НОВИНИ

Артщрихи с Галя Крайчовска

Майсторите на тетралната сцена получиха най-високите отличия. Започва Световен театър в София. Венци Занков подреди "Последните граждани на Кале". "Ах, морето" - юбилейни вълнения на Владимир Иванов. Алиса се бори с Времето....

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:55, 28.05.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Майсторите на тетралната сцена получиха най-високите отличия – орден „Св.св Кирил и Методий”. Ето ги Камен Донев и Мариус Куркински преди да получат наградите. Честито и на Теди Москов!

~~~~~

Световен театър със специално, десето издание. Началото дава „Следобедът на един фавн и Пролетно тайнство” на световноизвестната хореографка Мари Шуинар, на 31 май в НДК. Наричат канадската хореографка „шаман на съвременния танц“. Спектаклите й са водещи в репертоара на световните сцени. През април беше премиерата й за компанията на Марта Греъм, след гостуването в България, трупата й се отправя към Международния театрален фестивал в Авиньон. Световен театър в София продължава с още изненади, сред които остроумен спактакъла на каталунския артист Давид Еспиноса „Много шум за нищо”, със сюжети от всички шекспирови пиеси.

~~~~~

18 скулптури от полиуретан и полиестер в недостроения корпус на НБУ. С „Последните граждани на Кале” Венци Занков развива идеята на популярната композиция на Роден и слага героите в европейската съвременна обител, където крепостта е просто атракция. И песимистично заявява „Времето е извън нас и ние сме извън времето”.

~~~~~

„Ах, морето…“ –с рисунки, графика и фотография професор Владимир Иванов ще отпразнува 70 годишен юбилей в Галерия 8 във Варна. А след ретроспекивната изложба порофесорът отново продължава публичните лекции за изкуството на 20-ти век.

~~~~~

Време е отново да се потопим в Страната на чудесата и да опитаме да контролираме времето. След шеметния успех на „Алиса в страната на чудесата” и високо вдигнатата летва от Тим Бъртън, сега зрителските погледи са вперени в новата история, а критиците потриват ръце да слагат плюсчета и минусчета на Джеймс Бобин. Приказката е още по-пъстра, ефектите повече от очакваното. Лудият шапкар има сериозни проблеми и терзания и само Алиса може да го спаси като намери Времето – получасовникът получовек с образа на Саша Барън Коен.


.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Цената на тока ще остане почти непроменена от 1 юли
КЕВР: Цената на тока ще остане почти непроменена от 1 юли
Мустафа Карадайъ: ДПС трябва да покаже, че е фактор на президентските избори
Мустафа Карадайъ: ДПС трябва да покаже, че е фактор на президентските избори