НОВИНИ

Михаил Миков: Приетият закон за електронните съобщения отрязва ръцете на полицията

Вътрешният министър Михал Миков остро критикува в студиото на сутрешния блок на БНТ „Денят започва" приетия от Народното събрание Закон за електронните съобщения. Според нега приетия нов текст на пръв поглед защитава човешките права, но всъщност нанася много сериозен удар върху оперативните способности на службите за разкриване на горещи следи.

михаил миков приетият закон електронните съобщения отрязва ръцете полицията
bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 20.02.2009
Чете се за: 11:33 мин.
У нас

Вътрешният министър Михал Миков остро критикува в студиото на сутрешния блок на БНТ „Денят започва" приетия от Народното събрание Закон за електронните съобщения. Според нега приетия нов текст на пръв поглед защитава човешките права, но всъщност нанася много сериозен удар върху оперативните способности на службите за разкриване на горещи следи.

Миков уточни, че ако досега служителите на реда са имали възможност да получат информация за минути от телефонните оператори за разговорите на лице, което е обект на разследване, то след приемането на закона това ще става за дни и с разрешението на съда, също така допълни, че ще иска ревизия. Вътрешният министър каза още, че ще запознае президента с проблема и поясни, че това решение е необмислено.

МВР не убива никого. Възможно е един или друг служител във връзка с изпълнение на служебните си задължение да извърши престъпление, но в такъв случай се намесва прокуратурата и следствието. Това каза Миков в отговор на въпроса дали МВР причини смъртта на Пламен Куцаров.

В заключение Миков коментира и негативното отражение на кризата и в системата на МВР, като каза, че когато се увеличава безработицата, това неминуемо се превръща във важен криминогенен фактор. Има позитивна тенденция за намаляване на престъпленията, добави още той, както и десетки случаи на разкрити измами с ДДС, с които съм запознат, допълни още Миков.

Следва пълен текст на интервюто

Водещ Виктор Николаев: Добро утро, добре дошли, казвам на вътрешния министър Михаил Миков.

Михаил Миков: Добро утро. Добро утро и на вашите зрители.

Водещ: Лесно ли стигнахте до студиото? Снега имам предвид навън.

М. Миков: Относително, относително лесно.

Водещ: Алармирахте вчера и то доста остро, че тотално е намаляла способността на МВР и ДАНС да работи по горещи следи за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение заради един текст вчера, който е гласуван от депутатите в закона за електронните съобщения. И не става дума за т.нар. следене в интернет, а за нещо друго, което ви е изненадало много.

М. Миков: Да, защото...

Водещ: За какво става въпрос?

М. Миков: ... комисията по транспорт беше подготвила друг текст, многократно обсъждан с експертите, а изведнъж в зала се прие един текст, който на пръв поглед защитава човешките права, но в действителност нанася много сериозен удар върху оперативните способности на службите за разкриване по горещи следи. Веднага след...

Водещ: Да го обясним простичко.

М. Миков: Ами, намират, намират убит човек, в който има телефон. Оттук насетне, ако се случва в един часа през нощта, в съответния окръг трябва да има дежурен председател или заместник-председател, упълномощен, на съда, те са обикновено по двама-трима, трябва да се осигури денонощно дежурство, трябва да има секретно деловодство. И всичкото това трябва да се развие в рамките на един срок, понякога който е час - час и половина.

Водещ: Сега, значи, в момента говорим не за подслушване, а говорим за установяване на трафика. Трафикът какво е?

М. Миков: Категорично.

Водещ: Ако аз имам един мобилен телефон, разпечатката в колко часа, за колко минути, с кого съм разговарял...

М. Миков: ... я има във всеки офис.

Водещ: И в момента ще може ли да го разпечатвате без проблем.

М. Миков: Да.

Водещ: Така ли?

М. Миков: Да, защото има връзка между звеното на Министерство на вътрешните работи и съответните мобилни оператори. Има тяхно задължение по закон и концесионен договор да предоставят тази информация в точка...

Водещ: Трите мобилни оператора и БТК.

М. Миков: Да, в определена точка. Иначе тази информация я има във всеки мобилен оператор и я има във всеки офис, в който се плащат фактурите. Единственото, което се случва, че Министерството не може повече да ползва тази информация без разрешение от съда.

Водещ: А сега я ползвахте как? Всеки можеше да изиска разпечатка, да речем, Виктор Николаев с кого е разговарял, в колко часа и къде и по това да засичате някакви...

М. Миков: Да. Тогава когато има оперативна разработка за извършено престъпление или за предотвратяване, се подава искане, което се завежда, но това се случва в рамките на минути. А сега това ще се случва в рамките на дни.

Водещ: Обаче звучи добре, поне от гледна точка на гражданското общество. Вие обаче казвате, че едва ли не МВР е блокирано.

М. Миков: Категорично.

Водещ: И какво ще направите? Това са го приели депутати от...

М. Миков: Ами, ще се опитам...

Водещ: ... мнозинството.

М. Миков: Ще се опитам да убеждавам. Не са толкова много депутатите от мнозинството, но заедно с опозицията са постигнали това решение, което, пак повтарям, е едно определено необмислено решение.

Водещ: А осъзнато ли е според вас това гласуване в зала или става въпрос за проспиване?

М. Миков: Не мога да кажа и не бих си позволил да коментирам.

Водещ: Питам ви, защото...

М. Миков: Нека отговорят народните представители, които го подкрепят.

Водещ: Кои например? Вие проверихте ли...

М. Миков: Ами, цялата група...

Водещ: ... за да знаете кого да убеждавате?

М. Миков: Да, знам. Цялата група на Национално движение "Симеон Втори" е гласувала така, има народни представители и от "Коалиция за България", които са подкрепили това решение.

Водещ: Кои? Свързахте ли се с тях? Те са ви съпартийци поне.

М. Миков: Не съм разговарял още с тях, включително и членове на вътрешната комисия.

Водещ: Тоест това е осъзнато, което е гласувано.

М. Миков: Е, този извод аз не бих го направил. Нека да поговоря с тях.

Водещ: Питам ви, защото имаше една голяма драма, голям скандал около една разработка и случаят "Драшков", всичко онова, което се случи в ДАНС, след като депутати от вътрешната комисия отидоха в МВР, въведоха си телефонните номера и установиха, и видяха себе си, всъщност установиха, че са били обект на проследяване на трафика им. Не беше на подслушване, поне така беше обявено. Не мислите ли, че това е едно закъсняло, така, отмъщение да ви се пореже кабелът към...

М. Миков: Страх ме е, страх ме е да мисля, че някакви лични мотиви могат да се намесят по решаване на такъв важен въпрос, който, пак казвам, е с изключително значение за способностите на службите за разкриване на престъпления и то бързо.

Водещ: Вас обаче не ви ли притеснява, някъде срещнах процент, че 90-94 процента от разкриваемостта се дължи точно на засичане на трафика - кой, кога, в колко часа, с кого е говорил и колко често. Създава се едно усещане, че системата за вътрешна сигурност разчита на някакъв, такъв, лежерен подход - стоят едни хора и само засичат и подслушват. А четох наскоро, че полицаите, половината са с наднормено тегло и не могат да догонят бандитите. Четиристотин метра не могат да избягат. МВР толкова ли много разчита на този технологичен ресурс? И не е ли опасно да направите този извод?

М. Миков: Мисля, че процентът е силно преувеличен. Министерство на вътрешните работи има и други средства, но сам разбирате, че тези средства...

Водещ: Това е основно.

М. Миков: ... са много бавни, много трудоемки. Те изискват ресурс, който също струва пари на данъкоплатеца. Наистина имаме проблеми с агентурната работа и проблемите са от един друг удар, който преди десетина-петнадесет години беше нанесен. Във връзка с многото говорене около темата досиета тотално спадна готовността на гражданите да оказват съдействие.

Водещ: Защото не са и защитени. Това е друга тема. Тоест в момента...

М. Миков: То в малка България въпросът за защитата също стои по доста комплициран начин и най-важното, струва много пари. В цял свят агентурната дейност...

Водещ: Тоест каквито и да са. . .

М. Миков: ... е много по-скъпа.

Водещ: Каквито и да са причините, към настоящия етап вие разчитате много на това нещо, което са ви го отнели.

М. Миков: Абсолютно.

Водещ: Ще искате ли съдействие от президента да наложи вето например върху закона, ако депутатите не се вслушат в това, за което вие настоявате?

М. Миков: Ще запозная президента, ще изложа мотивите за това, което се случва. Разбирам деликатността на дискусията - от една страна, гражданските права, от друга страна, сигурността. И особено когато често се появяват скандали, когато една или друга политическа сила преекспонира даден скандал, заради бълха горим юрган. Всъщност големият проблем кой е? Защитата на данните, придобити в Министерство на вътрешните работи, това е големият проблем. Защото тази информация, от която сега се ограничава достъпът на МВР, или става по тежката и сложна процедура със съдийско разрешение, я има във всеки офис на мобилен оператор. Всеки гражданин, знаете, отива, взема си фактурата. Една разпечатка не се различава по нищо, освен с цената и с ДДС, от това, което се дава на гражданите от мобилните оператори.

Водещ: Да приключим с тази тема. Може ли да се каже, макар и, така, жаргонно, че в момента сте с отрязани ръце и уши като структура, като министерство?

М. Миков: Категорично.

Водещ: Реално... Да?

М. Миков: Добра, добра е тази квалификация - ръце и уши, да. Не толкова с уши, не толкова с уши, с отрязани ръце. Защото дори, за да тръгнеш по-нататък да разпитваш, да тръгнеш да поискаш специални разузнавателни средства...

Водещ: Трябва да разберете кого да разпитвате.

М. Миков: ... ти трябва да разбереш откъде тръгваш. Или най-малкото по телефона да идентифицираш лицето, чийто труп е намерен през нощта в един часа, и то бързо.

Водещ: Споменахте гражданските права. Има много критики към министерството. МВР ли уби Пламен Куцаров? Имаше открит наркотик в тялото. Твърди се, че тези служители, които са провеждали беседата, всъщност са служителите, които трябва да се проверяват по-детайлно. Чух, че е имало и запис, който е трябвало да бъде унищожен, на който са се чували писъци и крясъци на разпитвания Куцаров. Можете ли да потвърдите тази информация?

М. Миков: МВР не убива никого. Но е възможно един или друг служител при и по повод изпълнение на служебните си задължения, умишлено или без да иска, да извърши престъпление. И тогава се намесва прокуратурата и следствието, защото не е добре МВР само да се разследва, и те констатират ясно и безспорно в рамките на процеса кой е извършил едно или друго престъпление, както и в случая какви са причините за смъртта.

Водещ: Потвърждавате ли информацията, че е имало насилие, което е било регистрирано от запис на специално разузнавателно средство, и самите служители, които са упражнявали това насилие, са се опитвали да изтрият този запис?

М. Миков: Нали разбирате, че не може един министър във висящо производство да се произнесе по факти, които са предмет на наказателно преследване.

Водещ: Не опровергавате обаче, което на мен ми е достатъчно...

М. Миков: Не мога нито да потвърдя, нито да опровергая някои от фактите, които са предмет на работата на прокуратурата и следствието.

Водещ: Много важен въпрос - опасявате ли се какво ще стане, и предприетите от вас съкращения, със следващия протест, насрочен за 15-ти март? Не са доволни полицаите, искат повече пари. Този проблем ще се протака ли докато изтече мандатът? Какъв избор имате вие?

М. Миков: Става въпрос за част от реформата на Министерство на вътрешните работи, когато вече функциите му ясно са изчистени, когато трябва да премахнем дублиращи звена, повтарящи се функции или звена, които не са много необходими. В същото време вие много добре знаете, че има места в системата, където има недостиг на кадри. Тоест всичко това е част от едно предислоциране на състава, от едно по-ясно оформяне на функциите и отговорностите на съответните звена. Дали се притеснявам? Ние имахме доста дълги разговори с контактната група, която...

Водещ: Не са доволни.

М. Миков: ... в момента регистрира синдикат. В тези разговори постигнахме доста, както по отношение на промени в закона, свързан с правото на синдикални действия, както...

Водещ: Те заплати основно искат, знаете това.

М. Миков: Ами, аз не знам в условия на финансова криза има ли някой, който си представя в България, че има сектор, колкото и значим да е той, в който заплатите могат да бъдат увеличени с 50 процента.

Водещ: Няма шанс.

М. Миков: Няма шанс и не искам да лъжа никого, не искам да обещавам нещо...

Водещ: Което няма да стане.

М. Миков: ... което е абсурдно да се случи.

Водещ: Добре. Кажете ми, отбелязвате ли според последните ви анализи бум на престъпността? Говоря за публикации, които срещнах, за бум на грабежите, хора, останали без работа, заети в строителството, много грабежи, бум на кражбите на автомобили. Тази статистика във възходяща тенденция ли е или не?

М. Миков: Чак бум мисля си, че е пресилено. В същото време ние правим много сериозен анализ на това, което се очаква като промяна в криминогенната обстановка, свързано и с финансовата криза. Защото сам разбирате, че тогава когато се увеличава безработицата, тя се превръща в един също важен криминогенен фактор. Когато има финансова криза, също влияе на престъпността.

Водещ: Но чак бум няма.

М. Миков: Чак бум - не. Даже в определени видове престъпления, вчера беше отчетена Столична дирекция на вътрешните работи, има една позитивна тенденция на намаляване. Разбира се, тя трябва да се проследи, но тя е и тенденция от последните две-три години, тоест по определени видове престъпления.

Водещ: За Пилето да ви питам. Разбрахте ли кой му взриви заведението или нямате нова информация?

М. Миков: Нямам никаква информация нова.

Водещ: Можете ли да коментирате един друг проблем около скандала с Националната агенция по приходите? Георги Кадиев и опозиционни депутати намекнаха и в общи линии казаха, че добре облечени бизнесмени имат интерес да не се разкриват схемите за източване, за огромни кражби, че хора в сянка натискат дори министър Пламен Орешарски. Това създава едно усещане за задкулисие, кой всъщност управлява. Бихте ли могли да направите коментар за...

М. Миков: Мисля, че...

Водещ: ... протекцията, която държавата може да...

М. Миков: Мисля си, че един такъв извод е пресилен. Веднага щом чух за този скандал, помолих да ми направят една справка, да видя в страната какво се случва по темата измами с ДДС, най-общо както е популярно. И установих, че има десетки случаи на разкрити, на такива, които са във фаза на досъдебно производство, и на такива, които са даже в съдебна фаза...

Водещ: И покрити.

М. Миков: ... случаи. Не бих казал, че има покрити. Нека, който твърди, че има нещо покрито, нека да се научим най-сетне да започват да го доказват.

Водещ: Кадиев го каза.

М. Миков: Ами, нека да даде фактите, нека да посочи.

Водещ: Той е дал доклад на Орешарски.

М. Миков: Ами, ще е хубаво... ето, оттук канен, нека дадат този доклад...

Водещ: Искате да го видите.

М. Миков: ... и на Министерство на вътрешните работи, да го прочетем и да видим, да реагираме.

Водещ: Искате да го видите.

М. Миков: Да не се окаже, да не се окаже, че част от тези лица в доклада вече са клиенти на съдебната система. Ако има такива, по отношение на които не са предприети действия, понеже става въпрос за тип престъпление, в което документите са изключително важни, тоест следите не могат така лесно да бъдат покрити...

Водещ: Ако министърът ги е оставил без последствия.

М. Миков: Ами, не може министърът да блокира. В крайна сметка документите стоят.

Водещ: Добре.

М. Миков: Нека да излезем от рамките на политическото говорене и да влезем във...

Водещ: Призовавате да видите и вие този доклад.

М. Миков: Да. Нека се представи на Министерството на вътрешните работи и да видим дали, ако има съмнения за извършено престъпление, са предприети съответните действия, а ако не, те да започнат.

Водещ: Или е имало чадър.

М. Миков: Това може да се установи единствено и само...

Водещ: Да.

М. Миков: ... ако се започне работа.

Водещ: Добре. Ще ви помоля да останете още няколко минути, понеже петък е денят за нашия клуб с младите политици, които слушаха нашия разговор и може да имат и те въпроси към вас. Марин е при тях.

Водещ: Да, след малко ще продължим с темите от седмицата. Тук сме с трима младежи от различни политически сили, които, така, са изкушени от политиката - Христо Пенчев от ГЕРБ, Борис Михайлов от ДПС и Стефан Хаджиев от БСП. Имате ли въпроси към вътрешния министър?

Водещ: Неудобни.

Водещ: Да, давайте с неудобните, защото нямаме много време.

Христо Пенчев: Относно това, което в началото говорихте, за гласувания текст, за вчера, докога ще продължава в Народното събрание да преминават текстове, които не е ясно кой е прокарал, как са дошли, и след това властта да се оправдава, че е изненадана?

М. Миков: Всъщност ясно е. Текстът е внесен от шефа на СДС Мартин Димитров. Така че нищо неясно няма.

Хр. Пенчев: Защото това...

М. Миков: Властта не се оправдава.

Хр. Пенчев: ...това, което се е гласувало, и мога да си пожелая след гласуването на вота на недоверие също толкова изненадан да бъдете.

М. Миков: Пожелайте си го, но мисля, че това нещо сте го сънували по-скоро, отколкото да почива на някаква ясна политическа обосновка. В крайна сметка Народното събрание е демократичен орган и нещата стават с дискусия. Полицейското командване и винаги ясните решения не са характерни за демократичните държави. И мисля си, че е добре, че има дискусия. Може би ние закъсняхме да обясним по-подробно, може би ако бях в Народното събрание и бях обяснил, дори членове на опозицията щяха да подкрепят това решение.

Хр. Пенчев: И тъй като ще дискутираме проблемите за Студентски град, и там доста проблеми в последно време излязоха на повърхността, но се знаят от доста време, може ли да разчитаме, че ще има децентрализация в системата на МВР? Може би общинска полиция, може би...

М. Миков: Може би общинска...

Хр. Пенчев: ... тези, които изискват, да знаят откъде да търсят своята...

М. Миков: Може би общинска полиция, може би общинска пожарна, но само че не знам какви ресурси има в общините да сменят парка.

Хр. Пенчев: Не, те хората ще бъдат същите, просто мениджърите, които са в момента...

Водещ: Не, нека да, нека да чуем, нека да чуем отговора на министъра.

М. Миков: Ама хората ще бъдат същите, но въпросът е с кой бюджет общините. Ето, примерно Столичната община, Столичната община има бюджет колкото Министерството на вътрешните работи за цялата страна. Заплатите в Столична община са горе-долу с една трета по-малко, отколкото средните заплати в МВР. Представяте ли си с какви възможности, с какви пари Столична община ще издържа полиция, която да осигури тая криминогенна обстановка, която е в столичния град, без подкрепа от държавата? Мисля си, че това е доста амбициозно.

Хр. Пенчев: Ние искаме подкрепата от държавата...

Водещ: Други въпроси? Нека да чуем, други въпроси има ли към вътрешния министър? Нямате. Един въпрос само от мен, ако може. Г-н Миков, знам, че тече производство по случаите с Куцаров, арестанта, който почина в едно от полицейските управления в София. Вашето вътрешно убеждение въз основа на проверките до момента...

М. Миков: Още. . .

Водещ: Има ли нарушаване на права, или става въпрос за политически внушения?

М. Миков: Значи, още не съм го формирал. Приключиха, резултатите от дисциплинарните проверки са готови. Седят на бюрото ми и се опитвам още малко да се ориентирам, за да преценя, става въпрос за доста хора, става въпрос за служители от министерството, докъде да стигна в дисциплинарните санкции. При всички случаи има нарушаване на вътрешните правила за действие, които трябва да гарантират и това, което е закрепено в законите като спазване на права...

Водещ: Да не бие полицията.

М. Миков: Значи, никой не е казал полицията да не бие. Полицията ще бие тогава, когато това става в рамките на закона. Когато се посяга на полицай, всеки да знае, че полицията ще бие. Няма полиция в света, която да не бие, тоест...

Водещ: Но в случая, казвате, има нарушение...

М. Миков: ... силовите средства...

Водещ: В случая има някакво нарушаване на тези вътрешни правилници.

М. Миков: Да. Има нарушение на вътрешните правила. Ще ми се още малко да се ориентирам и от тия факти, които и в публичното пространство излизат, ето, сега и вашият колега тук ги коментира, и факти, които са по-скоро предмет на наказателното преследване. Много е трудно, защото сам разбирате, че там има следствена тайна. За да не стане така, че с произнасянето ще накажа някой полицай, който не заслужава това.

Водещ: Кога...

М. Миков: Трудно е.

Водещ: Да, кога ще бъдете готов с мнението си, защото доста време мина...

М. Миков: Ами, отлагам го, отлагам го...

Водещ: ... първия...

М. Миков: ... резултатите

Водещ: ... случай

М. Миков: ... се говори от няколко дни, не, от месец имаше отстраняване, имаше назначаване на дисциплинарни проверки. Тези дисциплинарни проверки приключиха...

Водещ: Въпросът е имало ли е убийство...

М. Миков: ... в началото на седмицата...

Водещ: ... или е нямало. Макар...

М. Миков: Ами, въпросът имало ли е убийство...

Водещ: Става...

М. Миков: ... или не, трябва да го изясни прокуратурата и следствието. Не е редно МВР само да казва има или няма. Това е разделението на властите и това е демокрацията.

Водещ: Аз за вътрешното ви убеждение питах. Става ясно, че след, така, предстои още да бъде...

М. Миков: Вътрешното убеждение...

Водещ: ... да бъде формирано.

М. Миков: ... на министъра е опасно да се казва, защото то може да повлияе по определен начин на органите да си свършат работата.

Водещ: Добре. Аз ви благодаря, благодаря ви, г-н Миков.

М. Миков: И аз ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Превалявания на много места днес
Превалявания на много места днес
07:30, 19.05.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Дълги опашки се извиха за изложбата на Панагюрското златно съкровище в Бургас
Дълги опашки се извиха за изложбата на Панагюрското златно съкровище в Бургас
22:49, 18.05.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
Президентът Радев разговаря с президента на Косово Вьоса Османи
22:37, 18.05.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Журналистът Симеон Гаспаров представи новата си книга - "Ефектът на езерото"
Журналистът Симеон Гаспаров представи новата си книга - "Ефектът на езерото"
22:21, 18.05.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Подготовката на шофьорите: Защо много младежи са опасни на пътя?
Подготовката на шофьорите: Защо много младежи са опасни на пътя?
21:54, 18.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Министерството на отбраната и частни инвеститори спорят за имот в центъра на София
Министерството на отбраната и частни инвеститори спорят за имот в центъра на София
21:27, 18.05.2024
Чете се за: 04:47 мин.
Проблеми с матурата по БЕЛ: Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма
Проблеми с матурата по БЕЛ: Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма
20:30, 18.05.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Проверяват използвала ли е полицията насилие при акция в Бургас
Проверяват използвала ли е полицията насилие при акция в Бургас
19:53, 18.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Сашко от Перник се е изгубил за втори път - но за кратко
Сашко от Перник се е изгубил за втори път - но за кратко
19:02, 18.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Факултетът по журналистика на СУ организира среща на възпитаниците си
Факултетът по журналистика на СУ организира среща на възпитаниците си
18:48, 18.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Хилари Клинтън у нас: България изпреварва ЕС по брой жени на ръководни длъжности
Хилари Клинтън у нас: България изпреварва ЕС по брой жени на ръководни длъжности
18:20, 18.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Шофьор блъсна 86-годишна жена на тротоар в Сливен
Шофьор блъсна 86-годишна жена на тротоар в Сливен
17:44, 18.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Във Виенската опера се проведе 53-то издание на легендарния бал
Във Виенската опера се проведе 53-то издание на легендарния бал
НС гласува промени в Закона за съдебната власт
НС гласува промени в Закона за съдебната власт