НОВИНИ

Главният прокурор на САЩ подаде оставка

Главният прокурор на САЩ - Джеф Сешънс напусна поста си по настояване на Белия дом. За временно изпълняващ длъжността е назначен Матю Уитакър, един от критиците на разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:32, 08.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Джеф Сешънс е депозирал оставката си часове след края на изборния ден в страната и от писмото му до Овaлния кабинет става ясно, че той напуска поста НЕ по свое желание. До тук се стигна след повече от година напрегнати отнoшения между Сешънс и Доналд Тръмп, включително и лични нападаки от страна на държавния глава. Причината - Джеф Сешънс се оттегли от разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 година. Тръмп изрази недоволство, че това решение е направило възможно впоследствие да бъде назначен специален прокурор Робърт Мълър, който пое разследването за руска следа в надпреварата за Овалния кабинет. За политолози и журналисти решението на американския президент не е изненада.

Ерик Тъкър, съдебен журналист: Той многократно повтаряше, че ако е знаел, че Сешънс ще се оттегли от разследването никога не би го избрал. И беше много ядосан за това. Сешънс обаче беше решен да си върши работата, не да напуска. Така, че ситуацията във Вашингтон беше патова от дълго време и се стигна до тук.

Джеф Сешънс беше изпратен с аплодисменти от служителите на правосъдното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат промените в Кодекса за застраховането в бюджетната комисия
Обсъждат промените в Кодекса за застраховането в бюджетната комисия
Премиерът Бойко Борисов ще изнесе реч пред конгреса на ЕНП
Премиерът Бойко Борисов ще изнесе реч пред конгреса на ЕНП