НОВИНИ

БСП започна поредица от срещи на тема здравеопазване

От БСП отложиха за следващата седмица внасянето на третия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3. Той ще е заради обсъждания нов здравен модел на управляващите. Очакваше се вотът да бъде внесен тази седмица. На "Позитано" 20 обаче започнаха поредица срещи с лекарски, пациентски организации и представители на болници, за да обсъдят състоянието на здравеопазването у нас.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:56, 09.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Различен подход към вота на недоверие предприеха от БСП. Вместо да търсят приоритетно подкрепа вътре в парламента - те започнаха извънпарламентарни консултации с организации в сферата на здравеопазването. Днес беше първата им среща, със Сдружението на общинските болници. Лидерът на БСП представи въпросите, по които са обединили мнението си.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Най-остро те поставиха пред нас въпроса за кадрите, особено в малките отдалечени места, общински болници и т.н. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България.

Тази идея беше подкрепена и от председателя на Сдружението на общинските болници.

д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници: Ние дебатирахме и на тази тема - бих я поразширил с наредбата за квалификация на завършилите вече лекари, защото един лекар не го държи само заплатата в дадената държава или болница, държи го перспективата за израстване. В България в момента такава, съжалявам, но няма.

По план последната среща на БСП с организация от сферата на здравеопазването е другия понеделник, с Българския лекарски съюз. Веднага след това социалистите ще внесат вота, уточни днес Корнелия Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партия АБВ настоява за въвеждане на необлагаем минимум
Партия АБВ настоява за въвеждане на необлагаем минимум
Д-р Георги Йорданов: Новият модел за здраве може да закрие 140 общински болници
Д-р Георги Йорданов: Новият модел за здраве може да закрие 140 общински болници