигурност, в която да потърсим целия политически консенсус, и обществен, който ще бъде в дискусията, която ще бъде проведена, за да можем да направим такъв сектор, който 10-15 години да не бъде променян.

Водещ: А политически консенсус възможен ли е. . .

Цв. Цветанов: Възможен е.

Водещ: . . . г-н Цветанов, след цялата тази вакханалия тази седмица?

Цв. Цветанов: Възможен е и ще ви дам веднага. . .

Водещ: Сигурен ли сте?

Цв. Цветанов: Ами, ще ви дам един пример, защото точно преди два дни имах възможността с представители от всички ведомства, от неправителствения сектор да дискутираме промените в Закона за движение по пътищата. Трябва да ви кажа, че толкова конструктивен диалог, толкова добри предложения бяха направени. . . и съм убеден, че това е формата и начинът, когато вървим към законодателство, защото законодателството. . . Днес има мнозинство на ГЕРБ, втори мандат ще има пак мнозинство на ГЕРБ, трети не знаем какво ще стане, но винаги трябва да бъдем готови за едно продължително прилагане на законодателството и не да бъде променяно след всеки един мандат или след всяка една ситуация, която възниква.

Водещ: Има ли "Котараци" около трапезата на новата власт?

Цв. Цветанов: Това вече доста, така, взе публичност от това, което направи като защитна реакция премиерът Станишев. Аз мога да кажа едно: ако действително е имало такъв кръг "Котараците", премиерът Станишев имаше "лъвовете", защото цялата изпълнителна власт беше в ръцете му. Смятате ли, че той би пропуснал възможността да улови тези "котараци", и то в един момент, когато той имаше пълната възможност да го реализира.

Водещ: Може да са били доста ловки.

Цв. Цветанов: Не бих казал, че толкова са ловки, защото знаете какви усилия положи премиерът Станишев, за да създаде допълнителни кризисни ситуации в София - със специален закон, с отделянето на пари на българския данъкоплатец от републиканския бюджет, за да направят една медийна PR кампания за един кризисен щаб за боклука на София.

Водещ: Целият този шум не ви ли пречи да работите, например срещу отвличанията? Трябва да се обяснявате в студиата за разни неща, свързани със службите, докладите и т.н., а ето, проблемът с отвличанията стои.

Цв. Цветанов: Г-н Василев, отговорността на един министър е да защитава интересите на държавата и на своето ведомство. В тази посока аз винаги съм казвал, че аз поемам цялата политическа отговорност за всичко, което се случва в министерството, но искам да създам условията за една оперативна свобода на служителите на Министерството на вътрешните работи, за да могат да си свършат работата. Убеден съм, че всичко, което правим в Министерството на вътрешните работи в последните няколко месеца, дава резултат, но сами разбирате, че резултатите не могат да станат с магическа пръчка в рамките на 3, 6, 8 месеца. Защото резултатът от последната реформа, и тук може би е моментът да дам малко топката и на г-н Миков, последната реформа, която той направи 2008 година, беше един пореден експеримент, който беше експериментиран, и то в един мандат, на едно правителство, само че със смяната на двама министри, на две противоположно проведени реформи в сектора сигурност в Министерство на вътрешните работи. Днес обаче ние берем вече плодовете и затова се наложи да правим тези законодателни промени, които са неотложни, за да можем да отпушим системата.

Водещ: Добре, това беше вашата теза. Хубаво подавате топката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
05:55, 22.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
21:38, 21.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
20:50, 21.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
20:30, 21.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
20:21, 21.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
19:16, 21.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
19:02, 21.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
18:59, 21.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
18:54, 21.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Чешки хеликоптер спаси от огнено бедствие пловдивското село Скутаре
Чешки хеликоптер спаси от огнено бедствие пловдивското село Скутаре
17:40, 21.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Добрият пример: Мъж от Несебър дарява обзаведена мобилна къща на пострадалите от село Воден
Добрият пример: Мъж от Несебър дарява обзаведена мобилна къща на пострадалите от село Воден
17:22, 21.07.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Километрично задръстване на пътя Созопол - Бургас
Километрично задръстване на пътя Созопол - Бургас
17:02, 21.07.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Топ 24
Най-четени
Бойното поле на опозицията - Михаил Миков в студиото
Бойното поле на опозицията - Михаил Миков в студиото
Криза и дух - история от Рожен
Криза и дух - история от Рожен