Повече от 300 сорта са създадени от експертите в Институт по зеленчукови култури "Марица". През последните няколко години се работи върху 50 нови сорта, сред които първият български вид броколи и ивайловградска капия. За подобряване на качеството на произвежданите семена се грижат в лабораториите в Института, където се раждат сортове, устойчиви на болести и се определя количеството на важните в тях хранителни вещества.
Всяка година от Института по зеленчукови култури”Марица” планират нов сорт към своето генетично богатство.
Даниела Ганева, вр.и.д.директор на Института по зеленчукови култури”Марица”: Обикновено старите сортове са повече с любителска цел. Всеки търси нови сортове с по-високи добиви, с по-добри качества и ние сме се постарали тези стари сортове да ги включим в новите селекционни програми и по този начин да съхраним старото и същевременно да придадем нови качества на новите сортове.
Тенденцията от последните години сочи нарастващ интерес към родните сортове зеленчуци.
Даниела Ганева, вр.и.д.директор на Института по зеленчукови култури "Марица": Нашите сортове са с много добра адаптивност към нашите условия. Докато някои от чуждите сортове не винаги климатичниете условия са благоприятни и някой път се получават разочарования.
Един от най-търсените на пазара вече втора година продължава да бъде разработеният в института домат „розово сърце“.
Даниела Ганева, вр.и.д.директор на Института по зеленчукови култури ”Марица”: Това е сорт, който се отличава с много нежна конститенция, с нежна ципа, с много добро съотношение между захар и киселини, което определя вкусовите му качества.
Според експертите особено разпространен тази година е бил вирусът по доматите. Съветът към производителите е да почистват почвата след заразяване.
Ганчо Пасев, гл. асистент в лабораторията по имунитет на вирусни болести в институт “Марица“: Контактно се разпространяват тези вируси от болно на здраво растение и заболелите растения трябва да се унищожават на определено място, така че да не останат на площта, която е била използвана.
В лабораториите на Института по зеленчукови култури се стремят да създават устойчиви сортове, което налага по- малкото третиране с пестициди и гарантира наличието на чиста продукция.