БСП започна поредица от срещи на тема здравеопазване

От БСП отложиха за следващата седмица внасянето на третия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3. Той ще е заради обсъждания нов здравен модел на управляващите. Очакваше се вотът да бъде внесен тази седмица. На "Позитано" 20 обаче започнаха поредица срещи с лекарски, пациентски организации и представители на болници, за да обсъдят състоянието на здравеопазването у нас.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:56, 09.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Различен подход към вота на недоверие предприеха от БСП. Вместо да търсят приоритетно подкрепа вътре в парламента - те започнаха извънпарламентарни консултации с организации в сферата на здравеопазването. Днес беше първата им среща, със Сдружението на общинските болници. Лидерът на БСП представи въпросите, по които са обединили мнението си.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Най-остро те поставиха пред нас въпроса за кадрите, особено в малките отдалечени места, общински болници и т.н. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България.

Тази идея беше подкрепена и от председателя на Сдружението на общинските болници.

д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници: Ние дебатирахме и на тази тема - бих я поразширил с наредбата за квалификация на завършилите вече лекари, защото един лекар не го държи само заплатата в дадената държава или болница, държи го перспективата за израстване. В България в момента такава, съжалявам, но няма.

По план последната среща на БСП с организация от сферата на здравеопазването е другия понеделник, с Българския лекарски съюз. Веднага след това социалистите ще внесат вота, уточни днес Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Партия АБВ настоява за въвеждане на необлагаем минимум
Партия АБВ настоява за въвеждане на необлагаем минимум
Д-р Георги Йорданов: Новият модел за здраве може да закрие 140 общински болници
Д-р Георги Йорданов: Новият модел за здраве може да закрие 140 общински болници