НОВИНИ

ЕК: ​Българите са най-недоволни от жп транспорта в целия ЕС

Българите са най-недоволни от жп транспорта в целия Европейски съюз. Това показва изследване на еврокомисията, което беше представено в Брюксел. Според него жителите на Литва, Люксембург и Австрия са най-доволни от влаковете, а освен България сред много недоволните страни са още Хърватия и Румъния. Ситуацията обаче трябва да се промени с приемането на нови жп-правила, които ще влезнат в сила до 2020 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
06:37, 09.12.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Железопътните оператори от всички страни в Европейския съюз ще могат да работят в България след 2020 г. Това предвижда така нареченият четвърти законодателен пакет на ЕС, който беше приет на първо четене в комитета по транспорт и туризъм в ЕП. До няколко дни текстовете ще бъдат внесени за гласуване и в пленарна зала.

Костис Йерарис, докладчик към ЕП по транпортните въпроси: Новите правила в жп транспорта предвиждат четири основни промени - въвеждане на общи стандарти за този вид транспорт за целия ЕС, подкрепа на притежателите на жп инфраструктура, отваряне на вътрешните пазари и поддържане на висококвалифицирани кадри.
Майкъл Крамър, член на комитета по транспорт и туризъм към Европейския парламент: Време е да започнем да реагираме не след като нещо се случи в жп сектора, а превантивно. Железопътният транспорт е в пъти по-малко замърсяващ от авиотранспорт освен това е в пъти по-екологичен от авиацията, например.

Железопътната мрежа в Евросъюза е над 215 00 километра, а компаниите, които оперират в сектора са 804. Заети са над половин милион души. В момента в България само 1 оператор превозва пътници. От ЕП очакват, че след 2020 г. ситуацията значително ще се промени в по-добра посока. Колкото повече играчи навлязат на пазара, толкова по-голяма ще бъде конкуренцията и по-висококачествени предоставените услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотоизложба И ние можем
Фотоизложба "И ние можем"
Произнасят присъдата на холандския крайнодесен депутат Герт Вилдерс
Произнасят присъдата на холандския крайнодесен депутат Герт Вилдерс