НОВИНИ

Специалист: Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските

Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските, каза софтуерният специалист д-р Преслав Наков. Дезинформацията примесена с демографско знание е много опасно, понеже може да се влияе на изборите на хората. Особено в социалните мрежи трябва да има баланс между фалшиви новини и свободата на словото, каза още той.

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 09.11.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Това не е проста задача, в момента, в който открием, че нещо не е вярно, няма ефект, ако подкрепям даден човек или идея, смята Наков.

Д-р Преслав Наков, софтуерен специалист: Ефектът на фалшивите новини върху обществото може да всее съмнение в истината и демокрацията, може да са конкретна манипулация за влияене на изборите. Има аспекти, свързани със здравето на хората. Фалшиви новини може да имат финансови измерения. Сирийски хакери например пускат новина, че има стрелба срещу Обама, което води до милиарди загуби на борсата.

Особено опасни са и фалшивите новини на здравна тема, които са доста в интернет.

Разпонаване на дезинформацията може да стане с проверка на новините и информацията, каза Наков. Например е важен анализът на медиите, каква е политическата ѝ насоченост, т.е. всеки трябва да си прави сметка какво чете, за да не бъде подведен, коментира още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова галерия за съвременно изкуство в София
Откриха нова галерия за съвременно изкуство в София
Днес е Международният ден за борба с фашизма и антисемитизма
Днес е Международният ден за борба с фашизма и антисемитизма