НОВИНИ

България: 10 януари - 4 февруари 1997 година

Накъде тръгва България след ключовия 4 февруари 1997 година? Какви са залозите и рисковете, които тогавашните политически лидери на страната поемат? Гледайте на 3 февруари от 23.30 ч. по БНТ1 филмът "България: 10 януари - 4 февруари 1997 година", създаден изцяло по архиви от новинарските емисии на "По света и у нас" и "Днес плюс". Ще чуете и оценките с по-късна дата на Петър Стоянов, Николай Добрев, Георги Първанов и Ивелин Николов.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
14:40, 03.02.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Истории

Има събития, които променят историята на България. Още преди атаката на Парламента на 10 януари 1997 г. страната е обхваната от протести и национални стачки. Правителството на Жан Виденов подава оставка. Започва една от най-тежките политически и икономически кризи в държавата. Цената на хляба, когато изобщо го има, хвърчи всеки ден. Повечето бензиностанции не работят поради липса на гориво. Доларът достига 3000 лева, хиперинфлацията и фалитите на банки стават ежедневие.

На 22 януари 1997 г. избраният за президент Петър Стоянов встъпва в длъжност. Според Конституцията на България той трябва да започне консултации за съставяне на ново правителство в рамките на тогава действащото Народно събрание. Там БСП има абсолютно мнозинство и по закон президентът трябва да връчи мандат за кабинет на най-голямата парламентарно представена политическа сила - БСП. И той го прави на 28 януари.

Шест дни по-късно, на 4 февруари 1997 г., вътрешният министър в оставка и номиниран за премиер от БСП Николай Добрев заедно с Георги Първанов - тогава лидер на БСП, тръгват към "Дондуков" 2. Това е 30-тият ден от началото на протестните шествия срещу управлението на БСП. По-късно Николай Добрев ще твърди, че те са носели две папки - едната с нов кабинет на БСП и втората - с отказ от мандат. Според Петър Стоянов папката е била само една - с нов кабинет.

Свикан е Консултативният съвет по национална сигурност и след заседанието е обявено официално, че БСП се отказва от мандат, както и всички останали политически сили в тогавашния Парламент.

Какви са залозите и рисковете, които тогавашните политически лидери на страната поемат и накъде тръгва България след ключовия 4 февруари?

Филмът "България: 10 януари - 4 февруари 1997 година" е създаден изцяло по архиви от новинарските емисии на "По света и у нас" и "Днес плюс" от 10 януари и 4 февруари 1997 г. Ще чуете и оценките с по-късна дата на Петър Стоянов, Николай Добрев, Георги Първанов и Ивелин Николов.

Екипът на филма включва: Цветана Кръстева, Петя Тетевенска, Светозар Такев, Соня Христова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрахователите имат още 6 месеца, за да оправят финансите си
Застрахователите имат още 6 месеца, за да оправят финансите си
Новата цена на водата в София ще влезе в сила от 1 март
Новата цена на водата в София ще влезе в сила от 1 март