НОВИНИ

Шефът на БЕХ: Обсъдили сме вариант за намаляване на глобата от 77 млн. евро

Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата да бъде намалена и върната на трите дружества, каза изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Дори имаме възможност да обърнем решението в Европейския съд и най-вероятно ще се обърнем към него да разгледа делото по същество, добави той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 20.12.2018
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

ЕК наложи глоба на "Български енергиен холдинг", неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз" и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура "Булгартрансгаз" в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Глобата трябва да се плати в 90-дневен срок от поставеното решение. Трите дружества имаме срок от 3 месеца, в което трябва да извършим плащането, като има възможност за условно такова или банкова гаранция, каза Иванов.

Той увери, че тази глоба не идва от джоба на хората.

Има утвърдено нарушение от страна на комисията, което българската страна не приема, отбеляза шефът на БЕХ. То се касае за предполагаемо нарушение за ограничаване на достъпа до газопреносната мрежа - от "Булгартрансгаз" до достъпа на газохранилището в Чирен, както и ограничение до транзитния газопровод в Румъния, добави той.

Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ: Българската страна не може да бъде обвинявана за това, че не осигурява достъп към ресурс, към актив, който е в чужда страна. По отношение на първите две обвинения нашето твърдение е, че този достъп е осигуряван винаги съгласно правилата, които са били приложими към съответния момент. Може нашите правила да не са били изцяло в съответствие с европейските норми, но винаги сме работили съгласно наличните правила.

Иванов отбеляза, че не са ощетени потребителите.

Не съм казал, че е изцяло в тяхна полза, но това, което е в тяхна полза, е, че нашият сектор е изцяло регулиран както по отношение на тарифите на преносния оператор, така и по отношение на цените на природния газ, обясни изпълнителният директор на БЕХ.


;

Говорим за нарушение от 2010 до 2015 г., във въпросния период, цените, които "Булгаргаз" е продавал синьо гориво са били в известни периоди и по-ниски от себестойността на която закупува ресурса, коментира Иванов.

В самото решение никъде не се отбелязва, че има претърпени вреди от българските потребители във връзка с утвърденото от ЕК нарушение, каза още той.

Въпреки решението на ЕК смятаме, че общите ни проекти, включително и за газовия хъб "Балкан", ще бъдат изпълнени и завършени успешно. Така те ще помогнат за повишаване на конкуренцията на газовия и на енергийния пазар в България, отбеляза шефът на БЕХ.

Така или иначе дружеството за тази година няма да реализира печалба и няма да успее да плати дивиденти независимо дали щеше да бъде наложена глоба тази година или догодина, заяви Иванов.

;

Винаги съществува варианта за изваждане на "Булгартсрансгаз" и "Булгаргаз“ от енергийния холдинг, но в рамките на диалога, който сме имали в комисията, след като през 2015 г. излезе и т. нар. обвинителен акт до вчерашния ден сме разменяли с комисията различни варианти, в които сме предлагали изваждане на "Булгаргаз", изваждане на част от "Булгартрансгаз" от БЕХ. Поради една или друга причина тези предложения не са били приети от ЕК, коментира още Иванов.

Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ: Дали ще извадим "Булгартрансгаз" или "Булгаргаз" би следвало да е еднакво по отношение на комисията. Съгласно чл. 345 от Договора за функциониране на ЕС не се прави разлика между частна и публична собственост. Предлагали сме прехвърляне на "Булгаргаз" към различни държавни ведомства.

По отношение на "Булгартрансгаз" ние имаме ясната представа, че той е от изключителна важност за нашата национална сигурност. Ние никога не сме били в състояние да предложим над 50% участие на друг инвеститор в това дружество, бе категоричен изпълнителният директор на БЕХ.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в защита на уволнения хирург в Сандански
Продължават протестите в защита на уволнения хирург в Сандански
Федон Калотеракис: Трябват повече програми за зависимите подрастващи
Федон Калотеракис: Трябват повече програми за зависимите подрастващи