Даниел Вълчев: Хората емоцинално наказаха своята пoлитическа класа

Гостът в студиото на "Денят започва", Професор Даниел Вълчев, определи резултатите от изборите и референдума в България като разочарование от политическия елит.

от БНТ
09:13, 05.12.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Относно референдума, той смята, че дори да се реализират идеите му, нищо в България няма чувствително да се промени. Дебатът по въпросите на допитването е трябвало да се организира от партиите, но това не е станало. Мажоритарният вот няма да доведе до сериозна промяна, смята Вълчев и напомни, че у нас на два пъти се е гласувало мажоритарно на парламентарни избори.

По повод на предстоящите избори Вълчев каза, че се намираме в странна ситуация. От една страна субектите на управлението - ГЕРБ, РБ и ПФ - получиха резултат, който им е напълно достатъчен, за да управляват. Но проблемът не е в недостатъчна подкрепа от населението или в недостатъчния брой депутати, а в недостатъчната легитимност на парламента - хората не са доволни от работата на депутатите. Реформаторът припомни някои от най-сериозните грешки на ГЕРБ - "сагата" по предложенията за генерален секретар на ООН и закъснялата поява на президентската кандидатура. По отношение на пазарлъците за това кой да вземе мандата Велчев смята, че те няма да стигнат до трайно решение.

"Трябва да се направи смислен дебат, да се отиде на избори, защото това е демократичната процедура за решаване на подобни конфликти, да се види кой къде е, каква поддръжка има и оттам нататък да се върви напред", убеден е Даниел Вълчев.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Австрия след победата на Александер ван дер Белен
Австрия след победата на Александер ван дер Белен
Деца от отбор по акробатика загинаха при катастрофа в Русия
Деца от отбор по акробатика загинаха при катастрофа в Русия