НОВИНИ

Виктор Калник: Украйна не знае на кого Русия трябва да доставя газ

Посланикът на Украйна в България Виктор Калник каза в сутрешния блок на БНТ, че не Украйна, а Русия определя към кого да се подава газ по шестте направления и че за времето, в което е започнала кризата, Украйна черпи по 20 млн.куб.метра газ от собствените си запаси, за да транзитира към Европа, каквото и да е количество.

виктор калник украйна знае кого русия доставя газ
bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 07.01.2009
Чете се за: 07:42 мин.
У нас

Посланикът на Украйна в България Виктор Калник каза в сутрешния блок на БНТ, че не Украйна, а Русия определя към кого да се подава газ по шестте направления и че за времето, в което е започнала кризата, Украйна черпи по 20 млн.куб.метра газ от собствените си запаси, за да транзитира към Европа, каквото и да е количество.

Водещ: . . . Украйна през последните, така, часове, дни се свързва и с една друга тема в България, темата за доставките на газ. Доставки, които бяха преустановени от вчера. В студиото сме с Негово превъзходителство Виктор Калник, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас. Добро утро, г-н Калник.

Виктор Калник: Добро утро.

Водещ: Направо ви питам - защо бяха спрени доставките на газ за България?

В. Калник: Накратко бих искал да кажа, че за съжаление днес положението не се подобрява. Информацията, която получих тази сутрин от "Нафтогаз", виждаме, че количеството на газ намалява, количество, което се доставя от Руската федерация за прекарване към страните от Европа. Ако вчера действаха две от шестте входящи станции на границата между Русия и Украйна, днес сутринта работи само една станция. Тоест руският газ се подава по една от шестте посоки с официални писма на кого в Западна Европа по какви направления трябва да се изнася газ. Ние не сме собственици на този газ, нямаме договори със Западна Европа, имаме само договор, подписан с Руската федерация относно услугите за пренос на газ.

Положението се влошава и поради това, че Украйна от 1 януари

не получава от Руската федерация нито един кубически метър газ.

Нещо повече, компресорите, които подават газ за Европа, използват газ за своите технологични цели. Ние не получаваме заплащане за преноса на газ от Руската федерация, не получаваме газ, за да работят турбините на компресорите, ние черпим от своите хранилища газ и, за сметка на собствения добив, и, грубо казано, дотираме Руската федерация и страните от евросъюза, където ние доставяме газ. Всеки ден черпим за своя сметка 20 милиона кубически метра газ. Това са големи загуби за нашата система.

Водещ: От Русия намалява влизането на газ в Украйна.

В. Калник: Да.

Водещ: А към Западна Европа все пак достига. Към България въобще недостига. Защо е така?

В. Калник: Да, искам да кажа: работата е в това, че действат шест входни магистрали в посока на Украйна и шест изходящи магистрали от Украйна. Украйна не знае на кого Русия трябва да доставя газ. Затова Руската федерация ежедневно подава заявки по коя от шестте магистрали трябва да се прекарва газ. По всяка магистрала ние имаме писмени заявки от страна на Руската федерация. Затова ние, след като получим газ от една посока, трябва съгласно заявките на руската страна да разпределим постъпващия газ. Ние не извършваме никакви манипулации. Просто бих искал да обърна освен всичко внимание върху това, че в продължение на 17-те години на независимост на Украйна всяка година в началото на година към момента на началото на преговори с Руската федерация започва шантаж. И смятам, че дотогава, докато от страните на Европейския съюз и Украйна няма да се търсят алтернативни направления за доставки на газ, докато не се научим да се борим с проявите на монополизъм, енергийната сигурност ще се поставя под въпрос. Затова моята страна през тази година има резерви от газ за три месеца работа. Тези резерви са заплатени от Украйна и освен това Украйна разполага с възможности за собствен добив в размер на 20 милиарда кубика. Дългосрочната програма за развитието на енергетиката в Украйна предвижда както увеличаване на собствения добив, така и алтернативни възможности за доставка от други региони, а също така предвиждаме сериозен режим за икономично разходване на газ от потребителите в страната ни. Що се отнася до транзитните линии, ние работим също така, зада усъвършенстваме тези магистрали, за да модернизираме компресорните станции, да внесем в експлоатация съвременни компресори, които повишават гаранциите за нормални доставки.

Водещ: Това е, това е добре, но искам да ви върна на нещо, което конкретно засяга България. Казвате получавате от "Газпром" писма с изискване по конкретни направления какви количества газ да се подава по отношение на Европа. Имаше ли писмо, имаше ли такова указание за подаване на газ към България?

В. Калник: Нямам информация за конкретните заявки, това не е работа за дипломатите, но аз ще се поинтересувам и ще отговоря непременно на този въпрос.

Водещ: За България е важно кой е взел решението да се спре газът към нашата страна.

В. Калник: Искам да кажа, че нашият президент, президентът на Украйна разговаря с г-н Първанов и официално му съобщи за на практика прекратяването на подаване на газ от територията на Украйна от страна на Руската федерация. Тоест ние писмено сме информирали страните от балканското направление, че не получаваме за тях газ.

Водещ: Кога? Кога е било това известяване?

В. Калник: Това стана вчера, веднага, в 3 часа през нощта Руската федерация фактически четири и половина пъти намали подаването на газ.

Водещ: А защо беше спряно, така, внезапно, без предупреждение подаването на газ към Балканския регион? Това създаде условия за аварии у нас, "Неохим" възможно беше да има голяма авария. топлофикациите не могат да преминат на мазут.

В. Калник: Работата е там, че във вчерашната вечер Путин даде указание на шефа на "Газпром" Милер да прекрати доставките на газ за Украйна уж защото в Украйна крадат газ. Ще кажа, че това. . . става въпрос за някакви манипулации с цифрите. Вчера медиите в Руската федерация говореха за уж 15-процентни кражби на газ от Украйна. А от. . .

Водещ: Това е част, това е част от руско-украинската полемика. Аз ви питам защо, защо внезапно беше спряно подаването на газ към България.

В. Калник: Искам да кажа само, че бих могъл да съобщя, че утре продължават преговорите между двата стопански субекта, става въпрос за председателя на "Нафтогаз" Дубина, който продължава преговорите, заминава за Москва. И разчитаме, че след като международната общественост се намеси, след пристигането в Украйна на представители на Европейската комисия, след много проведени преговори между най-високите ръководства на страните и международните организации, вярваме, че преговорите ще тръгнат по-активно.

Водещ: Губи се време обаче. Преговорите се възобновяват в четвъртък, а ситуацията е драматична.

В. Калник: Ние водим този преговорен процес от август месец, затова нашите специалисти не са напускали Москва. Те, тези експерти постоянно водят преговори.

Водещ: Ще има ли газ за България, докато се водят тези преговори? Възможно ли е поне частично подаване на газ към нашата страна, към Балканския регион?

В. Калник: Ако Руската федерация доставя газ до границата на Украйна, Украйна гарантира доставките и дори без да има подписан договор с Руската федерация за транспортиране на тези количества газ до страните от Европейския съюз. Ние ще осигурим тези доставки, въпреки че имаме проблеми, свързани със съдебни решения, че не можем да осъществяваме безплатни доставки на газ.

Водещ: Говорите за решението на стопанския съд в Киев за забрана на "Нафтогаз" Украйна да. . .

В. Калник: Да, това са формални въпроси, но това бави нещата. Отлагаме.

Отвлича вниманието на "Нафтогаз" от воденето на преговори. И затова трябва да се изразходват съответните усилия.

Водещ: Правилно ли разбрах, правилно ли разбрах, че ако няма споразумение между "Нафтогаз" и "Газпром", ако има намалени доставки от Русия към България, няма да има достъп на никакви количества газ?

В. Калник: Не, не бих казал това. Работата е там, че Руската федерация оформя своите заявки в съответните направления. Има се предвид Русия избира по коя от шестте магистрали и в какъв обем трябва да пълним тръбите. Ние, ако получим заявка за балканското направление, ние ще го изпълняваме. . .

Водещ: Тоест на Русия, на Русия е изборът да. . .

В. Калник: И посоката, и обемите. . .

Водещ: Избор, избор на "Газпром" е Полша да получава 25 процента, Австрия да получава 10 процента, България да получава нула процента, това е избор на Москва. Така разбирам думите ви.

В. Калник: Това е официална, писмена заявка на Руската федерация.

Водещ: Кога се получава тя, тази заявка, всеки ден ли е, как става?

В. Калник: Не мога да влизам в условията на договорите. Подписани са договори, договори, които не са достъпни за разгласяване, така че същността на тези договори не е известна за мен. Но процесът е описан точно така, както в договорите се описва кога трябва да се плаща газта, която плаща Украйна на Русия. През декември ние авансово заплатихме, въпреки че трябваше да плащаме през януари. Това е деликатна работа, свързана с изпълнението на договорите. Но аз абсолютно отговорно казвам, че имаме официални заявки, писмени, и ние трябва да ги изпълняваме, защото ние изпращаме не собствена газ, а ние изпращаме, транспортираме газ, която е собственост на Европейския съюз и Руската федерация. Ние нямаме нито един договор със страните от Западна Европа. Ние сме единствено страна, която транспортира газ.

Водещ: Аз ви питам така настоятелно, защото моята, нашата страна, България се оказа заложник, оказа се заложник в един спор между Русия и Украйна. А България е изряден, така, участник в този договор, плаща това, което зависи от нея, а в крайна сметка не получава това, което. . . за което е платила. Нормално ли е това според вас?

В. Калник: Това съвсем не е нормално и аз като посланик правя големи усилия, за да работим пряко с предприятията, които извършват доставките, с ръководството на страната. Използвам всички възможни дипломатически канали, за да намали това напрежение и в бъдеще ще се сътрудничи и с "Булгаргаз", и с ръководството на страната ви, за да направя всичко възможно за възстановяването на доставките на газ и по балканското направление. Оптимистично е това, че утре продължават преговорите, води до оптимизъм това, че практически бяха проведени преговори и с Руската федерация, и с Украйна, и това се контролира, този процес се намира под контрола на най-високите представители на властта както в България, така и в Украйна, и в Руската федерация. Води до оптимизъм това, че Европейската комисия извърши проверки в Украйна и прави съответните усилия, за да могат експертите да помогнат за воденето на преговори.

Водещ: Срок? Бихте ли се ангажирали със срок, в който може да се реши проблемът? Знам че е трудно, водят се преговори, има голямо разминаване в цената. . .

В. Калник: Не смятам, че преговорите ще продължават толкова дълго, както преди, т.е. става въпрос за няколко позиции. Позицията относно това ще има ли посредник между Русия и Украйна, фирмата "Росукраин енерго" и какво е нивото на страната за транзит и за газ. Неща, които зависят едно от друго. Ние сме подписали меморандум с Руската федерация на 2 октомври, където ясно са определени сроковете за преминаване към пазарни цени както за транспортирането на газ, така и за самия газ. Ние смятаме, че ще можем да изпълним изискванията, които са в този меморандум. Меморандумът е съвсем пресен, още не е изсъхнало мастилото, и смятам, че украинците и Руската федерация ще стигнат до консенсус и за цената за газ, и за цената за транзит.

Водещ: Не можете да кажете седмици, дни. . . Прогноза . . .

В. Калник: Води до оптимизъм и това, че се промени тонът на официална Москва, поне вчера това беше така.

Водещ: Предлагаме да видите как учат децата в едно българско училище. Нашият репортер Надя Томова е в момента в 118 столично основно училище "Акад. Людмил Стоянов". Между другото в Украйна имате ли проблем с отоплението за училища, детски градини, болници?

В. Калник: Бих искал да посоча още две цифри, разбирам, че нещата са тежки. Ежедневно са необходими 140 милиона кубика газ. Ние използваме 60-70 кубика собствен добив и толкова черпим от хранилищата, още толкова, в които се съдържа тримесечен запас на газ. Но ние така или иначе сериозно икономисваме газ на нивото на предприемаческите структури и преди всичко водим дейност, за да се осигури социалната сфера, болниците. Но тъй като се промени налягането в тръбопроводите по периферията, в някои отдалечени райони във връзка с намаляването на налягането, разбира се, се намалява и температурата в топлофикационната мрежа.

Водещ: Да, разбрах ви. Нека да видим Надя, която е в 118-то училище. Виждам, че там децата са с якета, макар и да са разкопчани.

Водещ: Разбрахме каква е ситуацията в 118-то училище, тя едва ли се различава много от другите училища в столицата, пък и на много места в страната. За кратък отговор ви моля - възможно ли е по някакъв начин частично да се възобнови доставката на газ към България? Украйна какво би могла да съдейства за това?

В. Калник: Украйна вече съдейства и подава по посока на Западна Европа 20 милиона кубика от собствените си запаси, без да е заплащан, тъй като Русия не плаща за транзита.

Водещ: За България, конкретно за България?

В. Калник: Що се отнася до България, там се водят преговори с "Нафтогаз". Не знам как ще приключат тези преговори, но трябва да се води работа по подготовката на договори. Ако става въпрос за непосредствени доставки от Украйна, това е работа не за един ден. Освен това бих искал още веднъж да подчертая - подобна ситуация, както е в тези училища, преживяхме през ноември и декември в нашата страна, но причината не беше липсата на газ в тръбите, а липсата на пари и неразплащането между потребителите, от потребителите за подаването на топлина. Това е проблем на общинските власти, които не можаха да платят навреме, затова беше обявена дървена ваканция временно в нашата страна. И в края бих искал да отбележа, че, разбира се, и Украйна, и България трябва да мислят за алтернативни източници на доставки, за сериозен режим на икономии, за енергоспестяващи технологии и трябва да се научим в новите условия, в условията на пазарна икономика да се борим с проявите на монополизъм, които усещаме от страна на единствения доставчик.

Водещ: Добре, благодаря ви много за това интервю. Виктор Калник, Негово превъзходителство Виктор Калник, извънреден и пълномощен посланик на Украйна, беше наш гост с позицията на Киев, с позицията на Украйна във връзка със ситуацията и с кризата с природния газ.

Българо-руските газови отношения - историческа справка

Газовата криза

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
00:24, 05.05.2024
Чете се за: 05:40 мин.
Христос воскресе!
Христос воскресе!
00:00, 05.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
Празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"
23:30, 04.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
Полицията засече 36 души, шофирали след употреба на алкохол и 13 - на наркотици
22:05, 04.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
Борислав Сандов ще води листата на "Зелено движение" за европейските избори
21:44, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
Рисково раждане: Майка и бебето ѝ се възстановяват след животоспасяваща операция
20:32, 04.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
България е в очакване на Възкресение
България е в очакване на Възкресение
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
19:52, 04.05.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
Заради неизгасена цигара: Къща изгоря в монтанското село Игнатово
19:26, 04.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт
19:01, 04.05.2024
Чете се за: 00:50 мин.
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
БАБХ спря дейността на фирма, произвела козунак с батерия
17:50, 04.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
Родилка и бебе са починали в Самоков, здравният министър разпореди проверка
17:14, 04.05.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Министър Димитров се срещна с ръководствата на големи консуматори на газ
Министър Димитров се срещна с ръководствата на големи консуматори на газ
Станишев: Повечето потребители в Европа се превърнаха в заложници на спора Русия - Украйна
Станишев: Повечето потребители в Европа се превърнаха в заложници на спора Русия - Украйна