НОВИНИ

Експерти от БАБХ конфискуваха агне вместо прасе

Експерти от Агенцията по безопасност на храните са конфискували агне вместо прасе по време на акция за борба срещу африканската чума по свинете, оплака се великотърновски адвокат. Още за куриозната случка в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
20:27, 29.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Адвокат Пламен Копанов получил заклано агне като подарък от свой клиент. Юристът го сложил в багажника на личния си автомобил, но на изхода на село Коиловци бил спрян за проверка.

Пламен Копанов, адвокат: Знаех за акцията на Агенция по храните и полицията, но в крайна сметка нали акцията е за чумата по свинете. Въобще нямах идея, че някой не може да разпознае агне от прасе. Отворих багажника и са оказа, че това агне не е агне, а прасе.

Агнето било конфискувано, а на адвоката бил връчен акт за административно нарушение, защото превозвал месо с неизяснен произход в нелицензиран транспорт.

Пламен Копанов, адвокат: В крайна сметка няма как да се разпространява чума по свинете с агнешко месо. Видно агнешкото месо си беше агнешко, дори полицаите се смяха, че вземат агне вместо прасе. Решил съм да питам официално какво се е случило да ми дадат документ, че то е било унищожено, а не изядено на някой банкет от съответните служители.

Пламен Копанов разказа още, че не е видял заповедта за конфискуването на агнето. Той е категоричен, че ще търси правата си в съда.

За „По света и у нас" директорът на Агенцията по безопасност на храните в Плевен д-р Иван Йорданов потвърди за случая и обясни, че животното е конфискувано, защото било без придружаващи документи за произход и отрече експертите да са сбъркали агнето с прасе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор
Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор