НОВИНИ

Опазване на дивеча и ловуване през зимата

Ловният сезон за глигани, който продължава до 15 януари, е в разгара си. Наш екип провери как се грижат за животните в ловните полета на Пирин и какви са изискванията за безопасно ловуване през зимата.

bnt avatar logo
от Юлия Караджова
19:26, 19.12.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Ловното поле „Ловище – Кукленска чешма“ обхваща 1500 хектара и се намира над село Пирин, община Сандански. Сега е най-важният сезон за обгрижване на животните в алпийската част на планината.

Николай Колев - ловен надзирател
"Грижим се за животните, много царевица слагаме, слагаме люцерна за сърните и гледаме да няма бракониери в ловното поле, защото в едно ловно поле проблемите идват винаги от бракониерите."

Без пушка и ловни кучета в планината не трябва се излиза. Тук предпочитаните породи са „сибирска лайка“ и „трицветно гонче“.

Николай Колев
"Едно ловно куче много трудно става. Това требва само да го гледаш в гората и да го обучаваш в гората. Куче на синджир никога не става."

През зимата се практикува лов на чакало и лов на гонка. Чакалото предлага условия за безопасен лов и за по-малко стресиране на животните.

Николай Колев
"Това е чакало за прасета. Представлява една хубава дървена вишка, има вътре два стола една маса, да може хората, когато има снег и дъжд, да могат да чакат прасетата тука."

Най-много грешки се правят, когато се провежда лов на гонка. Когато ловецът напусне пусията, без да е свършила гонката, могат да се получат нежелани инциденти. Едно от задълженията на ловната дружинка е преди да консумират дивечовото месо, да го изследват.

Максим Иванов - ловец
"Кръвта и месото задължително - части от прасето се взима, за да може всичко да е точно да нямаме издънки в дружинката."

Стопаните на ловното поле „Ловище“ имат идея да развиват ловния туризъм като създават възможност и за фотосафари. За любителите на природата ще бъдат осигурени специална порода коне за разходка в планината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Хайтов: Най-важно е да запазим формулата Обединени патриоти
Явор Хайтов: Най-важно е да запазим формулата "Обединени патриоти"
Всеки ден в България се извършват най-малко 8 опита за самоубийство
Всеки ден в България се извършват най-малко 8 опита за самоубийство