НОВИНИ

Министър Аню Ангелов за военната реформа

Около 30 % ще бъдат съкращенията в състава на администрацията на Военното министерство през новата година. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на отбраната Аню Ангелов. И през следващата година България ще запази военният си контингент в Афганистан.

министър аню ангелов военната реформа
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 03.01.2011
Чете се за: 07:37 мин.
У нас

Около 30 % ще бъдат съкращенията в състава на администрацията на Военното министерство през новата година. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на отбраната Аню Ангелов. И през следващата година България ще запази военният си контингент в Афганистан. Предстои ни да въведем такава финансова дисциплина, че в края на годината да нямаме задължения – каза още министърът. Той коментира и различията си с президента, като увери, че те не се отразяват на самите военнослужещи.

В ефира на сутрешния блок пряко по телефона се включи и полк. Веселин Цековски - национален командир на българския контингент в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Целия разговор с военния министър и командира на българския контингент в Афганистан вижте във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА


Водеща: Как ще продължат реформите в армията ни през 2011 година? Добро утро казвам на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Аню Ангелов: Добро утро.

Водеща: Здравейте и честита Нова година.

А. Ангелов: Честита Нова година на вас, на вашите зрители и на всички военнослужещи и цивилни служещи от въоръжените сили.

Водеща: Какъв беше късметът, който изтеглихте от новогодишната баница?

А. Ангелов: Всъщност падна ми се парата и това е добре.

Водеща: Това е добре, за министър на отбраната с толкова много реформи това е добре. Какво ново, министър Ангелов, ще се случва през 2011 година с армията ни, как сте разчели планираните съкращения през тази година?

А. Ангелов: През 2011 година преди всичко ще отделим значително повече средства за бойна подготовка на всички видове въоръжени сили. Ще се постараем да осигурим, както и досега сме осигурявали, нашия контингент в Афганистан с всичко необходимо. Ще продължат ученията, ученията. . . имаме над 17 учения планирани, съвместни, както с американски военнослужещи, така и с отделни
подразделения от Република Сърбия. Имаме и някои задължения, които трябва да изплатим, все още остават, въпреки че намалихме около четири пъти общия обем на задължения от 2009 година. Сега ни предстоят. . . да направим така, да въведем такава финансова дисциплина, че в края на годината да нямаме задължения. Предстои
най-вече да се въведат в действие всички онези основни принципи на бялата книга за отбраната и въоръжените сили. Това означава разработката на дългосрочен инвестиционен план, означава внасяне в Народното събрание на някои промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, нов устройствен правилник на Министерството на отбраната. Всъщност измененията в Министерството на отбраната ще бъдат най-силни, в самото министерство, в администрацията, а също така и във висшите командни звена.

Водеща: Като казвате за връщането на дълговете, днес вестник "Сега" пише, че 50 милиона лева ще разплатите на длъжници.

А. Ангелов: Имаме 132 милиона лева от тази година, т.е. от 2010 към 2011 година.

Водеща: Ще успеете ли до края на 2011-а всичко да. . .

А. Ангелов: Ами, като имате предвид, че миналата година те бяха 536 милиона лева, сега са 132 милиона лева. Направихме някои успешни преговори с чуждестранни фирми, с които. . . те се отказаха от неустойки, глоби и такси и по същество разсрочване на нашите задължения за следващите пет-шест години. Това ни дава няколко глътки въздух в повече и считам, че ще успеем да се справим със
задълженията.

Водеща: За съкращенията нищо не казахте, как са планирани те през тази година?

А. Ангелов: Всъщност аз споменах, че съкращенията ще засегнат администрацията на Министерството на отбраната през тази година, 2011, и висшите командни звена. Няма да засягат основните бойни поделения на Българската армия. Всъщност техните съкращения ще започнат през началото. . . т.е. в началото на пролетта на 2012 година.

Водеща: Какъв процент от администрацията ще бъде съкратен?

А. Ангелов: Ориентировъчно около 30 процента.

Водеща: Това е сериозна цифра.

А. Ангелов: Да, това е вторият етап всъщност на тези съкращения. Вече имаше едни съкращения от 30 процента през 2010 година, но ние считаме, че има още възможности и има потенциал Министерството на отбраната, самата администрация да работи по-ефективно, макар и с намален състав.

Водеща: Президентът ви обвини преди няколко седмици, че слагате кръст на социалната политика в армията.

А. Ангелов: Нищо подобно няма. Всъщност аз няколко пъти вече повтарям, че всички компенсации на военнослужещи за тежестите на службата са се запазили с изключение на две и те са естествени. Най-напред ще трябва да се заплаща наем за използването на държавно жилище, има закон за държавната собственост, който важи за всички граждани. И второто, което всъщност е нещо, така,
отсрочено във времето, бих казал - възможността да се продават жилища на военнослужещи. Естествено, ако имате 12 000 безквартирни, а имате на разположение 3000 жилища, не можете да си позволите дори и да мислите, че можете да ги продавате тези жилища, тоест все повече хора да остават без възможност да ползват държавно жилище, докато са на служба. За съжаление не можем да направим нищо съществено в тази насока и през 2011 година.

Водеща: Знаете ли, любопитно ми е как ще продължи вашият принципен, по собствените ви думи, сблъсък с президента Георги Първанов сега, през 2011 година?

А. Ангелов: Доколкото той е принципен, следователно той ще продължи дотолкова, доколкото по някакво стечение на обстоятелствата се получи разрешение на съответния принципен сблъсък, както вие го наричате. Наистина имаме различни виждания за развитието на българските въоръжени сили. И за съжаление мога да кажа, че нашите виждания се покриват с вижданията на НАТО за развитието на обединените въоръжени сили на НАТО в следващия 5-годишен период, а не виждам особено значение. . . какво от военностратегическа гледна точка мисли върховният главнокомандващ, защото той не е военен стратег. При мен е цялата военна експертиза и те казват своята тежка дума тогава и където трябва. Следователно да се надяваме на един много ограничен кръг от съветници, па макар и да включват те и бивш
началник на Генералния щаб на Българската армия. . . не трябва да се оценява толкова високо като принципен сблъсък. За съжаление може би президентът не е военен стратег и нека да остави на военната експертиза и на ръководството на Министерството на отбраната да подготвят и да предлагат онези решения, които са най-ефективни за въоръжените сили.

Водеща: Извинявайте, вие го пратихте в девета глуха
главнокомандващия?

А. Ангелов: Не, не съм го пратил в девета глуха, така го е пратила конституцията. Всъщност, ако погледнете неговите права по конституция, те са достатъчно ограничени, за да не се и мисли дори, че българският върховен главнокомандващ може да бъде или трябва да бъде военен стратег.

Водеща: Питам ви за различията с президента, защото, ако те са толкова сериозни колкото и двамата твърдите, това неминуемо се отразява на самите военнослужещи, на самата армия, нали така?

А. Ангелов: Не, не се отразява, аз съм категоричен в това, не се отразява на самите военнослужещи. Въпросът е, че достойни български генерали по този начин се. . . как да ви кажа, чувстват недоверие от страна на върховния главнокомандващ. Чувстват доверието на Министерството на отбраната, когато те се предлагат, и когато не се приеме тяхното назначение, естествено те се чувстват обидени от това. За съжаление така се получи за двама генерали от българската армия и аз считам, че това не беше достойно.

Водеща: По-спокойно ли е вече във военното разузнаване, след като вече месец, нали така, Веселин Иванов е изпълняващ длъжността директор на службата?

А. Ангелов: Липсата на титуляр директор на службата не доведе до някакви сътресения в самата служба. Тя продължава да работи много ефикасно. Аз съм и целият екип на Министерство на отбраната сме доволни от тяхната работа, и не само ние, а и всички държавни институции, които получават тяхната информация. Има още какво да
се прави в самата служба по отношение на нейната ефективност, най-вече по административен път и по финансовото осигуряване, и сега предстои веднага след празника на службата, който е на 12 януари, една много подробна комплексна проверка за състоянието на службата и тогава ще вземем своите решения.

Водеща: А кога ще са готови резултатите от тази проверка, ревизия, която казвате?

А. Ангелов: В края на месец януари.

Водеща: В края на месеца. Някакви съмнения имате ли?

А. Ангелов: Съмнения винаги има. Всъщност някакви конкретни съмнения нямаме. Единственото съмнение, което аз имам в момента, е как са били изразходени, дали най-целесъобразно са били изразходвани доста големи финансови ресурси през всички тези 8 години, когато
тя не е била проверявана.

Водеща: Добре. Само след секунди ще имаме пряка телефонна връзка с Кабул, с полковник Веселин Цековски. Да ви попитам за Афганистан. През тази година започва поетапното изтегляне на НАТО от Афганистан, така, граничният срок е 2014 г., когато афганистанската армия вече трябва да вземе въпросите на всички важни теми на сигурността в свои ръце. Не е ли време и ние, както много държави направиха, да обявим начало или поне край на
изтеглянето на контингента ни?

А. Ангелов: Не, ние няма да обявим през тази година начало на изтеглянето, става въпрос за 2011 г. Ние обявяваме, вече сме обявили това, че ние ще запазим нашия контингент такъв, какъвто е през 2011 г. За евентуално намаляване на контингента ще трябва да се мисли през 2012 г., т.е. през тази, настоящата година ще
анализираме как се развива обстановката в Афганистан. Все пак трябва да подчертая още веднъж, че не става въпрос за срокове за изтегляне. Няма да се движи от календара това изтегляне на различни контингенти от различните държави. Ще зависи от конкретната обстановка в Афганистан, ще зависи от съвместната оценка както на афганистанското правителство, така и на командването на операцията на НАТО в Афганистан, и от тази оценка ще зависят и нашите по-нататъшни решения. Но засега, 2011
г., ние не обявяваме изтегляне, нито начало, нито някакво друго изтегляне на нашия контингент от Афганистан.

Водеща: Вие лично смятате ли, министър Ангелов, че НАТО спечели или е на път да спечели битката с талибаните?

А. Ангелов: Много труден въпрос ми задавате. На този въпрос. . .

Водеща: Моля ви за кратък отговор.

А. Ангелов: . . . дори и по времето на съвещанието на високо равнище можеше да бъде даден конкретен отговор. Но важното е, че има някакъв прогрес, особено с успешните, все още под съмнение избори за парламент в Афганистан. Но аз считам, че с общите усилия на международната общност постепенно е възможно това предаване на властта на силите за сигурност на Афганистан. Ние също подпомагаме тяхното обучение и подготовка с нашите специални тимове.

Водеща: Добре. Да чуем полковник Веселин Цековски, национален командир на българския контингент в състава на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, на пряката ни телефонна линия от Кабул. Добро утро, полковник Цековски. Здравейте.

Веселин Цековски: Добро утро. И честита Нова година на България и на целия български народ.

Водеща: Честита Нова година и на вас. Пожелавам ви безкрайно много здраве и успех, разбира се. Как вие и нашите военнослужещи прекараха Нова година? Спокойно ли беше?

В. Цековски: Общо взето, спокойно, доколкото може да се каже за Афганистан. . . Посрещнахме една нова година с надежди за по-щастлива, по-благосклонна, по-плодородна, по-добра и по-успешна за България и българския народ година с умерена радост и малко тъга, породена от раздялата със семействата, близките и родината естествено. . .

Водеща: Кажете каква е обстановката. . .

В. Цековски: . . . с българско хоро и баница с късмети.

Водеща: Знаете ли, не ви чувам много добре. Надявам се вие да ме чувате. Каква в момента е обстановката в Афганистан - спокойно ли е, каква е степента на риска за нашите военнослужещи?

В. Цековски: Няма особена промяна в обстановката в Афганистан. Трябва обаче да имаме предвид, че ние тук сме непоканен гост при неособено дружелюбни хазяи. С други думи, участваме в операция за подпомагане на изграждащите се сили за сигурност на ислямска република Афганистан, които са в процес на война с противостоящите сили. През последния месец обстановката е твърде динамична, като се характеризира с резки промени към
стабилизиране и дестабилизиране. В определени области тя се стабилизира, за сметка на това в други области се дестабилизира. Особено, така, дестабилизирана беше в периода на и след изборите. В момента въпреки
очакванията с настъпването на зимата да отслабнат действията на противостоящите сили това не се случи. Активността, особено в някои от провинциите намаля, но за
сметка на това се увеличи в други провинции, като се забелязва пренасочване на действията на противостоящите сили към по-големите градове въпреки засилените мерки за сигурност на националните сили за сигурност на Афганистан и такава тенденция се забелязва през последния месец особено в Кабул.

Водеща: Добре. Тъй като до минута трябва да приключваме, кажете има ли проблеми в ежедневието на военнослужещите ни в Афганистан? Техниката изправна ли е, всичко наред ли е или?

В. Цековски: Проблеми в ежедневието поне засега не срещаме благодарение на помощта, оказана ни от Министерството на отбраната. Техниката е на сто процента в изправност и изпълняваме задачите, които по време на празниците дори бяха повече. Естествено е да бъдат засилени мерките за сигурност, тъй като Новата година в
Афганистан не е на 31-ви срещу 1 януари, а е на 21 март.

Водеща: Точно това щях да ви попитам, кои са датите от религиозния календар през тази година, около които ще бъдете особено бдителни, освен тази, която назовахте сега.

В. Цековски: Особено бдителни бяхме през декември месец от 17-и до 19-и, знаете, Ашурата. Около 15 февруари се очаква, това е освобождението, празнува се свобождението на Афганистан от съветската инвазия. Следващите са афганистанската нова година - 21 март.

Водеща: Добре. Безкрайно ви благодаря, полковник Цековски, за това включване от Кабул. Успех ви желая. Благодаря и на министър Ангелов за този разговор. На вас също реформата в армията дано да е успешна.

А. Ангелов: Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След брутален случай на домашно насилие: Вътрешният министър е поискал оставката на шефа на РУ-Пирдоп
След брутален случай на домашно насилие: Вътрешният министър е поискал оставката на шефа на РУ-Пирдоп
22:00, 27.09.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Тежка катастрофа затвори част от пътя София – Варна
Тежка катастрофа затвори част от пътя София – Варна
21:46, 27.09.2024
Чете се за: 00:27 мин.
Атанас Илков: Няма възможност сигнал за изборно престъпление да бъде прикрит
Атанас Илков: Няма възможност сигнал за изборно престъпление да бъде прикрит
21:28, 27.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
Софийската опера откри новия сезон с "Турандот"
Софийската опера откри новия сезон с "Турандот"
21:05, 27.09.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Лекари настояват за въвеждането на данък "захар"
Лекари настояват за въвеждането на данък "захар"
20:33, 27.09.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Задържаха опасни рецидивисти, опитали да оберат банка в русенско село
Задържаха опасни рецидивисти, опитали да оберат банка в русенско село
20:24, 27.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Срещу 5000 лв. гаранция пуснаха шофьора, убил двама пешеходци в Бургас
Срещу 5000 лв. гаранция пуснаха шофьора, убил двама пешеходци в Бургас
20:16, 27.09.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Жената, заплашвала Дара Екимова и Ясмин Кирилова, влиза принудително в психиатрия
Жената, заплашвала Дара Екимова и Ясмин Кирилова, влиза принудително в психиатрия
20:02, 27.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
В 40 училища ще тестват инструменти за оценка на качеството на образованието
В 40 училища ще тестват инструменти за оценка на качеството на образованието
19:40, 27.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
От понеделник: Движението в два от тунелите на "Хемус" отново ще е в една тръба
От понеделник: Движението в два от тунелите на "Хемус" отново ще е в една тръба
19:21, 27.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Росица Матева: Машините за гласуване може да останат заключени в склада от 1 октомври
Росица Матева: Машините за гласуване може да останат заключени в склада от 1 октомври
19:03, 27.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Парите по ПВУ и бюджетът са застрашени след нощните скандали в парламента
Парите по ПВУ и бюджетът са застрашени след нощните скандали в парламента
18:45, 27.09.2024
Чете се за: 07:30 мин.
Топ 24
Най-четени
Учебните часове в Шумен протичат нормално
Учебните часове в Шумен протичат нормално
Проблеми с местата в детските ясли
Проблеми с местата в детските ясли