НОВИНИ

Румяна Бъчварова и Антони Тодоров за дебата за промени в Конституцията за "Избори 2 в 1"

Един предизвестен финал се очертава около идеята за избори две в едно след вчерашните дебати в парламента, продължили около три часа. В крайна сметка НДСВ и опозицията застанаха зад тази идея, БСП и ДПС са против. Изигра ли ролята си този дебат, успешен PR ли се оказа той за  НДСВ или беше загуба на време и на енергия? Гости в студиото на "Денят започва" бяха политолозите Румяна Бъчварова и Антони Тодоров.

румяна бъчварова антони тодоров дебата промени конституцията избори
bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 05.03.2009
Чете се за: 07:11 мин.
У нас

Един предизвестен финал се очертава около идеята за избори две в едно след вчерашните дебати в парламента, продължили около три часа. В крайна сметка НДСВ и опозицията застанаха зад тази идея, БСП и ДПС са против. Изигра ли ролята си този дебат, успешен PR ли се оказа той за НДСВ или беше загуба на време и на енергия? Гости в студиото на "Денят започва" бяха политолозите Румяна Бъчварова и Антони Тодоров.

Този дебат имаше смисъл да се води, така че беше жалко, че тъкмо около него се концентрира цялата проблематика по реформата в политическия модел, изборното законодателство и всичко, свързано с това, заяви Антони Тодоров. Широката публика остана с впечатлението, че основният проблем на нашата избирателна система е това дали ще можем за в бъдеще или сега да правим избори в един ден. Това, разбира се, е важно, но също така аргументацията за такъв вид избори е в крайна сметка хипотетична. Нямаме никакъв опит, който да ни позволи да твърдим едно или друго. Не знаем дали такива избори биха повишили избирателната активност или обратно, че това няма да повиши избирателната активност. Т.е. мисля, че от една страна дебатът имаше смисъл, от друга страна не биваше точно това да застане като най-важният проблем на изборното законодателство, подчерта той.

Румяна Бъчварова се съгласи с казаното и допълни, че е неморално месец или два преди изборите един парламент да говори за изборна промяна, защото логично се натрапва изводът за ползата за определена политическа сила от такава промяна. Днес ще наблюдаваме едно гласуване, в което коалицията ще се раздели, НДСВ ще гласуват различно от коалиционните си партньори, каза още тя. Въпрос на тълкувание е, ако решим да направим изборите в един ден и да речем да преживеем един период, в който имаме два парламента. Имаме избран парламент и все още действащ парламент. Мисля, че това не е нарушение на Конституцията, това го казват юристи, заяви тя.

-----------------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Марин Маринов: Продължаваме с Румяна Бъчварова и Антоний Тодоров. Добро утро. Общо взето един предизвестен финал се очертава около идеята за избори две в едно след вчерашните дебати в парламента, продължили около три часа. В крайна сметка НДСВ и опозицията застанаха зад тази идея БСП и ДПС са против и това, което анализаторите, политолозите предричаха. Няма да има така компромис в крайна сметка. Изигра ли ролята си този дебат, успешен PR ли се оказа той за една политическа сила, в случаят НДСВ или беше загуба на време, на енергия?

Антоний Тодоров: Значи този дебат, според мен, имаше смисъл да се води, така че беше жалко, че тъкмо около него се концентрира цялата проблематика по реформата в политическия модел, изборното законодателство и всичко, свързано с това. И някак си широката публика едва ли не си представят, че основният проблем на нашата избирателна система е това дали ще можем за в бъдеще или сега да правим избори в един ден. Всичкото това разбира се е важно, но също така аргументацията в едно е в крайна сметка хипотетична. Имаме никакъв опит, който ни позволява да твърдим едно или друго. А именно, че това ще повиши избирателната активност или обратно, че това няма да повиши избирателната активност. Т.е. мисля, че от една страна дебатът имаше смисъл, от друга страна не биваше точно това да застане като най-важния проблем на изборното законодателство. А то включва няколко елемента и включително няколко закона и в това отношение парламентът толкова много закъсня, че вече не е възможно преди поредните избори да се направи нещо кой знае какво. Законът за изборите, разбира се и то законът за изборите не, ами кодекс за изборите, който да обедини правилата за всички видове избори – парламентарни, президентски, местни и европейски. Това за съжаление този парламент не може да свърши. На второ място законът за допитването до народа или референдумите, който също по някакъв начин се обсъжда и би трябвало да е свързан с първия, включително когато става въпрос за минималния праг например, за иницииране референдум. То трябва да е свързано с избирателния закон и най-сетне закона за политическите партии. Значи това трябваше да върви в пакет според мен. За съжаление пакетът се разкъса и бяха направени някои реформи не толкова мащабни колкото лично аз си ги представях и колкото общественото мнение очакваш.

Водещ: Съгласни ли сте, има ли шанс за реформа, да?

Румяна Бъчварова: В последната година и половина почти две така политическият дебат се върти около изборните закони. Аз мисля, че дори е неморално месец или два преди изборите един парламент да променя правилата и изобщо да обсъжда промяната в правилата, защото е ясно, че търси конкретни ползи от тази промяна. Когато говорим за изборната ...

Водещ: Говоренето за промяна, говоренето за промяна започна преди повече от година със спомням си ...

Румяна Бъчварова: Да, от беше поставено от президента, но не беше ...

Водещ: ... артикулираха различни позиции, вървя дебат година и нещо и в крайна сметка пак в 12 без 5 ...

Румяна Бъчварова: ... беше прието от партиите наистина. Сега според мен това е един финал на усилията на НДСВ. Аз не мисля, че така въпросът, решението за изборите две в едно е предрешен, в смисъл, все още ми се струва, че има някакъв шанс.

Водещ: Очаквате да се проявят в един ден?

Румяна Бъчварова: Въпрос на тълкувание, ако решим да направим изборите в един ден и да речем да преживеем един период, в който имаме два парламента. Имаме избран парламент и все още действащ парламент. Мисля, че това не е нарушение на Конституцията, това го казват юристи.

Водещ: Това не е ли абсурд, това вчера беше изтъкнато по време на дебата, два президента ...

Румяна Бъчварова: Ами не, вижте какво става при избора на американския президент. Има един период, в който другия все още ...

Антоний Тодоров: Не, това се случва ...

Румяна Бъчварова: С българския президент е същото. Това е възможно, ако се потвърди така слуха, защото вече са слухове, говорим, че на 6 април НДСВ ще напуснат коалицията.

Водещ: Правдоподобен ли ви се струва слухът? 6 април е знакова дата.

Румяна Бъчварова: Ами възможно е, но все по-малко правдоподобна, ако трябва да вярваме на изявленията на лидера на НДСВ от вчерашния или онзиденшния вече, че няма да напуснат коалицията. Интересно ще бъде, че вероятно днес ще наблюдаваме едно гласуване, в което коалицията ще се раздели – НДСВ ще гласува по-различно от своите партньори. И ако някой следи с внимание това, какво се случва в парламента, може би ще му направи впечатление.

Водещ: Някакви знаци за така ...

Антоний Тодоров: А колкото до знаците, разбира се, наближават избори и партиите стават малко нервни да кажа, най-малкото поради това, че някои от тях не са много сигурни точно в политическото си бъдеще. Разбира се, могат да се правят промени в изборното законодателство, ако те са към някак си по-добро. Дори в 12 без 5 бих приел такива промени. Но цялата история на нашето изборно законодателство след 1990 година е история на работа в 12 без 5, от което публиката, която наблюдава всичкото това, е все повече убедена, че няма никаква особена воля да се направят едни действащи дълговременни правила, а че винаги се работи на парче с оглед на следващите избори буквално следващите. Значи сякаш оттук-нататък няма да има пак избори и няма да има възможност някой друг отново да промени законадателството.

Водещ: Имаше заклинание, че този път няма да се стигне дотам. Умишлено ли беше зациклен този дебат, който започна преди повече от година, умишлено ли бяха бламирани тези идеи, които бяха лансирани от президента?

Антоний Тодоров: Искам да кажа, че лично аз не подозирам никой в политическата класа да мисли толкова мащабно, че стратегически да си представя, че в един момент трябва да предотврати нещо, което нарушава негов стратегически интерес. По-скоро е някакво непрекъснато стечение на такива обстоятелства, при които стават борби около малки проблеми, за да не бъде ... не за да не бъде непременно решен някакъв голям проблем, а големият проблем винаги остава настрана. Значи липсва стратегическо мислене. Ако партиите погледнат малко по-стратегически, дългосрочна перспектива. Повечето от тях със сигурност ще намерят поле за консенсус по няколко общи правила, които трябва да се спазват. Въпросът е, че никой не си прави този особен труд, защото часовникът се движи, времето напредва и до изборите остава твърде малко време. Затова дайте да спасим каквото можем. Същото между другото с дебата за избирателния праг например. Защото избори две в едно, когато се лансират такива примерно съображения като - ще излязат по-евтино, те не са особено според мен значими, защото най-евтино е да няма избори. В крайна сметка можем да теглим жребий. Но не, това е шега. Формулата две в едно според мен имаше смисъл единствено и само да повиши избирателната активност за европейските избори, където по правило във всички страни в Европа участието е много по-ниско, отколкото на парламентарните избори.

Румяна Бъчварова: Кое ще се получи по-добро, би се получило по-добро представителство. Аз искам да кажа, че всъщност подкрепяйки вашата теза, големият дебат за правилата, по които се провеждат изборите не е затова как ще бъде по-удобно на избирателите, а в крайна сметка какъв политически модел ще имаме след изборите. Това е същностният проблем. Дали ще избираме мажоритарно част от депутатите, дали изобщо ще ги избираме мажоритарно. Това е свързано ...

Водещ: Този мажоритарен елемент, който се вкарва в проекта на БСП, как ви се струва? 31 или 58 – все още върви дебат. Мажоритарни ...

Румяна Бъчварова: Принципно не приемам това предложение в момента, както и не приемам промяната на правилата толкова близо до избори.
Водещ: Защо не го приемате?

Румяна Бъчварова: Защото се предполага, че има това, което казах, има конкретна полза за този, който внася тия промени. Доколкото имам информация без да съм напълно запозната, има държави, в които такива промени се приемат, за да влязат в сила през по-следващия мандат. Т.е. да се разкъса тази връзка между пряката полза от едно или друго решение. Ние трябва да решим наистина по какъв модел ще функционира управлението на страната и тогава, ако трябва, ще се направят промени в Конституцията, а не затова на кого и как ще му бъде удобно да отиде да гласува.

Водещ: Мажоритарните елементи, които са обсъждани от БСП, които ...

Антоний Тодоров: И аз следя дебата, но честно казано много се съмнявам, че дори в БСП има достатъчно яснота каква точно ще е ползата за БСП, ако формата е 58 или 31 депутати по мажоритарен ...

Водещ: А защо тогава се възприемат? Заради лансираното от президента ...

Антоний Тодоров: Е, разбира се, там има различни лобита и опит силогически да се представи като по-приемлива или не една или друга теза. Естествено, че го има, но не това е най-важното. Има един единствен опит с такива смесена избирателна система – изборите за Велико Народно събрание. Един, единствен опит – през 90-та година преди 19 година. Значи дълго време мина оттогава. Дори не можем да кажем, че можем да стъпим на този си опит и да преценим какво той специално донесе. Аз лично съм следил и съм работил много с резултатите изборите през 90-та година и общо взето установих нещо, което не беше и толкова учудващо. Значи резултатите в брой гласове в мажоритарната и пропорционалната система, не се различаваха съществено. За двете големи партии тогава БСП и СДС. Значи нямаше някаква особена промяна.

Водещ: Тя ситуацията беше особена 90-та година в началото на прехода.

Антоний Тодоров: Вероятно това ще даде малко повече присъствие на по-голямата партия, на по-големите партии, двете първи партии вероятно ще успеят да имат повече депутати и с ... нищо повече няма да се получи като някакъв голям ефект. Но съм абсолютно съгласен, че трябва да се дебатира с оглед на това как си представяме политическия модел.

Водещ: Да и да не се прави в последния момент. Нека така да завършим.
Вие сте с така мнението, че всичко се прави така козметично и няма да има ... няма време за голяма, сериозна, кардинална реформа в изборното законодателство, това разбрах от ...

Антоний Тодоров: Не, не козметично. Има някои промени, които са част от представата за един такъв, но те са фрагментарни.

Румяна Бъчварова: Мисля, че най-доброто решение ще бъде да не променяме правилата за тези избори.

Водещ: И с една прогноза така интересна, че на 6 април наистина може да се случи малко чудо?

Румяна Бъчварова: Възможна въпросителна.

Водещ: Един от слуховете, който вие го отделяте от другите и ви се струва правдоподобен в тази ситуация?

Румяна Бъчварова: Все още има възможност това да повлияе.

Водещ: Благодаря ви. Румяна Бъчварова и Антоний Тодоров бяха наши гости.

Поправки на Конституцията на Република България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Нинова за частната болница: Главчев срещу себе си ли подава сигнал в ДАНС и прокуратурата?
Нинова за частната болница: Главчев срещу себе си ли подава сигнал в ДАНС и прокуратурата?
14:43, 03.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
В последния момент: Пловдивчани масово пазаруват за великденската трапеза в почивните дни
В последния момент: Пловдивчани масово пазаруват за великденската трапеза в почивните дни
13:40, 03.05.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Валежите ще се засилят в следобедните часове
Валежите ще се засилят в следобедните часове
13:25, 03.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица (СНИМКИ)
Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица (СНИМКИ)
13:03, 03.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Благороден жест: Младо семейство от Крумово приготвя торти за самотни и нуждаещи се хора
Благороден жест: Младо семейство от Крумово приготвя торти за самотни и нуждаещи се хора
12:44, 03.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
До 2500 евро скочиха цените на жилищата в Благоевград
До 2500 евро скочиха цените на жилищата в Благоевград
12:26, 03.05.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Храмовете в цялата страна отбелязват Разпети петък
Храмовете в цялата страна отбелязват Разпети петък
12:01, 03.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
"Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот на 9 юни
"Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот на 9 юни
11:42, 03.05.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите
11:21, 03.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
Задържаха над 40 000 кутии контрабандни цигари на ГКПП "Лесово"
Задържаха над 40 000 кутии контрабандни цигари на ГКПП "Лесово"
11:00, 03.05.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Димитър Главчев ще сезира ДАНС и прокуратурата заради случая "Мама и аз"
Димитър Главчев ще сезира ДАНС и прокуратурата заради случая "Мама и аз"
10:54, 03.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
НСО с мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май
НСО с мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май
10:29, 03.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Топ 24
Най-четени
Георги Попов: Понижената цена на хляба цели да убие конкуренцията
Георги Попов: Понижената цена на хляба цели да убие конкуренцията
Днес се гледа обжалването на българина, обвинен в шпиониаж в Румъния
Днес се гледа обжалването на българина, обвинен в шпиониаж в Румъния