Американската армия спира нефтопровод в Северна Дакота

Армията на Съединените щати отказа да даде разрешение за преминаване на нефтопровода на Северна Дакота през язовир Оахе. Това стана след дълги протести на местното индианско население.

от Лилия Мустакова
07:41, 05.12.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Индианското племе Сиукси протестира срещу нефтопровода от април.

Замърсяване на водата на язовир Оахе е главното притеснение на местното население. Освен това, племето изразява недоволството си, че проекта минава през земите, където те погребват мъртвите. Към протестите на Сиуксите миналата седмица се включиха стотици американски ветерани.

Федералните власти в Съединените щати обявиха, че инженерния корпус на американската армия отказва да допусне проекта да мине под язовира Оахе и ще потърси алтернативни маршрути за нефтопровода.

Сиуксите изразиха щастието си, като обявиха, че благодарение на това историческо решение, завинаги ще останат благодарни на президент Барак Обама.

Адан Малката мечка, индианец и ветеран: "Ние дойдохме и очаквахме най-лошото, но това е най-прекрасната новина, която някога съм чувал. Най-добрата новина за индианското население, за индианската земя, за целите Съединени щати - за всички. Водата е толкова безценна."
Рори Ерлер Уейкмъп, протестиращ: "В крайна сметка, начинът, по който Съединените щати са прецаквали индианците в миналото е същия, по който американските корпорации прецакват всички в днешно време. Трябва да работим заедно и да запазим земята, да живеем устойчив живот. Това е само върха на айсберга на всички проблеми, които афектират света, живота ни и нашето бъдеще тук."

Проектът е с дължина 1185 км и е оценен на близо 4 милиарда долара, като главната му цел е да доставя гориво до щата Илинойс.

Пълният план за нефтопровода е почти приключен, като единствената част, която не е построена, трябваше да мине под язовира Оахе.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите от пожара в Оукланд
Расте броят на жертвите от пожара в Оукланд
Премиерът на Нова Зеландия подаде оставка
Премиерът на Нова Зеландия подаде оставка