НОВИНИ

Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

Местен референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ "София" няма да има, реши Столичния общински съвет. От БСП обявиха, че ще обжалват решението в съда и ще продължават да настояват за провеждането на допитването, като съберат гражданска подписка. Управляващите от ГЕРБ контрираха, че не бива да се злоупотребява със страховете на хората, че инсталацията е опасна за здравето. Искането за провеждане на референдум беше внесено от 15 опозиционни общински съветници.

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 09.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Калоян Паргов, общински съветник БСП: Още няма категорично решение дали ще има референдум за инсталация за отпадъци. Може да обжалваме по съдебен ред. Ако съдът не се произнесе в наша полза, остава последната опция - заедно със софиянци да съберем нужните подписи, за да накараме тези хора да чуят гласа ни. Спорът ни е относно мястото на инсталацията - дали да е в ТЕЦ "София", или на "Садината". Също така от ГЕРБ искат и друга технология. Затова трябва да питаме хората.

От БСП са против инсталацията да е в центъра на София. Според председателя на Комисията по опазване на околната среда в СОС Лорита Радева инсталацията може да повлияе върху качеството на въздуха положително:

Лорита Рдева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС: Надявам се ползата да е за софиянци и града. Управление на отпадъците в София трябва да се води по нов и интегриран начин чрез една система, за която инсталацията се явява трета и завършваща фаза. Разговорът за това дали да я има е стартирал през 2012 г. с решение на ЕК, която финансира втората фаза за завод за механично-биологично третиране, който получи висока оценка, особено по отношение на РДФ горивото, което в обсъжданата вчера инсталация ще бъде използвано за производство на енергия, която да задоволи нуждите на 70 000 домакинства в София. Ще оползотвори ненужен за друго материал. Инсталацията дава възможност да променим производството на Топлофикация, да обогатим нейната фаза с нова мощност, да заменим стари производствени мощности с тази нова и да въздействаме върху качеството на въздуха.

Темата за площадките за преработка на отпадъците не може да бъде подлагана на референдум, отбеляза Рдева. Те се определят с план. От БСП обаче смятат, че въпросите в референдума са законосъобразни.

Само съд може да реши казуса, бяха съгласни и двамата.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кметове на малки населени места подготвят национален протест в София
​Кметове на малки населени места подготвят национален протест в София
Кристиян Кръстев, бивш транспортен министър: В железниците има бъдеще
Кристиян Кръстев, бивш транспортен министър: В железниците има бъдеще