НОВИНИ

Австрия след победата на Александер ван дер Белен

Резултатите от президентските избори в Австрия изпратиха точно обратния сигнал, в сравнение с Италия. Австрийците избраха за президент бившия лидер на Зелените Александер ван дер Белен и не позволиха на кандидата на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер да стане първия крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война. Според последните резултати, независимият кандидат - Александер ван дер Белен води с 51,68 процента от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:14, 05.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Масово австрийците вчера излязоха да гласуват. Никой не очакваше Александер ван дер Белен да спечели президентските избори и то така убедително. Във Виена е много студено, но австрийците ликуват за разлика от италианците. Днешните вестници излизат със заглавия като: "Виена спря популистката вълна" или "Закъснял или голям триумф за Ван дер Белен". Това което трябва да направи от тук насетне е Ван дер Белен да обедини всички австрийци зад себе си.

Клаудия Гигер, журналист от в-к "Клайне Цайтунг": "Бяхме изплашени, че щеше да е лош сигнал за Австрия да има крайнодесен президент. А сега имаме държавен глава, който обещава да построи мостове в тази пропаст, която се създаде в обществото."
Д-р Кристиан Райнер, гл. редактор на сп. "Профил": "Облекчението ще е много кратко. Австрийският президент няма много правомощия. Това е символичен пост и нека не забравяме, че кандидатите на управляващите социалдемократи и на Консервативната партия, получиха 10%. Според проучванията подкрепата за крайнодесните е 35 на сто в момента. Чудесно, че празнуваме тази нощ, но това не променя страната. А страната е разединена. Виждаме в Австрия, както видяхме и в Съединените щати, и във Франция, че десните популисти, националистите са много силни и нека не се лъжем."
;

Вижте още Защо Австрия избра Александър ван дер Белен?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манюел Валс влиза в президентската надпревара на Франция
Манюел Валс влиза в президентската надпревара на Франция
Даниел Вълчев: Хората емоцинално наказаха своята пoлитическа класа
Даниел Вълчев: Хората емоцинално наказаха своята пoлитическа класа