НОВИНИ

Волен Сидеров: Предизборната кампания е започнала

„В държавата се случва това, което медиите изваждат като първа точка в дневния си ред на новините, и политиката, и общественото мнение се формират чрез медиите" - така започна коментара си за подслушването и скандалите лидерът на Атака Волен Сидеров в студиото на „Денят започва".  

волен сидеров предизборната кампания започнала
bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 11.01.2011
Чете се за: 07:30 мин.
У нас

„В държавата се случва това, което медиите изваждат като първа точка в дневния си ред на новините, и политиката, и общественото мнение се формират чрез медиите" - така започна коментара си за подслушването и скандалите лидерът на Атака Волен Сидеров в студиото на „Денят започва".

„Какво означава да бъде подслушван шеф на агенция, защото има някакви подозрения? Разбира се, когато това става по законен път, което трябва да се установи от прокуратурата, то всеки би могъл да бъде подложен на такова подслушване", заяви лидерът на Атака. Въпросът обаче е защо тези хора, които са извършвали тая разработка, не са унищожили тези СРС-та, което са длъжни да направят, ако нещата не отидат на съд, ка те са изнесени и дадени на определени медии - тези, които работят за един подсъдим човек, който след месец-два ще влезе в съдебна зала с тежки обвинения за рекет и изнудване, коментира Сидеров. „Когато си зададем класическия философски въпрос кому е изгодно това веднага се подреждат нещата и се вижда, че всъщност предизборната кампания е започнала и че ", поясни той.

Пълен текст на разговора

Водеща: Добро утро отново. Гост на „Денят започва" е лидерът на „Атака" Волен Сидеров, който е и председател на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Добро утро, господин Сидеров. Здравейте.

Волен Сидеров: Добро утро.

Водеща: Какво се случва в държавата? Всеки подслушва всеки или...

Волен Сидеров: Не. В държавата изглежда, че се случва това, което медиите изваждат като първа точка от дневния си ред на новините. Вие знаете, че и политиката и общественото мнение се формира чрез медиите, чрез вас. И когато едно нещо се развие прекалено много, то става тема на деня. Мисля, че случаят е такъв, ако питате за скандалите.

Водещ: Т.е. това не е нещо чак толкова наистина голямо като проблем? Раздува се.

Волен Сидеров: Не, разбира се. Какво означава да бъде подслушван шеф на агенция, защото има някакви подозрения? Разбира се. Когато това става по законен път, което трябва да се покаже и установи от прокуратурата - разбирам, че тя работи вече по този въпрос, то всеки би могъл да бъде подложен на такова подслушване. Тук въпросът, обаче, е защо тези хора, които са я извършвали тази разработка - от службите, от ДАНС, от МВР и от прокуратурата, не са унищожили тези СРС-та, което са длъжни да направят, ако нещата не отидат на следствие, на съд. Защо не са унищожени, как те са изнесени, дадени на определени медии, забележете на кои - на тези, които са създадени, работят за един подсъдим човек, който след месец-два ще влезе в зала с тежки обвинения за рекет и изнудване. Този човек държи вестника, в който излязоха тези поръчкови неща. Така че като си зададем стария класически исторически въпрос, философски, „На кого е изгодно това", и веднага се подреждат нещата и се вижда, че всъщност предизборната кампания е започнала още от началото на година и че нещата са изнервени. Изнервени са тези, които бяха засегнати по някакъв начин от новото управление след изборите 2009 година, засегнати като икономически интереси, засегнати като подземен свят, ако щете, засегнати като оплетеност и мафиотизираност. Всички тези, които бяха ударени, загубиха територия и почва под краката, сега отвръщат на удара. Това е. Много е прост.

Водеща: Добре. Не е ли, обаче, малко наивно да смятаме, че сал един Алексей Петров е в основата на всичко това?

Волен Сидеров: Не само. Разбира се, че само. Има доста недоволни. Аз казвам, всички тези, които загубиха. Ами само със законодатели промени, които внесохме, само с това, което направихме - нашата стара идея на „Атака" най-после поне донякъде се реализира, за заменките, неща, които просто пресякоха възможността тези, които при тройната коалиция бяха оплетени с властта и си правеха своята далавера, това нещо беше пресечено до голяма степен. Аз не казвам съвсем, не казвам изцяло. Бяха разбити престъпни групи, които се занимаваха с много тежки престъпления, знаете, отвличания - нещо, което беше просто парализирало обществото. Всичко това не може да не върне някаква реакция, не може да не възбуди някаква реакция. Така че не е само въпросният Петров. Мисля, че са доста повече наплетени нещата. Тук вече участват и хора, които са от медийните среди, които имат амбиции в политиката, тъй като е изборна година - 2011 е изборна година.

Водеща: Вчера лидерът на ДСБ Иван Костов направи една такава интерпретация, един такъв прочит на скандала, че изтеклите записи означават едно - че правителството просто не се справя добре със защита на националната сигурност.

Волен Сидеров: Изтеклите записи означават просто, че са изтекли. Че някой ги е извадил отвътре, служител, и той трябва да бъде установен моментално, на часа. Апелирам към вътрешния министър и към шефа на ДАНС да си строят в две редици своите служители, които са се занимавали с тази разработка, и да установят много бързо кой е този, който е нарушил закона. Говорим за нарушение на закона. Това, което Костов прави като обобщение, си е чисто политическо обобщение. Откъде вади извода, че подслушването значи, че правителството не се справя? Това подслушване означава, че един човек на висок пост е бил заподозрян в нещо, сложен на разработка, както може да бъде всеки един, ако има подозрение към него, че извършва незаконна дейност, установено е каквото е установено и той или отива на съд или всичко това се хвърля в коша и се унищожава. В случая това не е направено. Трябва да бъдат установени хората, които не са го направили, те категорично да застанат на прокуратура и съд, защото иначе този панаир, това шоу ще продължава и всяка седмица или през седмица определени политици и медии с болни амбиции ще изваждат поредната част от шоуто и ние сме застрашени просто да мине годината под сянката на интриги и компромати. В същото време има да се правят много важни неща. Ето, предстои да приемем Закона за специализираните съдилища. Това предстои в седмица, което сега започва утре.

Водеща: Е че не го ли приехте Закона за специализираните съдилища?

Волен Сидеров: Не. Той сега ще влезе тази седмица, първата от новата сесия. Трябва да бъде приет. Той е много важен закон, защото точно там ще видим как ще се размърда и раздвижи съдебната система. Предстоят много важни неща, но ето тези компромати и тези интриги отклоняват вниманието от тях. Моето виждане, виждането на „Атака" като цяло е, че през тази година трябва да се направят стъпки, законодателни и в изпълнителната власт, които да подпомогнат българския предприемач, да се помисли какво може да се направи за вдигане на стандарта на хората, да се помисли пак върху тази тема, която аз предложих миналата година и тя беше посрещната на нож - регулация на лихвите на банките. Вие знаете ли, че банките само за изминалата година са направили приходи 4,6 млрд. само от лихви? Плюс още 763 млн. от такси и комисионни. Над 5,5 млрд. са прибрали банките само за 2010 година. В същото време ние чуваме „Няма пари. Няма пари за това, за болници, за училища".

Водеща: Разбирам. Това е дневният ред на „Атака" през новия политически сезон.

Волен Сидеров: Това са темите.

Водеща: Само да изчистим темата с последен въпрос за Ваньо Танов и стенограмите на разговорите. В навечерието на Нова година някак абсолютно предновогодишно, тихомълком се изниза тази нова, че шеф на сектор „Дирекция за борба с корупцията" в ДАНС Божидар Налджиев е напуснал службата, след като е бил заловен да изнася поверена информация към Алексей Петров и групата „Октопод". Вие като председател на важна комисия - комисия за контрол на ДАНС, склонен ли сте бързичко да проверите за какво става въпрос?

Волен Сидеров: Да, разбира се. Като комисия, парламентарна, можем да направим това - да поискаме информация от ръководството на ДАНС какво точно е станало. Аз се запознах неформално с въпроса. Оказа се, че този човек дори не е работел в екип, който разработва Алексей Петров. Така че той, според ръководството на ДАНС, едва ли би могъл да има такава информация и по скоро пак говорим за медийно раздухване. Интересното е, че тази информация се повеи в сайт, свързан с Костов - „Медиапул", който се ръководи от човек, бивш пресаташе на Иван Костов. Интересно е това като факт просто. Но така или иначе той не работи вече в агенцията въпросният Налджиев. Разследван е, ако се установи, че той е извършил закононарушения. Ето аз затова казвам, че трябва да се направи много строга проверка, вътрешна, в тези служби и в МВР и в службата ДОТИ, ако не се лъжа така се казваше, която се занимава пък пряко с подслушванията. Там трябва много строга вътрешна проверка, за да се види дали въпросният Налджиев - той мисля, че в момента е разследван, и други, които са имали отношение към тези теми и към разработката на Танов, трябва задължително да бъдат установени. Иначе, пак ви казвам, има опасност да продължи сериала от интриги и подобни такива компромати.

Водеща: Колкото до дневния ред, който започнахте да чертаете през новата парламентарна сесия, в този дневен ред задължително фигурира там на една от първите места ветото на президента по Изборния кодекс. Ще го прегласувате ли просто ей така или ще се съобразите с част от критиките на президента Първанов по него?

Волен Сидеров: Мотивите, с които го връща Първанов, това беше очаквано вето, той се беше заканил, че ще го направи, но вижте мотивите, основните мотиви, с които го връща. Той застава на нож срещу уседналостта, която вкарахме. И то даже в един компромисен вариант, защото нашето искане, на „Атака", беше 18 месеца. Но малко се забави приемането на кодекса, така че в крайна сметка остана този вариант. Уседналостта е нещо, което дразни всички, по-голямата част от българите, защото това е свързано с изборния туризъм, знаете, автобусите от Турция. Значи Първанов иска автобусите от Турция да продължат. Ние сме категорично против. Ако се направи една анкета сред българите, ще бъдат над 90% категорично против. Значи той застава да защитава нещо, което работи главно за ДПС. Т.е. той си признава, че е бил избран с техните гласове. Другото, което той отхвърля, примерно, удостоверението за гласуване, с което също се правеха измами. Това сега отпада. Т.е. ние намалихме до минимум възможностите да се правят измами и аз мисля, че това е постижение. Срещу това нещо застава Първанов. Разбира се, че ще го прегласуваме с твърдото убеждение, че не е прав и че точно обратното е нужното. Дебати ще има, естествено, в залата. Ще се чуят вижданията. Съобразяването с опозицията, между другото, досега е ставало. Даже да ви кажа като парламентарна група, която подкрепяме управляващата партия, ние сме правили понякога и остри забележки на ГЕРБ, че прекалено много се съобразяват с исканията на БСП, които понякога са чисто спекулативни, с цел губене на време и размотаване. Докато при управлението на тройната коалиция и управлението на Станишев никакво съобразяване нямаше с опозицията. Тя беше мачкана, притискана в ъгъла по един брутален начин. Сега съобразяването на управляващото мнозинство е много, много по-сериозно и по-толерантно.

Водеща: В година на избори управляващите обмислят създаването на закон срещу клеветата. Идеята е на съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Ще подкрепи ли „Атака" един такъв закон?

Волен Сидеров: Аз знам, че веднага ще се появи много остро обществено мнение и то създадено от определени медии, че виждате ли, това е посегателство върху свободата на словото. Не знам дали е нужен нов закон или регулация на санкциите за клевета, които са сега в съществуващия НК - Наказателен кодекс. Защото има много случаи, аз смият водя над 20 дела, над 25 може би, които са за публикации, които са с невярно съдържание спрямо мен, които клеветят името ми, нанасят някакви морални щети на имиджа ми и т.н. Тези дела понякога се точат 2-3 години. Много е трудно да санкционираш една медия, която си позволява да пусне нещо и после да не носи отговорност. Аз мисля, че тази отговорност трябва да бъде първо вътрешна, на самата гилдия. Но тъй като нещата в България доста се разводниха и вече има медии, които са пряко замесени в политическата битка. Ама пряко в много остър вариант. Те са някаква функция на фактори, които, ето както сега говорим за вестници, които публикуват определени неща, но не публикуваха подслушванията на журналисти по разработката „Галерия" пред две години. Защо не публикува същото издание сега тази разработка, защо медиите, защо вие, телевизиите, не пуснете тези, не поискате дайте да видим там кой беше подслушван и кой го вършеше и с каква цел? Затова винаги могат да бъдат използвани. Така че в една изборна година ще се изостря това противодействие. Война е, както беше казал наскоро и аз съм съгласен с това. Война е наистина. И тук въпросът е да се удържи, ние като партия, която подкрепя това управление с много ясната мисъл, че не трябва да се допусне връщането на управлението на БСП, на ДПС, на тези, които през тия години просто съсипаха нещата и България, това не трябва да се допусне. Като такава патриотична и много последователна политическа сила сме на мнение, че тази година трябва да се удържи, за да може следващата и по-следващата вече да се мине в контраатака.

Водеща: Добре. Благодаря ви за този анализ. Това беше лидерът на „Атака" Волен Сидеров, гост на „Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът в землището край Пловдив е потушен
Пожарът в землището край Пловдив е потушен
22:39, 24.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е решен
Техническият проблем на летище София е решен
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Снежна буря премина през Атланта
Снежна буря премина през Атланта
Какво бихме спечелили от влизането в Шенген?
Какво бихме спечелили от влизането в Шенген?