НОВИНИ

Няма сериозни нарушения при проверките на хранителни продукти в Русе

Няма сериозни нарушения при проверките на хранителни продукти в Русе преди празниците. Изтеглени са малко количество стоки с изтекъл срок на трайност от хранителен магазин и му e наложена санкция. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 20.12.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

По сигнал на граждани беше направена проверка и се установи, че около 5 кг храни са с изтекъл срок на годност - риба и сандвичи, добави той.

По това време на годината се наблюдават и нарушения в етикетировката и влошено хигиенно състояние в обектите, обясни Дяков.

Пазарите и ресторантите са проверявани също съгласно оценката на риска, имали сме проблеми в някои пазари с продажби на сурово мляко, но сега този проблем е решен и сме договорили да се продава само от т.нар. млекомат, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните.

За други производители, които предлагат преработени храни, беше определено място на общинския пазар на Русе, добави Дяков.


;

Трябва да следим пазаруването да става от регламентирани обекти, да се селди за етикета и дали правилно се съхраняват, както и външния им вид, посъветва главният инспектор по контрола на храните д-р Гергана Цветкова.

Тя открои, че прясното свинско месо може да се познае по цвета - от светло червен до керемидено червен. Важно е да има свежа повърхност, да не е лепкаво и да няма неприятна миризма, добави тя.

До момента от началото на годината са подадени 90 сигнала на граждани в Русе. Ще има и дежурни екипи по празниците, на които ще може да се съобщи за нередности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федон Калотеракис: Трябват повече програми за зависимите подрастващи
Федон Калотеракис: Трябват повече програми за зависимите подрастващи
Корабът Союз се отдели от МКС и пое към Земята
Корабът "Союз" се отдели от МКС и пое към Земята