НОВИНИ

Бойното поле на опозицията - Михаил Миков в студиото

„Скандалът тръгна така - в четвъртък премиерът се срещна с добросъвестен гражданин. В събота, когато медийното пространство е гладно за такива красоти, които иначе в последните 15-20 години се случват периодически, е захранено със свежата информация. След два дни цъфва на един сайт съдържанието донякъде, предполагам, че след време ще се появят още 4 страници - зависи от конюнктурата, зависи от обстановката", така Михаил Миков, гост в студиото на „Панорама", обясни появята на доклада на ДАНС.

бойното поле опозицията михаил миков студиото
bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 30.10.2009
Чете се за: 05:53 мин.
У нас

„Скандалът тръгна така - в четвъртък премиерът се срещна с добросъвестен гражданин. В събота, когато медийното пространство е гладно за такива красоти, които иначе в последните 15-20 години се случват периодически, е захранено със свежата информация. След два дни цъфва на един сайт съдържанието донякъде, предполагам, че след време ще се появят още 4 страници - зависи от конюнктурата, зависи от обстановката", така Михаил Миков, гост в студиото на „Панорама", обясни появята на доклада на ДАНС. Знаете, че г-н Станишев беше в прокуратурата, допълни той и подчерта, че отговорността за всяко действие е въпрос на наказателното производство.


ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Бойко Василев: Веднага прехвърлям топката с бърз пас към Михаил Миков, заместник-председател на парламентарната група на "Коалиция за България", член на изпълнителното бюро, старото, на БСП, бивш вътрешен министър. . .

Михаил Миков: В оставка.

Водещ: Да, да, в оставка, в оставка. Сакън, вие пръв я подадохте, при това в това студио. Добър вечер и на вас.

М. Миков: Добър вечер. Добър вечер и на вашите зрители.

Водещ: Не трябва ли, преди да кажете каквото и да било, г-н Миков, да обясните защо ви се губят десетина секретни доклада?

М. Миков: Аз мисля, че това е предмет на конкретно разследване, но нека се върнем на първия въпрос за скандала, как тръгна той. В четвъртък премиерът се среща с добросъвестен гражданин. В събота, когато медийното пространство е гладно за такива красоти, които иначе в последните десетина, петнадесет, двадесет години се случват периодически, е захранено със свежата информация, след два дни цъфва на един сайт съдържанието донякъде. Предполагам, че сигурно след време ще се появят още 4 страници, зависи от конюнктурата, зависи от обстановката. Защото това са обективните неща, когато питаме за скандалите, за нещата.

Водещ: Е, обективното е, че докладът липсва.

М. Миков: Оттам насетне знаете, че. . .

Водещ: Това не е ли обективното, не е ли обективното?

М. Миков: . . . г-н Станишев беше в прокуратурата. Отговорността за всяко действие е въпрос на наказателното производство. И мисля си, че през това време се случиха и други неща, които можеха да бъдат дискутирани в публичното пространство, те не се коментираха, не само животът на хората от Катраница. Примерно днес искахме в парламента да дойде здравният министър и да каже. . . На мен много ми харесва начинът, по който подхожда тук г-н Цветанов сега. Само че той коренно се разминава от това, което се случва в парламента всеки ден. В сряда - дадзибао, заклеймителска декларация, почиваща на абсолютно неверни твърдения. Значи, не съм адвокат на г-н Станишев, ама от 34 заседания за 3 месеца той е отсъствал 7 или 8. Волен Сидеров, който е внесъл декларацията, в предишния парламент за последните 6 месеца от 77 заседания е отсъствал около 70. Както и да е. . .

Водещ: Да де, ама ви пък на него му спретнахте една морална осъдителна декларация. . .

М. Миков: Добре де, и сега да си върнем на ония, за да. . .

Водещ: Ама, не да си върнем. . . г-н Миков, ако нещо сте го направили. . .

М. Миков: Добре, оставете сряда. Днес искаме от. . . искаме от кабинета да дойде министърът на здравеопазването, да каже какво става аджеба с тоя свински грип - пет, десет минути. Имаме кризисни ситуации, в които. . . аз като вътрешен министър - иска
парламентът, опозицията иска, отивам, запознавам с информацията, с която разполагам, приключва работата, довиждане. Управляващите - не, сакън да не ухапе някой здравния министър, който 10 минути преди заседанието излиза от парламента. В същото време в два окръга на България, големи сравнително, всички училища са затворени. И сега защо ги правим тия работи? Най-нормалното беше да дойде да се информира обществото. Тоест много е хубаво това, което каза г-н Цветанов, стига то, стига то да съответства на реалността.

Водещ: Не, нека само да се върнем, г-н Миков, разграден двор ли бяха службите при вас или не бяха, защото. . .

М. Миков: Вижте. . .

Водещ: Ще се върнем и на тези неща, ще има реплики, след като вие си изкажете тезата. Но аз все пак да ви попитам, да ви върна на въпроса за ДАНС.

М. Миков: Да, аз участвах в създаването на ДАНС. ДАНС беше създадена въпреки съпротивителните сили тогава, включително на фактори, които после се оказаха в нейното ръководство. ДАНС беше създадена с големия смисъл да се постигне ефектът взаимен контрол и аз се радвам, че г-н Цветанов е разбрал смисъла. Вие му казвате имате ли полза. И той има полза от това. Всеки ръководител има полза от едно независимо огледало, а обществото най-много има полза, и партньорите на това държаха. В Щатите са 5 служби такива и не си пречат. Понякога да, едните влизат в следите на другите, но пречи се на чадъросването, защото концентрацията в такава деликатна сфера при тая наша най-нова история показва, че се раждат често вещици оттам.

Водещ: Г-н Миков, вие четохте ли тоя доклад в интернет?

М. Миков: Честно да ви кажа, ще ви споделя една тъга. И други такива съм чел справки. И да ви кажа често съм задавал въпроса - граждани, служители, защо го грифирате това чудо по най-големите новини от албанския печат. Оттам трябва да тръгнем, защото и г-н министърът съм сигурен, че получава сутрин едни материали, на които има гриф отгоре, а вътре - мамо мила. Това са навици отпреди 20-30 години, аз не можах да се справя. Вътре има албанския печат. Е, кое му е секретното, кое му е секретното на материала, че да му сложиш отгоре гриф? Такива известни служби като Скотланд ярд, като други, имат по 4-5 материала годишно, по 10 възлови материала, които са с най-високия гриф, а в България
са хиляди. Щатове в МВР на униформени полицаи са засекретени. Комшиите му знаят, като му сложат още една звездичка на пагона и че работи в РПУ-то като полицейски инспектор, обаче това е секретно.

Водещ: Кое не е вярно, г-н Цветанов?

Цветанов Цветанов: Това, което каза г-н Миков.

Водещ: Защо?

Цв. Цветанов: Вие имахте реалната възможност да го направите всичко това, което казахте.

М. Миков: Е, така де, не успях всичко. Аз мога да кажа много неща, които съм свършил.

Цв. Цветанов: Това, което казвате за гриф. . . Тука говорим за информация, която е предоставена на премиера на страната, защото от тези справки, от тези доклади могат да подпомогнат вземането на правилно управленско решение. И това, което беше изнесено от премиера Борисов като номенклатура на наименованието на тези материали, защото съдържанието просто. . . никой не знае къде се намират в момента, там имаше и за контрабандните канали. Това беше една доста толерирана дейност от вашето правителство. И аз веднага ще ви дам пример за това, което успяхме да направим в последните 2 седмици за разбития канал, който го направихме на Кардам. Той функционира от доста дълго време, защото само в рамките на една година от справката, която беше направена за двама шофьори, те са минали 160 пъти през този пункт, без обаче физически да са минавали. Къде сте били вие?

Водещ: Г-н Миков, отговорете за. . .

Цв. Цветанов: А това е износ на зърно и на брашно. Износът на тази стока е нулева ставка, а когато тя е в държавата, това са 20 процента, които трябваше да влязат в хазната.

М. Миков: Никога не съм отричал, че имаме проблеми в тая посока и държавата ги е имала.

Цв. Цветанов: Нямало е политическата воля, г-н Миков.

М. Миков: Само че от 3 месеца управляват те и това, че братът на областния управител, който е на областта, е вършил тая работа, също е. . .

Водещ: Е, добре.

Цв. Цветанов: Не, не, не, точно това е между другото добър пример, защото, г-н Миков. . .

М. Миков: Само да довърша и после за брата на областния. Мисълта ми е, говореше се, че като се направи връзката между митници и данъчни, 800 милиона влизат в бюджета само от тая работа. За половин година, откакто управлява ГЕРБ, трябва да влязат 400 милиона. Говори се, че около 2 милиарда годишно се краде от ДДС. Те казват ние го спираме. Само че, като видиш приходната част на бюджета за догодина, в ръководството на митницата в момента са служители от БОП. Те са работили в БОП дълги години, в момента ръководят митниците. Там е. . . ръководството така наредено. Къде са парите и защо не ги прочитаме в бюджета? Или някой е казал - краде се, краде се, краде се, и сега продължава да се краде. Или воля, воля, воля - ама няма резултат. Къде са тия 2 милиарда и половина, които би трябвало да ги видим половината от тях, 6 месеца. . .

Водещ: Това нали знаете, че е другият вицепремиер, не е Симеон Дянков това?

М. Миков: Ама не, сега. . . но въпросът е това къде са парите. . .

Цв. Цветанов: Знаете ли каква е разликата между тяхното управление и нашето управление?

Водещ: Каква?

Цв. Цветанов: Че няма прикриване и няма толериране на подобни корупционни практики.

М. Миков: Добре, но къде са парите?

Цв. Цветанов: Момент, само да се изкажа, нали се изслушваме.

М. Миков: Извинявайте.

Цв. Цветанов: Защото той казва за областния управител, който е брат на задържания, който е в Кардам. Точно това е силната страна, защото трябва да имаш политическа воля и аз съм убеден, че вие сте информиран за много злоупотреби и поради политическия принцип на прикриване на подобни деяния стигнахте до тази ситуация. И днес, когато. . .

М. Миков: Не бих казал. . .

Цв. Цветанов: Защо не бихте казал, защото за данъчните. . .

М. Миков: Нека, кажете кой случй аз съм попречил да се разкрива и съм казал на служителите. Те сега са при вас.

Цв.Цветанов: Персонално не знам, мога да кажа за това, което днес имаме като състояние, защото нямаме никъде нищо, което да е работено по икономическата престъпност за всичко това, което беше откраднато. И аз понеже днес и в парламента говорих за, така, прословутото водно огледало, защото то е нагледен пример на огледалото, което сте направили като управление. Осем милиона и 700 хиляди лева стартира проект 2001-2002 г. за водното огледало в Кърджали, което означава, че за толкова трябва да приключи. .

М. Миков: Да не би да бъркате 8700, хиляди, милиона?

Цв. Цветанов: Не, 8 милиона и 700 хиляди и знаете ли на колко приключи във вашето управление водното огледало?

М. Миков: Не съм се интересувал.

Цв. Цветанов: Аз ще ви кажа, точно това е проблемът, че не сте се интересували, г-н Миков, защото 77 милиона е приключил този проект. И кажете ми. . .

М. Миков: Приключено ли е делото, нали е внесен материалът?

Цв. Цветанов: Внесен е, ама е внесено сега. Защо не го внесохте вие, защото просто знаехте, че Димчо Михалевски е човекът, който управляваше и правеше този проект, и му беше мечтата на живота. Но това са проблемите, които са стояли във вашето управление, а ние днес говорим за злоупотреби.

М. Миков: Ама, вижте сега, и аз съм чувал за много неща, които са откраднати от Столична община. Вашият зам.-кмет по транспорта. . .

Цв. Цветанов: В БДЖ, в БДЖ, има ли злоупотреби в БДЖ?

М. Миков: Ама, хващате ги и пращате в прокуратурата.

Цв. Цветанов: Това правим, това правим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
21:38, 21.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
20:50, 21.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
20:30, 21.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
Депутати предлагат мерки за ограничаване на схема за източване на НОИ, известна като "френска безработица"
20:21, 21.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
Опасно близо: Само на 600 метра от българската граница е пожарът, който бушува трети ден в Гърция
19:16, 21.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
19:02, 21.07.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора
18:59, 21.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
18:54, 21.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Чешки хеликоптер спаси от огнено бедствие пловдивското село Скутаре
Чешки хеликоптер спаси от огнено бедствие пловдивското село Скутаре
17:40, 21.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Добрият пример: Мъж от Несебър дарява обзаведена мобилна къща на пострадалите от село Воден
Добрият пример: Мъж от Несебър дарява обзаведена мобилна къща на пострадалите от село Воден
17:22, 21.07.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Километрично задръстване на пътя Созопол - Бургас
Километрично задръстване на пътя Созопол - Бургас
17:02, 21.07.2024
Чете се за: 00:22 мин.
В Русе беше осветен каменен кръст в памет на жертвите на арменския геноцид
В Русе беше осветен каменен кръст в памет на жертвите на арменския геноцид
16:24, 21.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Вселената и България според д-р Любомир Канов
Вселената и България според д-р Любомир Канов
Служби и скандал - вицепремиерът Цветан Цветанов
Служби и скандал - вицепремиерът Цветан Цветанов