НОВИНИ

Депутатите спорят кой е истинският организатор на провокациите по време на протеста

В сутрешния блок на БНТ в разгорещен спор по темата влязоха депутатите от управляващото мнозинство Татяна Дончева и Станимир Илчев и депутатите от опозицията Атанас Атанасов и Иван Сотиров.  

депутатите спорят истинският организатор провокациите време протеста
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 15.01.2009
Чете се за: 14:38 мин.
У нас

В сутрешния блок на БНТ в разгорещен спор по темата влязоха депутатите от управляващото мнозинство Татяна Дончева и Станимир Илчев и депутатите от опозицията Атанас Атанасов и Иван Сотиров.

Според Татяна Дончева, депутат от Коалиция за България, полицията винаги е обект на критика и недоволство, когато има такива екстремни ситуации. В този случай обаче действията на силите на реда бяха изцяло в рамките на закона, беше категорична тя. Основната отговорност за сблъсъците по време на протеста носят неговите организатори, защото повече от месец в интернет безразборно се отправяха призиви за участие, без да се отчита заплахата от провокации и без да се осигури достатъчно сериозна охрана от самите протестиращи, както е по закон.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов оприличи случилото се на „Респект 2" и обвини властта, че действията на полицията са имали за цел да размаже протеста. Той заяви, че разполага с информация, че истинските провокатори не са били арестувани, защото са били организирани от самите управляващи. В същото време районните управления бяха пълни с малолетни, на които им беше отказана адвокатска защита, заяви Атанасов.

Същата теза застъпи депутатът от СДС Иван Сотиров. „БСП имат опит с такива операции", каза той. БСП винаги е разчитала на такива провокации, действа със сила превантивно, за да се сплашат хората и да се провали протестът.

Депутатът от НДСВ Станимир Илчев отбеляза, че в подобни масови прояви, винаги има много напрежение, дори и в страните с повече опит и традиции. У нас това става за първи път. Силите на реда не действат по интуиция или по лична преценка, а по инструкция и заповед, подчерта депутатът. За всеки, който е следил подготовката на протеста, е ясно, че още след първата седмица неговата организация беше направлявана и манипулирана. Не съм съгласен да се опростяват нещата, нужен е много сериозен анализ на случилото се, заяви Илчев.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ Виктор Николаев: Добро утро от Народното събрание. Добро утро на тези от вас, които сега си включват телевизорите. Следващия разговор ще направим от тук, от сградата, около която вчера имаше сериозно напрежение, няма да повтарям това, което всички видяхме. Представям направо събеседниците: Станимир Илчев - НДСВ, Татяна Дончева - БСП, Атанас Атанасов - ДСБ, Иван Сотиров - СДС. Директно започвам с въпрос към управляващите, това, което като теза днес избликва и в печата - имаше ли начин, при който тази група ултраси, тази групичка, да бъде навреме неутрализирана, да не се стига до ситуация, при която в момента полицията да получава упреци, че наред е минала и през мирно протестиращи граждани?

Татяна Дончева: Полицията в такива екшъни получава винаги упреци, най-малко от набитите или от тези, които са ги изпратили. Действията на полицията бяха абсолютно в съответствие със закона. Може би все пак трябва да обясним на българските граждани, че отговорност за проявата носят нейните организатори и че има законен ред как това да стане, включително връзките на организаторите, на комендантите на митинга, на лицата, отделени. . .

Водещ: Дали група от провокатори нарочно да опорочи протеста. . .

Т. Дончева: Затова трябва да има отговорност на организаторите, затова трябва те предварително да са стиковани с полицията и всеки да знае какви ангажименти има. Не е допустимо да смятате, че някой гражданин с мегафон вътре от тълпата може да поиска съдействие на полицията и изхвърляне от протеста на определени граждани по преценка на човек с мегафон.

Водещ: А защо полицаите. . . аз гледах по една от телевизиите, където пряко се излъчваше точно тази точка на напрежение, където полицаите наистина бяха провокирани съвсем постоянно, може би около час, от тази група ултраси, за които става дума. Имаше граждани, които се чуваха и се молеха на полицаите да ги защитят точно от тази групичка. Защо полицията не я отцепи, не я локализира, а можеше сякаш да го направи?

Т. Дончева: Гражданите, организиращи митинга, призоваваха в продължение на един месец едни неясно по какъв признак съвместими групи да дойдат да протестират. Също така. . .

Водещ: Всъщност тези никой ги иска.

Т. Дончева: Ами, не знам как точно никой не ги иска, като те все пак са попаднали на площада отнякъде. Освен това, ако проследите сайтовете, ще видите, че те си бяха призовани на митинга, че те си правеха загрявки от няколко седмици. Не можете. . .

Водещ: Полицията, като ги е знаела предварително, не можеше ли да ги неутрализира?

Т. Дончева: Има задължение за организаторите и това е категорично разписано в закон. Искам да кажа, може би първият човек, който ще каже, че съгласно Закона за митингите отговорност, включително за настъпили финансови щети, носят организаторите и извършителите. . . и организаторите. Така че. . .

Водещ: Организаторите са виновни за това, че тази групичка троши коли?

Т. Дончева: Да, защото те са длъжни да организират реда и да направят това в съдействие на полицията, а не да искате от полицията да направи всичко. Тя ще го направи, но тогава не може да я обвинявате дали 10 минути по-рано или 10 минути по-късно се е намесила. Това е вече в изпълнение на. .

Водещ: Може би. . .

Т. Дончева: . . . задания.

Водещ: Може би като свидетел на това поне, което се излъчваше, ми се струва, че около час имаше заповед полицаите да търпят това, което се стоварваше като железа, като псувни, като средни пръсти върху тях. . .

Т. Дончева: Дали митингът. . .

Водещ: . . . и те не реагираха.

Т. Дончева: Дали митингът е мирен или не личи от митинга. Тези, които трябва да отговарят за митинга, са организаторите, които трябва да знаят кого са повикали и по какъв начин. . .

Водещ: Тези 15 коменданти.

Т. Дончева: 15 или 115 - тяхна работа. Не е задължение на полицията да ги охранява, те трябва да имат и собствена охрана и да знаят какво искат от полицията. Това наистина е отговорност. И утре, когато някой дойде да организира протест, трябва да знае, че има такава отговорност.

Водещ: Добре, да редуваме опозиция и управляващи. Сега господин Атанасов, после господин Илчев. Оказва се, че по закон организаторите сега ще трябва да носят отговорност за това, което прави тази групичка. Смятате ли, че. . . имате ли информация да са плащани пари, между другото, ако някой има такава информация, по 300 лева, появи се по националното радио вчера?

Атанас Атанасов: Аз имам информация за брутално нарушаване на човешки права, но това на втори план. На първо място искам да ви върна в началото на мандата на това управление, когато беше проведена една операция "Респект", си спомняте. Вчера бяхме свидетели на "Респект-2". Тоест няма значение дали министърът се казва Румен Петков или Михаил Миков, властта вчера се опита с всички средства да размаже гражданите. . . и май успя.

Водещ: Възможно ли е тези провокатори да са подпомагани от опозицията, за да се стигне до това и в крайна сметка да бъде обвинена властта в насилие? Има и другата версия - че пък самите хора, които са заинтересувани от статуквото, искат да опорочат митинга.

Ат. Атанасов: От действията на полицаите, на които вчера всички бяхме свидетели и видяхме тук, общо взето, се вижда кой е организирал или докарал провокаторите, защото полицаите ги заобиколиха.

Водещ: Кой?

Ат. Атанасов: Властта. Това е убеждението на хората.

Водещ: Кой по-конкретно?

Ат. Атанасов: Откъде да знам. Може би трябва да видим какво пише в плана на ДАНС за т.нар. овладяване на протестите или за разколебаване на участниците, защото и такива неща са се случвали. И другото, което е, това е типичният арсенал на бившата комунистическа партия когато има срещу себе си протести, да действа със старите похвати, да манипулира хората. . .

Водещ: Вие обвинявате, че властта е докарала тази агитка, за да бъде това за камуфлаж за последващи действия и насилие над мирни граждани, това ли твърдите?

Ат. Атанасов: Аз чета в интернет такива твърдения. Отделно от това по различни канали пристига информация, че тези хора вчера са били пощадени и даже не са били задържани. Снощи по районните управления имаше над 100 човека задържани, които не знаеха какво правят там. Аз ще ви покажа. . .

Водещ: Твърдите, че хората, героите от тук не са задържани, от първата редица?

Ат. Атанасов: Да, така е. Вижте какви декларации са ги карали снощи да подписват непълнолетни лица, нарочно съм задраскал тук името на лицето, че не желаят адвокатска защита, че не желаят медицинско освидетелстване. Снощи до 12 часа имаше петима колеги адвокати в Първо районно управление, на които цял следобед не са им дали възможност да се свържат със задържаните лица. А родителите са наели адвокати да защитят децата им, непълнолетни, които бяха снощи набутани като сардели.

Водещ: Да, към господин Илчев или. . .

Т. Дончева: Може ли да попитам нещо господин Атанасов? Господин Атанасов, вчера имаше непълнолетни лица, които би трябвало да бъдат на училище. На въпроса за какво точно протестират те отговориха, че нямали четиризначни таблици в учебниците. Междувременно вие сте един от хората, които са забелязани в тълпата, и полицаите недоумяваха всъщност защо подстрекавате тези граждани, след като сте бил техен началник, и то изключително отговорен, пред техните очи?

Ат. Атанасов: Пред техните?

Т. Дончева: Пред техните очи. А световният революционен процес и опозицията е несъвместим в една демократична държава с разбирането, че всеки може да си тълкува свободата и правата както иска. Поданството на закона е над всичко в демократичната държава.

Водещ: Подстрекавал ли сте хора там? Подстрекавал ли сте хора?

Ат. Атанасов: Аз вчера, вчера излязох навън, тъй като имаше и наши симпатизанти на протеста, те ме повикаха знаете ли защо? Защото бяха забелязали, че пред Народното събрание е излязъл бившият шеф на ГДБОП Кирил Георгиев, хората бяха възмутени, казват - ние тук вдигаме плакати против корупцията, това ли е човекът, който се бори с корупцията? Оказа се, че сега той бил висш началник в НСО и си бил вършел работата. Затова излязох. . .

Водещ: Вие отидохте да го прогоните, така ли?

Ат. Атанасов: . . .затова излязох, да, отидох, после го помолих да напусне, защото, защото дразни хората. Затова излязох, госпожо Дончева, заради Кирил Георгиев.

Т. Дончева: Може, но има ред и ген. Димитър Димитров отговаря кой от неговите подчинени е там.

Ат. Атанасов: Изрично му казах, и той каза, че той си вършел работата.

Водещ: Добре, да чуем господин Станимир Илчев. В общи линии същият въпрос след всеки протест, ще видим какво ще стане и след днешния, се поставя въпросът не можеше ли да стане по друг начин?

Ст. Илчев: Мисля, че дори и държави с вековни полицейски и в това число демократични традиции трудно се справят при масови прояви, които са особено мотивирани, заредени с особено напрежение и особено сложни по социален състав от гледна точка на участниците. Мисля, че за първи път вчера имахме подобен случай, защото протестираха хора от различни съсловия, от различни генерации, с различни цели, формулирани по различен начин, а в острието на протеста се оказаха младежи, за които едни казват, че част от тях са криминално проявени, други, че са ултраси, трети, че са. . . или лумпени, които са били платени.

Водещ: Трябва ли властите да правят разлика между различните присъстващи в митинга, възможно ли е това да стане и този основен упрек, за който говорим сега?

Т. Дончева: Няма как да стане в една тълпа, вие не можете да искате документи за самоличност.

Водещ: Не, не, по действията им, по това кой хвърля желязо и кой си събува гащите, има и такива снимки днес.

Ст. Илчев: Една полицейска формация не действа по интуиция или според предпочитанията на отделните полицаи, сержанти и офицери, тя действа по команда и по инструкции. Затова има смисъл само извод, който бихме направили, ако наистина изслушаме министъра на вътрешните работи, а защо не и някои от командирите на полицаите вчера?

Водещ: За да падне всяко подозрение, че умишлено е имало някакво задържане.

Ст. Илчев: За да паднат маса подозрения. Всички подозрения няма да паднат, защото мое дълбоко лично убеждение е, че този протест все още, въпреки че навлиза във втория си ден, ако броим и дните от подготовката, може би във втората си седмица, не живее свой собствен автономен живот. В този протест има много силен задкулисен елемент, аз, разбира се, не мога да кажа кои са хората от задкулисието.

Водещ: Това се знае предварително. В "Стандарт", мисля, преди няколко дни беше съобщено, че целта е да се провокира, да се пусне кръв на митинга, затова се гневя и аз в момента, че това беше предварително написано и стана така, както го пишеше във вестника.

Т. Дончева: Това е задължение на организаторите и на всеки, който организира протест. Това е ясно по закон и предварително. . .

Водещ: Е, ако някой предварително каже, че ще има сблъсъци, само ще разчитаме на организаторите ли?

Т. Дончева: Организаторите са си в правата да кажат каква охрана има и основната част от организацията се постига, когато познавате хората, които водите, и когато те имат конкретни ангажименти.

Водещ: Видя се, че са хаотични, видя се, че не са организирани добре.

Т. Дончева: Ама, ама тогава не може да събирате хаотични хора, това е ясно, защото не можете да носите отговорност за техните действия.

Водещ: Но така или иначе се събират на едно място хората.

Т. Дончева: Защото вие дори не знаете какво да поискате от полицията, не сте го поискали, отказали сте да съобщите дори колко приблизително хора чакате, за да може да се съобразят и полицейските сили с това. Трябва да е ясно, че всеки, който организира такова мероприятие, може да очаква всякакви провокации. Между другото вие може да очаквате един психопат наистина да ви сложи взривно устройство в тълпата и без някой да го е пратил.

Водещ: Намери ли се, има ли информация, между другото твърди се, че и това било номер едва ли не?

Т. Дончева: "Пулс" писа, че са намерили три, че са намерили три. Между другото. . .

Водещ: А защо депутатите не бяха, ако се говори за такъв сериозен взрив, който ще се възпламени чрез позвъняване на джиесем, знаем колко сериозен може да е такъв взрив, защо сигурността на депутатите не беше осигурена или не бяха евакуирани, ако се говори за такъв сериозен евентуален атентат?

Т. Дончева: Но по-важното е да се осигурят хората на площада, защото полицията с действията си трябва да пази и тях. Вие вчера имахте възможност да се уверите колко хора са дошли с камъни, с болтове, стъклата на парламента са счупени не от снежни топки, а от снежни топки с камъни в тях.

Водещ: Добре, господин Сотиров?

Иван Сотиров: Сега, нека да поставим въпроса там, където му е мястото. БСП имат опит в такива операции и преди 10 ноември, и 1997 г., и сега, аз присъствах лично отвън, бях и 1997 г. по време на събитията, помня как действаха и преди 10 ноември, те си имат класическа схема. Значи, започнаха още много преди протестите с платените съобщения и кампания, че там ще дойдат платени хора, че ще има провокации. Според мен БСП активно, и управляващите, участваха в подготовката на протестите. Те си имат схема да организират провокатори, които никога не биват задържани и не биват бити, и винаги се гонят и се бият невинни хора. Така стана и 1997 г., спомням си, така организираха и провокации на църковни тържества, на Великден по същия начин. . .

Водещ: Защо тогава СДС призова своите привърженици, разбирайки, че те могат да бъдат поставени в опасност, защо ги призова да излизат там от името на партията?

Ив. Сотиров: Значи, защото това е граждански протест и ние подкрепихме гражданския протест и исканията на хората. Това, че БСП винаги са правили провокации, и целта беше да бъде смазан знаково . ..

Водещ: Не мисля, че бяхте предупредили предварително. Сега го казвате, че все едно сте имали със сигурност предварителна такава информация.

Ив. Сотиров: Да, защото ние не участваме в такива сценарии. Но аз присъствах вчера и видях за какво става въпрос. Това си е поредният сценарий на БСП да бъде превантивно компрометиран и смазан демонстративно протестът, да бъдат гонени и бити хората, за да не пускат утре или днес родителите децата си да ходят на протест, да бъдат сплашени хората. Това си беше акция. Там имаше насъскани, не говоря за всички полицаи, защото някои от полицаите отвън аз лично ги познавам, защото съм работил с тях, защото съм бил кмет на този район, имаше хора и от Първо полицейско и от други райони на София, но имаше насъскани полицаи от службите. . .

Водещ: От кого насъскани?

Ив. Сотиров: Ами, аз лично се сблъсках с един човек, който тичаше, въоръжен до зъби, блъскаше деца и възрастни хора и казваше тези преди 15 години трябваше да ги смажем. За такъв тип хора ставаше въпрос. Имаше кадри вчера от репортажите. . .

Ат. Атанасов: Въобще не е. . .

Ив. Сотиров: Не всички, аз говоря за определени хора, но това е отговорност на министъра. Има кадри, вчера гледах всички репортажи, за малтретиране в нарушение на хартата за правата на човека, унизително отношение към. . .

Водещ: Например?

Ив. Сотиров: . . . граждани и към деца. Имаше репортажи, включително и потелевизия СКАТ гледах, просто за гаври, за унижаване на хора без всякакво основание. И затова има записи и аз лично ще настоявам министърът персонално да потърси отговорност на тези служители. Да, да се защитава редът е едно, но да се малтретират хора и да има офицери в службите, които да. . . демонстративно да псуват граждани, има свидетели, аз лично бях свидетел как се псуваха граждани, как имаше лична мотивация. . .

Водещ: Добре. Г-н Илчев, отново да ви чуем. Един. . .

Ив. Сотиров: . . . не може да се говори тези хора трябваше да ги размажем преди 15 години. . .

Т. Дончева: Кой според вас трябваше да осигури полицаите при накъсаните заграждения, след като част от първата редица започна да хвърля загражденията върху полицията? Това. .. това чии права? Съжалявам...Това чии права. . .

Ив. Сотиров: . . . на вашата партия и на вашата. . .

Т. Дончева: Съжалявам, господин. . .

Ив. Сотиров: Расате, Расате вие си го пускате и го ползвате винаги. . .

Водещ: Расате?

Ив. Сотиров: . . . винаги, да, и куп други хора.

Т. Дончева: Съжалявам, г-н Стоилов, въпросът, г-н Сотиров, има принцип, има върховенство на закона. Всеки гражданин може да дойде и да протестира, включително да ругае правителството, но за това има ред и никой не може да нарушава обществения ред, още по-малко да бие хора, да бие полиция, да троши имущество. Това са. . .

Ив. Сотиров: Г-жо Дончева, когато 1997 година мятаха камъни и чупеха рейсовете, и тогава бях свидетел, нито един от тези, които мятаха камъни по рейсовете не беше бит. Гонеха пак възрастни хора и деца по пресечките да ги бият и да ги малтретират, за това става въпрос. Вие никога не си гоните провокаторите, които.

Т. Дончева: Съжалявам много, г-н Сотиров, има ред. Организаторите отговарят кои лица са на площада и какво те правят.

Водещ: Тоест трябва да ги изгонят те, така ли?

Т. Дончева: Те могат да искат полицията, могат да искат от полицията, след като са се разбрали предварително, след като имат синхрон. Световният. . .

Ив. Сотиров: Полицията да осигурява ред, а не само да бие и да се поддава толкова елементарно на провокации. . .

Т. Дончева: Съжалявам, полицията осигури ред. Действията на полицията бяха абсолютно в съответствие със закона.

Водещ: Да чуем г-н Илчев какво. . .

Т. Дончева: Това, че организаторите са допуснали. . .

Водещ: . . . какво очаква от днешния ден. И един технически въпрос, ако имате отговор, кой трябва да уведоми и по какъв начин площада така, че всички да разберат, че един митинг е прекратен? Имаше оплаквания, че не са разбрали присъстващите, че нямат право да стоят на площада и не вярват на полицаите. .. призивът да опразнят пространството.

Ст. Илчев: Преди да споделя очакванията си, позволете да кажа две думи за това, което чухме от колегите до този момент. Решително възразявам да се опростява ситуацията. Това да се обвинява една партия, че е лаборатория на провокатори, другата да сатанизира полицията и да защитава гражданите, третата да казва, че гражданите са били толкова наивни, че не са могли да си организират митинга е повърхността на нещата. Да не забравяме, че има партии, които в момента много съмнително мълчат в парламента.

Водещ: Коя партия?

Ст. Илчев: Няма да назова партии. Има и партии. . .

Водещ: Защо?

Ст. Илчев: . . . извън парламента и те мълчат съмнително. Има и малки формации, които са. . .

Водещ: За ГЕРБ ли говорите? Това е. . .

Ст. Илчев: . . . сателитни на тези партии.

Водещ: За кого говорите?

Ст. Илчев: Това подозрително отказване да се признае бащинство спрямо вилнеещата малка група от ултраси, или каквито и да са там, и кокетирането с тях е много съмнително. . .

Водещ: Нечестно е да не казвате кого имате предвид.

Ст. Илчев: Аз не съм следовател, нито анализатор, аз. .

Водещ: Това ваше лично чувство ли е, усещане и наблюдение?

Ст. Илчев: Част от моите очаквания днес е да започнат да говорят сериозните анализатори. Анализаторите, които имат професионален опит, не само журналистите, депутатите и социолозите. Има хора с професионален опит, има хора, които са работили с другите хора, от подземието. Аз например искам да ми обяснят. . .

Водещ: Вие имате житейски опит и наблюдение, затова ви питам. Това е сериозно, което казвате. Кои са мълчаливите бащи?

Ст. Илчев: . . .водили ли са преговори с формацията "Саут Дивиджън". Какво означава това южна дивизия или южна фракция. "София уест" - какво означава това? Футболна агитка или хибрид между криминални типове и футболни агитки?

Т. Дончева: Футболна агитка от "Люлин", която съдържа всичко.

Ст. Илчев: Кой е ходил в моя квартал "Дианабад" да предлага на момчетата от 11-то и от 105-то училище пари, за да се включат. Слава богу, те не са се включили. Аз познавам такива хора.

Водещ: За кого казват, че е ходил?

Ст. Илчев: На нас ни липсва анализът, конкретиката. Появиха се няколко псевдонима - Пелтека и не знам какъв, и Чочо, и Мочо, а трябва да се анализира ситуацията, ако искаме да върнем. . .

Водещ: Вече няма време за анализ. Днес какво ще стане? Като че ли този анализ, докато се направи, и днес има протести, и утре.

Ст. Илчев: Най-сполучливи са анализите, които се правят в рамките на събитията, а не когато събитията отминат.

Ив. Сотиров: . . . ние седяхме цялото време отвън и не знам тези подробности, които вие, след като седяхте тук с г-жа Дончева ги знаете точно кой е бил, какъв е и т.н. Да, много сте любознателни, много информирани сте.

Ат. Атанасов: Може би призовавате професионалистите анализатори от Държавна сигурност да дадат оценка на събитието. Ние знаем какво ще кажат, защото те организират провокаторите. За това става въпрос. 1997 г., г-н Илчев, когато влязохме в Министерство на вътрешните работи, намерихме един план, подписан от Цвятко Цветков, за овладяване на протестите. Същата работа е сега и същите хора.

Водещ: Вие мислите, че ще има такива провокатори. Имате ли информация, че. . .

Ат. Атанасов: Това го пишеше в публичното пространство, но аз с очите си вчера видях, че полицията се отнесе благосклонно към въпросните провокатори. Нито един от тези хора не е бил задържан вчера, а бяха бити хора, които. . .

Т. Дончева: Ние не знаем, ние не знаем. . .

Водещ: Нито един?

Ат. Атанасов: Да, нито един.

Т. Дончева: Ние не знаем защо вие твърдите това. Има задържани 154 лица по данни. . .

Ат. Атанасов: Защото, г-жо Дончева, цяла нощ съм обикалял районните управления, за да видя кои хора са задържани.

Т. Дончева: Ами, тогава вие сте един от организаторите, г-н Атанасов.

Ат. Атанасов: На кое?

Т. Дончева: Вие сте един от организаторите и вие сте един от подстрекателите.

Ат. Атанасов: Бях помолен да отида да видя какво се случва. Такива безобразия се свършиха из районните управления, че Миков да не се появява днес тук.

Т. Дончева: Г-н Атанасов, може да си говорите всичко. Това е, това е право на опозицията да си говори каквото си иска. Министърът в 09.00 часа ще дойде да информира парламента и без това. Но. . .

Ат. Атанасов: Ама не министърът, правителството да си. ..

Т. Дончева: Правителството може да си отиде и протестиращите могат да дойдат и да ругаят правителството и парламента.

Ат. Атанасов: Вие сами създадохте обстановка за това с това отношение.

Т. Дончева: Но в тази работа има ред.

Ст. Илчев: Мисля, че все пак предложих няколко скромни, но конкретни неща. Най-конкретното от страна на г-н Атанасов беше да припомни за това, че е имало Държавна сигурност. Аз не познавам тези хора, не съм работил като него в тези среди, не каня тях. Каня професионално подготвени анализатори, специалисти по подобни ситуации.

Водещ: Какво ще стане днес?

Т. Дончева: Ясно е, че полицията ще трябва да спази законовите си задължения да осигури обществен ред. Организаторите, вероятно водени от вчерашния си горчив опит, ще трябва да се съобразят с това и сами да проверят кой. . .

Водещ: Тоест, ако организаторите не се справят, пак може да има мирно протестиращи пострадали хора заради това, че организаторите не могат да си направят протеста?

Т. Дончева: Вие не знаете кой е мирен, кой е мирен и кой не е мирен. В тълпата не може да проверявате документи за самоличност. Има си закон, полицията действа. . .

Водещ: Тоест всеки, който дойде, да си има на едно на ум?

Т. Дончева: Точно така. Всеки, който ходи на мач, също си има едно на ум.

Водещ: Това е като предупреждение.

Т. Дончева: Това е. . .

Ат. Атанасов: Не, не, вижте, на инструктажите в районните управления началниците на полицията, полицаите са казали, че трябва законът да се приложи с цялата сила. "Респект 2". . .

Т. Дончева: Точно така, законът с цялата сила и с цялото върховенство, г-н Атанасов.

Ат. Атанасов: Да, и ще стигнете пак до някаква такава история като с Чората. . .

Т. Дончева: Върховенството на закона е над. . . на всяка демократична държава. Аз се учудвам, че вие, който сте бил висш началник на МВР и юрист по образование, може да оспорвате, че върховенството на закона е над всичко и че полицаи. . .

Ат. Атанасов: Не, аз оспорвам, че се задържат непълнолетни деца без адвокат.

Т. Дончева: . . . какво правят тук.

Водещ: Да направим опит да чуемЕ

Ат. Атанасов: Ама те са граждани. ..

Водещ: . .. имаме камера и навън пред сградата. . .

Ив. Сотиров: . . . да се обадя да кажа, че на Бузлуджа има бомба, за да ви разваля тържеството, веднага ще ме заловят, а тези, които си ги поръчвате да се обаждат, за да. . .

Т. Дончева: Точно това говорихме с г-н Николаев преди малко - че никой не се е занимавал каква организация се създава за Бузлуджа между полиция и организатори, никой не се е замислял.

Водещ: Сега, толкова от нас до момента. Надя Томова, нашият репортер, е пред сградата. Виждам, че организаторите, които многократно ги споменахме съвсем логично в този разговор, или част от организаторите, са там. Към тях може би Надя ще зададе въпроса ще имат ли ресурс и възможност да спазят закона, след като оказва, че 15, 5, 3 или 20, колкото коменданти си имат, те отговарят за това да озаптят разбеснели се ултраси, за да не бъде тяхното поведение оправдание на полицията за по-голяма грубост, каквато се констатира днес в медиите. Много благодаря за участието на депутатите, пожелавам им лек ден, ще видим какъв ще е той и пред сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
22:08, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
21:49, 01.09.2024
Чете се за: 00:37 мин.
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
21:44, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
21:05, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
20:33, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
19:22, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
17:47, 01.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
17:28, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
17:07, 01.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
16:38, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП
Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП
15:41, 01.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Дело срещу медици във Франция
Дело срещу медици във Франция
Албер Втори достигна Южния полюс
Албер Втори достигна Южния полюс