НОВИНИ

Президентът Радев: Бюджетнят излишък да се харчи след обществен дебат

Президентът Румен Радев призова бюджетният излишък за тази година да се изхарчи след обществен дебат и решение на парламента. Той направи това предложение пред участниците в кръгла маса под негов патронаж, посветена на неравенствата и бедността в България. В дискусията участваха много експерти, синдикати, работодатели, представители на различни институции и граждански сдружения.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:59, 09.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Секретарят по социална политика на президента Гълъб Донев откри дискусията с красноречиви данни за доходите на българите. Статистиката показва, че 400 000 души попадат в категорията на така наречените работещи бедни. Техните месечни доходи са под линията на бедност, която за тази година е 321 лева.

Други 400 000 получават между 1000 и 2000 лева месечно, което ги определя като средна класа, но в същото време тези доходи не им осигуряват икономическата сигурност, която е характерна за средната класа. Над 1 700 000 души живеят с доходи до 600 лева. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от КНСБ, е 585 лева. Повече от 2 300 000 българи или близо 78%, живеят с месечен доход до 1000 лева.

Президентът Радев посочи, че неравенствата в България са далеч от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие. Той призова за реални действия, които да променят тези тенденции преди те да са станали необратими.

Румен Радев - президент на Република България: Стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване. те са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. Убеден съм, че пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещото развитие на нашето общество.

Участниците в дискусията признаха, че бедността е труден за решаване проблем. Посочиха конкретни насоки, в които трябва да се работи. Някои се позоваха и на опита по света.

Атанас Пеканов: Необлагаем минимум се обсъжда от доста време, диференцирано ДДС, всяка една мярка трябва да таргетира дадени групи, в която ще е най-ефективна и същевременно няма да натежава на бюджета.
проф. Христина Вучева: Протестите на майките на деца с увреждания, недоволството на безбройните други групи, които получават не малко пари, но е лошо организирано разпределение. Моите предложения са в тази насока - да се подобри администрирането.

Президентът обобщи, че преобладаващото мнение на участниците в дискусията е, че има нужда от промяна. Според него сегашната картина може да се подобри само с широк обществен дебат, в който участват всички институции. Направи и конкретно предложение - тази година бюджетният излишък да се изхарчи не само по преценка на правителството, а и с одобрението на парламента.

Румен Радев - президент на Република България: Българският парламент да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента.

По думите на президента такава стъпка би била много силен сигнал от правителството и парламента към българските граждани и надежда за демократичните процеси в страната.

Владислав Горанов - министър на финансите: "Не разбирам за кой излишък говори президентът, но ние няма да надхвърлим одобрените разходи, гласувани с годишния Закон за държавния бюджет. Ако искаме да изхарчим излишъка - трябва да актуализираме бюджета. А ние нямаме такова намерение."

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи още, че на 29 октомври правителството ще приеме проекта на Държавния бюджет за следващата година и ще го внесе в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дим от сметището край Ихтиман предизвика верижна катастрофа с петима ранени
Дим от сметището край Ихтиман предизвика верижна катастрофа с петима ранени
Николай Нанков подаде оставка като депутат
Николай Нанков подаде оставка като депутат