НОВИНИ

Европейска столица на културата: В Пловдив представят единствената танго опера

Пловдив вече е европейска столица на културата. Хиляди гости от страната и чужбина се събраха снощи, за да видят на живо официалното откриване. 1500 артисти се качиха на 30-метровата сцена-кула, за да се включат в мащабния спектакъл "Ние сме всички цветове". Събитията от откриващия уикенд продължават и днес. Какви са те - вижте повече от прякото включване на Николай Райшинов.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
12:08, 13.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

В Регионалния природонаучен музей днешният ден преминава под мотото "Заедно за децата". Най-малките почитатели на столицата на културата могат да станат част от програмата "Живата планета". Двуметрови риби и триметрови балони-планети помагат, за да разберат децата повече за разнообразието и красотата на нашата планета и нейните обитатели.

В Центъра за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" малките посетители ще имат възможността да научат за много от технологичните постижения на човечеството, като това как са създадени рентгенът, телефонът или морзовият апарат.

Тази вечер от 19 ч. пък на сцената на Дома на културата "Борис Христов" пловдивчани и гостите на града ще могат да видят единствената танго опера. Трупата на Държавна опера Пловдив представя премиерата на "Мария от Буенос Айрес". В главната роля влиза певицата Люси Дяковска, а режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева. Историята е пълна със символика и огнена хореография.

Тази сутрин български и немски инженери започнаха демонтирането на 30-метровата сцена-кула, която беше издигната специално за откриването на "Пловдив 2019". Специалистите ще трябва да демонтират скелето, оградите, платформата, огромните екрани и двата подиума на сцената, които тежат близо 200 тона. Материалите бяха докарани от Германия с 25 тира. По план демонтажът трябва да се случи до 17 януари, за да може да бъде възстановено движението по централния булевард "Цар Борис Трети Обединител".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седми пореден ден на мирен протест във Войводиново
Седми пореден ден на мирен протест във Войводиново
Още не е ясно кой е разорал дюните на къмпинг Смокиня
Още не е ясно кой е разорал дюните на къмпинг "Смокиня"