НОВИНИ

Две български ленти с премиера на "София филм фест"

Два български филма ще направят световната си премиера на тазгодишното издание на "София филм фест". "Прасето" на Драгомир Шолев и "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов ще се състезават и за голямата награда на кинофестивала, който започва на 7 март.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:56, 05.02.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Тази година на "София филм фест" ще бъдат представени над 170 филма. Освен прожекции в столицата, до края на март специални издания ще има в Бургас, Пловдив и Варна. За първи път фестивалът се открива с български документален филм - "Да ходиш по вода" за художника Кристо. На него са посветени още седем филма.

Стефан Китанов, организатор: Основната част от тях са филмите на братя Мейсълс - едни от най-големите документалисти в световното кино - те са разработили процеса по изграждане на едни от най-известните произведения на Кристо и Жан Клод.

На кинофестивала ще бъде показан и филмът на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон - "Рома", който е сред заглавията с най-много номинации за "Оскар".

По традиция и тази година ще бъде връчена специална награда за късометражен филм. От общо 64 заглавия са селектирани 12.

Надежда Косева, режисьор, председател на Селекционната комисия: Очертава се една нова различна тенденция сред авторите, има една част от авторите, които не се занимават със социална драма, а по-скоро се опитват да търсят условен разказ - някакъв по-различен начин да се говори за нашето време тук и сега.

В категорията пълнометражни филми се състезават 11 заглавия. Специално място е запазено за българските "Прасето" и "Снимка с Юки". И докато първият разглежда актуалната тема - насилие в училище, вторият е по разказ на нашумелият писател Мирослав Пенков, копродукция с Япония и с подкрепата на БНТ и Националния филмов център.

Димитър Стоянович, сценарист на "Снимка с Юки": На мен ми беше интересно какво се случва след края на този разказ и всъщност сценарият е това - разказът свършва и започва филма.
Драгомир Шолев, режисьор на "Прасето": На всички ни е ясно, че живеем в едно доста агресивно общество - общество, където има недостиг на толерантност, на разбиране към другия.

Филмовият фестивал ще продължи до 28 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха национален археологически обект при ареста на двама иманяри
Откриха национален археологически обект при ареста на двама иманяри
Тържествен концерт по повод 140 години от приемането на Търновската конституция
Тържествен концерт по повод 140 години от приемането на Търновската конституция