НОВИНИ

Александър Николов: Напълно възможно е изграждане на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Медийната, чисто психологическата война между София и Москва за проекта "Белене" вече започна. Само ще ви дам един пример. Вчера "Россатом" излезе с едно съобщение, че в Ижорските заводи се е провело контролно сглобяване на корпуса на реактора ВВР-1000, поръчан за първи блок на АЕЦ "Белене". Уточнява се, че технологичната операция е наблюдавана от делегация на българската Национална електрическа компания. Планира се реакторът за АЕЦ "Белене" да е готов за транспортиране в средата на месец април, с което се уточнява, че "Россатом" изпълнява ангажиментите си по реализирането на проекта за оборудване на АЕЦ "Белене". Реакторът е готов, той е две трети български, защото почти сме го платили, както каза самият премиер Бойко Борисов в петъчното си интервю пред нас, въпросът е какво ще правим с него.

александър николов напълно възможно изграждане нов блок площадката аец козлодуй
bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 20.03.2012
Чете се за: 03:57 мин.
У нас

Водеща Жени Марчева:
Медийната, чисто психологическата война между София и Москва за проекта "Белене" вече започна. Само ще ви дам един пример. Вчера "Россатом" излезе с едно съобщение, че в Ижорските заводи се е провело контролно сглобяване на корпуса на реактора
ВВР-1000, поръчан за първи блок на АЕЦ "Белене". Уточнява се, че технологичната операция е наблюдавана от делегация на българската Национална електрическа компания. Планира се реакторът за АЕЦ "Белене" да е готов за транспортиране в средата на месец април, с което се уточнява, че "Россатом" изпълнява ангажиментите си по реализирането на проекта за оборудване на АЕЦ "Белене". Реакторът е готов, той е две трети български, защото почти сме го платили, както каза самият премиер Бойко Борисов в петъчното си интервю пред нас, въпросът е какво ще правим с него. Търсим експертната гледна точка на директора на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, който вече е на пряката ни телефонна линия. Добро утро, г-н Николов. Здравейте. Радвам се да ви чуя.

Александър Николов:
Добро утро.

Водеща:
Да поразсъждаваме заедно с вас върху една хипотеза, при положение че България официално откаже да се занимава с проекта АЕЦ "Белене", може ли този реактор, както разбрахме, сглобен в Ижорските заводи, реакторът, който е поръчан за АЕЦ "Белене", да бъде монтиран на площадката в АЕЦ "Козлодуй" и да се превърне в нов блок на единствената ни атомна централа? Тук само ще цитирам едно интервю, дадено от премиера Бойко Борисов точно преди една година, в което той казва, че този реактор, цитирам, не е едно бидонче, да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Търся вашето експертно мнение по този въпрос.

Ал. Николов:
Значи, идеята за изграждане на седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с използване на оборудването за "Белене" не е нова. Тя има може би 10-годишна давност. Преди толкова време се обсъждаше изграждането на нов блок с доставеното по онова време оборудване за АЕЦ "Белене". Както е известно, старото оборудване, което беше за АЕЦ "Белене", е върнато, препродадено в Русия и в момента разполагаме вече с нов реактор. Така че практически е напълно възможно изграждане на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", използвайки оборудването, което вече е произведено. Друг е въпросът обаче това за колко време ще стане.

Водеща:
Ами това е следващият ми въпрос към. Все пак може ли да прогнозирате колко време ще отнеме монтирането на този реактор, въобще окомплектоването му, така че да може да го наречем нов седми реактор на "Козлодуй"?

Ал. Николов:
Значи, още преди десетина години, когато се заговори за седми блок в "Козлодуй", има определени две площадки на нашата територия, на които по онова време бяха направени съответните сеизмични изследвания или, така, руският термин обследване, което е, така, по-мащабно.

Водеща:
Така.

Ал. Николов:
И те завършиха с положителен резултат, което практически означава, че имаме две работоспособни площадки, на които може да бъде изградена нова ядрена мощност. Но изграждането на нова ядрена мощност е изключително сложен процес, който трябва да започне, първо, с решение на Министерския съвет по принцип за изграждане на нова ядрена мощност.

Водеща:
Разбира се, такова трябва да има.

Ал. Николов:
След взимането на подобно решение е необходимо да се направят нови сеизмични анализи, тъй като тези, с които разполагаме, при всички случаи не отговарят на съвременните разбирания за подобни анализи. Също е необходимо възлагането на оценка на въздействието върху околната среда, ново препроектиране или по-скоро адаптиране на проекта "Белене" за нашата площадка. Но това са, както казах, доста сложни неща и във времето е много трудно да бъдат определени за колко време ще станат. Бих казал, една експертна оценка между 3 и 5-6 години.

Водеща:
Вие казвате 3 и 5-6 години. Тук само припомням един коментар от предходните дни на вашия предшественик, бившия шеф на "Козлодуй" Йордан Константинов... Костадинов, прощавайте, който прави прогноза, че енергия от хипотетично новия седми реактор може да имаме чак след 13-14 години. Той е по-голям песимист от вас.

Ал. Николов:
Ами проектът "Белене" беше предвиден да бъде изграден за 59 месеца, ако не ме лъже паметта. Това е почти 6 години. И аз, както казах, между 3 и 5 години, нека да са между 3 и 6 години, така че моите прогнози са между 9 и 12 години.

Водеща:
Така, г-н Николов, нещо много важно, кога предстои да се вземе решение за удължаване на живота на пети и на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Ал. Николов:
Решение за удължаване на живота на пети и шести блок трябва да бъде взето до края на... по-точно до есента на 2017 година за пети блок и до есента на 2019 година за шести блок. Ние работим доста усилено в тази посока. Предстои ни подписване на договор с "Россенергоатом" и ЕDF консорциум, в който те трябва да извършат аналитичната част в следващите 18 месеца. След което... тази аналитична част се завършва с предписание какво трябва реално да изпълним и ще ни останат четири години за изпълнението на предписанията, които ще ни бъдат предложени.

Водеща:
Зависи ли удължаването на живота на пети и шести блок на атомната ни централа и от Русия, г-н Николов?

Ал. Николов:
Няма как на един руски блок да му бъде удължен ресурсът и да не зависи от руските организации, тъй като те са и главният проектант, те са и главният конструктор, те са и научният ръководител на пети и шести блок.

Водеща:
Подчертавам, че става въпрос за хипотеза, но отново търся вашия коментар. Възможно ли е, ако, хипотетично, България каже "не" на проекта "Белене", руснаците в следващите години да препятстват и да ни правят проблеми с удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Ал. Николов:
Теоретично всичко е възможно, но няма подобни практики. Защо
трябва да свързваме пети и шести блок с "Белене"?

Водеща:
Не, разбира се, че може да не бъдат свързани. Не би ли могла да се направи такава връзка от руска страна?

Ал. Николов:
Не допускам, че е възможно подобно развитие на сценария.

Водеща:
Добре. И последен въпрос към вас, свързан отново с атомната ни централа. Помните, в края на миналия месец, на февруари, беше разкрита една схема за измама с оборудване на ядрени централи в Русия, в Иран, в България, Китай, в Индия. Тогава вие успокоихте обществеността, че не би трябвало да има проблеми със сигурността на АЕЦ "Козлодуй", но направихте ли запитване към руснаците, проверихте ли на място въобще как стоят нещата с пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Ал. Николов:
Направихме запитване, получихме отрицателен отговор от страна на руските организации. Миналата седмица от понеделник до четвъртък беше наша делегация в машиностроителния завод "ЗИО-Подолск". Колегите се върнаха, вече дадоха доклад за тяхното посещение. Докладът е отрицателен, така че не се потвърждават никакви проблеми с нашите подгреватели. Въпреки това ние вече сключихме договор с Българска академия на науките, Института по металознание, за разработване на една разширена програма за изследване на метала на подгревателя високо налягане при предстоящия планов ремонт.

Водеща:
За да сте сто процента сигурни, дори повече от сто. Добре, г-н Николов.

Ал. Николов:
Разбира се.

Водеща:
Много ви благодаря за този разговор, макар и по телефон. Благодаря ви за конкретните отговори, които ни дадохте по време на този разговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
След трагедията в Елин Пелин: Двама души остават в неизвестност
21:22, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:50 мин.
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище
21:06, 26.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
Повече от 24 часа след експлозиите: Страх сред хората, материални щети по домовете
20:39, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
20:06, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
Пожарът на българо-гръцката граница отново се активизира
19:53, 26.07.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
Петър Петров: Решението на КС подсигурява правителството на ГЕРБ и ДПС, което се води уж служебно
19:44, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Главният архитект на София е подал оставка
Главният архитект на София е подал оставка
19:29, 26.07.2024
Чете се за: 00:47 мин.
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
В готовност е модулът за инженерно разузнаване, съобщи военният министър
19:12, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
Джартов: Започва връщането на евакуираните хора по домовете им, електрозахранването е възстановено
18:57, 26.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
18:20, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Министър за един ден
Министър за един ден
Поскъпват шофьорските курсове
Поскъпват шофьорските курсове