НОВИНИ

„Пинокио" от Александър Йосифов за първи път на сцената на Бургаската опера

Броени часове остават до премиерата на операта за деца „Пинокио" от Александър Йосифов. Тя се поставя за първи път на сцената на Бургаската опера. С нея своите премиери на бургаска сцена правят и режисьорът Денис Иванов и диригентът Цанислав Петков.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:25, 24.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Режисьорът Денис Иванов адаптирал операта "Пинокио" за съвременния малък зрител. 28-годишният режисьор споделя, че най-важното в представлението е достигането до синтеза между модерното и класическото.

Денис Иванов, режисьор и сценограф: Исторически декор, историческо място, но в същото време да избегна онази заспалост, просто да махна нафталина от класическата постановка. Винаги да се придържаме към епохата, но да има една условност в нея. Тогава се получава истински красивото и тогава виждаш, че спектакълът е нов, направен сега, а няма да си кажеш - ами те са го извадили отпреди 30 години декорът и костюмът.

Диригент и постановчик на операта е популярният певец от групата "Петте сезона" - Цанислав Петков. За него премиерата в родния му град е повече от предизвикателство, каквото е било в началото и срещата му със също толкова младия режисьор Денис Иванов.

Цанислав Петков, диригент-постановчик: Лесно се разбрахме кое как да направим - така че да се срещнат нашите различни - на пръв поглед - виждания за Пинокио и да ги обединим в едно цяло. Много е хубава музиката. Александър Йосифов е от онези майстори, които обличат правилния текст в правилната музика и правилната музика в правилния текст.

С "Пинокио" Бургаската опера дава началото на проекта „Детски уикенд в операта". След близо 15 години прекъсване бургаските оперни артисти обръщат поглед към най-младите зрители - занапред всяка събота ще бъде посветена на музикално-сценичното изкуство за деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението на прохода Шипка е затруднено
Движението на прохода "Шипка" е затруднено
Протест във Видин с искане за магистрала
Протест във Видин с искане за магистрала