НОВИНИ

БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство

Въртенето на политическата рулетка продължава - БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство, президентът Росен Плевнелиев потвърди, че следващите, които ще го получат са реформаторите. Социалистите настояват за предсрочни парламентарни избори. Корнелия Нинова призова президентът да ускори процедурата с връчване на мандатите и по-скоро да състави служебно правителство. Плевнелиев обяви, че в понеделник ще връчи на Реформаторския блок - третия, последен мандат. Президентът отново призова политическите сили да потърсят възможности за сформиране на мнозинство, което да подкрепи правителство в настоящия парламент.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:09, 07.12.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Росен Плевнелиев - президент на Република България: Възлагам на Корнелия Петрова Нинова да състави правителство. Указът е издаден на 07.12.2016 г. Заповядайте!
Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП лява България": Г-н президент, няма да се възползвам от възможността да представя състав на Министерски съвет.

Парламентът не може да излъчи трайно мнозинство,не може да гарантира стабилност. Решението е бързо да се върви към предсрочни избори, категорични са от БСП.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП лява България": Представихме на г-н президента нашето мнение, ако може да забърза процедурата с връчването на третия мандат на следваща парламентарна партия и възможно най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента не гарантира стабилност, а обратното.

Социалистите отново атакуваха правителството в оставка, че в последния момент възлага обществени поръчки за над милиард и 400 хиляди. Призоваха също да не се бърза с избор на еврокомисар и нов началник на отбраната.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП лява България": Тези въпроси не трябва да се решават в момента. Да не се бърза с тях и да се оставят за решаване или на служебния кабинет на г-н Радев, или на едно трайно мнозинство в следващото НС.

В понеделник президентът Плевнелиев ще връчи третия мандат на Реформаторския блок и обясни защо точно на тях.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: ...защото този трети последен в моя мандат мандат е символичен, аз ще го връча на политически блок, който е близо до моите убеждения - за достойното място на България в НАТО, за ускореното интегриране на България с ЕС и затова, че нашата посока е на Запад, а не е на Изток.

Политическата криза прераства в парламентарна, коментира държавният глава. Смята, че възможността парламентът да излъчи ново правителство е все по-малка. Но се надява, че все пак ще се направи опит за това.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Имам своите големи притеснения, че сме изправени пред месеци на нестабилност, включително и международна, включително и вътрешна. В период на такава извънредна нестабилност е добре всички институции да работят и това беше моята гледна точка, затова исках да се направи така, че НС да остане. Имаме председателство на България на ЕС, в следващите 6 месеца то се решава, защото председателството на България на ЕС не е просто само изпълнението и 200 срещи за 180 дни, а преди всичко председателството на България е подготовката, две трети е подготовката, една трета е изпълнението. Ако подготовката куца, изпълнението няма да се случи. Това ще бъде национален срам. Не искам да си го помислям.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и РБ все по-скептични за съставяне на кабинет в този парламент
ГЕРБ и РБ все по-скептични за съставяне на кабинет в този парламент
Защо са допуснали да бъде дарена кръв с малария в Русе?
Защо са допуснали да бъде дарена кръв с малария в Русе?