НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Начало на кино седмицата

Приказен финал на работната и начало на кино седмицата. „Лешникотрошачката и четирите кралства” ще ни изстреля във фантазните полета.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
10:15, 09.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Клара или Макензи Фой има особено влечение към машините и вътрешните им механизми. Една малка кутия ще отвори кралството на снежинките, сладкишите, където всичко е розово властва захарната фея Кийра Найтли, но и на тираничната майка Джинджър с образа на Хелън Мирън. А добрият кръстник Дроселмайер или Морган Фрийман ще й помогне в разплитане на загадките и преодоляване на препятствията.

Ридли Скот подготвя нов „Гладиатор”. За съжаление, Ръсел Кроу няма да участва, защото героят му се пресели в друг свят. Но да не губим надежда, майсторът на сценариите Питър Крейг може пък да измисли нещо.

Емблематични филми на Ингмар Бергман влизат в програмата на Киномания. Специалната селекция е посветена на 100 годишнината на шведския майстор на киното, обявен за най-добър режисьор на всички времена.

"Поляната с дивите ягоди", "Сарабанда", „Лице в лице”са в панорамата. За последния критиката казва - „Ако киното в същността си е воайоризъм, позволяващ ни безопасно да наблюдаваме мъчителните интимни моменти на непознати, тогава сцените с кризата в "Лице в лице" са сред най-паметните в развитието на това изкуство. А Улман е способна да ни завлече самоотвержено до неподозирани дълбини,

А официалното откриване на Киномания е с български филм - „Времето е наше”. Филмът на Петър Попзлатев навлиза в болезнени теми и времена. Създаден е по мотиви от романа „Разруха” на Владимир Зарев. Леонид Йовчев и Рушен Виденлиев влизат в ключовите роли на писател и служител на Държавна сигурност. Една папка ще отвори тайни рани, с дългосрочни последствия и опит за помиряване с миналото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Кънева и Кеворк Кеворкян с номинация за специалната награда на СБЖ
Даниела Кънева и Кеворк Кеворкян с номинация за специалната награда на СБЖ
Един човек почина след нападение с нож в Мелбърн
Един човек почина след нападение с нож в Мелбърн