НОВИНИ

„Ага“ - българският филм в основната програма на Берлинале

Близо 2000 души аплодираха "Ага"- българският филм в основната програма на 68-то "Берлинале". Късно снощи екипът мина по червения килим заедно със специалните гости за световната премиера. Филмът на Милко Лазаров върна България в основната програма на фестивала след почти 30-годишно отсъствие. За бляскавата гала-вечер в Берлин пристигнаха и главните герои - актьори от Якутия, където е заснета продукцията.

bnt avatar logo
от Анна Ангелова
13:05, 24.02.2018
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Сюжетът е с фокус върху семейството и начина, по който модерният свят променя нашите взаимоотношения. След дебюта си с "Отчуждение" през 2013-а, „Ага“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров. Лентата е в копродукция с БНТ. Тази вечер е официалната церемония за връчването на Златните и сребърните мечки на „БерлиналеЧ.

Въпреки че "Ага" е извън състезанието за статуетките, филмът вече спечели признание от публиката:

„Ага“ - това е любимият ми филм то фестивала. Много докосващ! Кинематографията спира дъха. Поздравления за екипа. Не знам защо филмът е извън състезанието за мечките, би трябвало да получи награда.
Хареса ми, защото беше спокоен филм. Понякога се претоварваме от твърде много емоции и впечатления. Първоначално ми се стори доста бавен, но точно тогава се замисляш - какво правим ние с нашия живот и какво правят тези хора?
Много минималистичен, красив сценарий, великолепно заснет. Много силно въздействие на актьорите и средата.
Хареса ми смирението, дълбочината, музиката. Както жена ми каза, това е една житейска история за семейството, в която всеки може да се разпознае. Фантастичен филм!


;

Специално за премиерата на филма, от Якутия, където е заснет филмът, пристигнаха актьорите, изиграли главните роли.

Вижте какво споделиха те пред камерата на БНТ:

Михаил Апросимов - в ролята на Нанук: Приех тази роля, защото в основата е силната връзка на една възрастна двойка. За мен семейството е институция, а там където има здрави семейства, има силна държава. Проблемът е, че днес липсва истинска любов.
Феодосия Иванова - в ролята на Седна: Уважението е в основата на всяка връзка. Бъдете честни един към друг. Необходима е толерантност, разбиране и подкрепа всеки ден. Това е любов.
Галина Тихонова - в ролята на Ага: Мисля, че след този филм младите хора ще променят начина, по който гледат на своите родители, защото това са хората, които трябва да уважаваме и ценим най-много.

Един качествен кинофестивал трябва да отправя естетически поглед към света и различните кинорегиони и тъкмо тук беше ролята на България с филма „Ага“, предаде за „Плюс това“ Анна Ангелова на сутринта след премиерната прожекция. Вижте повече:

;



Милко Лазаров е режисьор на едни от най-успешните телевизионни проекти за Българската национална телевизия - „Великите българи“, „Голямото четене“, „Ръкописът“.

Първият му пълнометражен филм „Отчуждение“ (2013), също в копродукция с БНТ, е представен премиерно в официалната селекция на 70-ия филмов фестивал във Венеция, където спечели две награди.

Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, който заедно със Стефан Командарев реализира филма „Посоки“.

Продуцент на филма е Веселка Кирякова, продуцент на „Отчуждение“ и копродуцент на българския филм „Слава“. Отговорен оператор на филма е Калоян Божилов, също познат от „Отчуждение“.

„Ага“ е реализиран в копродукция с Франция и Германия и е заснет в Република Якутия в Руската федерация. Заснет е на 35-милиметрова лента.

Трейлър на филма може да видите тук:

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трупата на Музикалния театър с нова постановка на Царицата на чардаша ​
Трупата на Музикалния театър с нова постановка на "Царицата на чардаша" ​
Националният съвет на БСП заседава
Националният съвет на БСП заседава