НОВИНИ

Политологът Ана Кръстева: Живеем в ситуация на нов тип война

Безпорна изненада - така определи опита за преврат в Турция политологът Ана Кръстева

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:50, 17.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Обществото в момента живее в един нов тип война - война по време на мир. Това коментира в студиото на извънредните сутрешни новини на БНТ, политологът Анна Кръстева. Тя коментира не само ситуацията в Турция, но и последния атентат във Франция.

"Изтъкано е от противоречия, това, което се случва в Турция. В петък на хилядите отиващите на работа в Белия дом, не би им минало през ума, че именно Ердоган е използвал социалните медии, за да се обръща към нацията. Поуката е, политиците да не посягат към интернет, защото може да им потрябва", каза Кръстева.

Втората поука според политоложката, е да не се подценяват лидерите, които не отговарят на изискванията на западното общество, но са избрани по демократичен път. "Видяхме как един авторитарен лидер и диктатор се обърна към обикновените граждани, да пратят невъоръжени хора срещу армията", каза Кръстева. По думите й, именно турският президент е спечелил от опита за преврат.

"Големият печеливш от тази ситуация е Ердоган. Това, че по нашите западните критерии Ердоган не е от димократичната страна на лидерството, не значи, че той няма изключителна подкрепа на страната си. Турция е изтерзана от политеческа нестабилност в миналото, Ердоган е демократично избран лидер, който управлява при определена стабилност и затова го подкрепят", коментира Кръстева.

Тя припомни, че по конституция армията е пазител на демокрацията в Турция, което е една от причината да не разбираме случващото се в страната.

Повече от коментарите на Ана Кръстева, вижте във видео файла.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция си взе от Гърция хеликоптера, с който избягаха 8 метежници
Турция си взе от Гърция хеликоптера, с който избягаха 8 метежници
Симеон Николов: Властите в Турция, може би са знаели предварително за преврата
Симеон Николов: Властите в Турция, може би са знаели предварително за преврата