НОВИНИ

Гръцките фермери остават с тракторите по границите

Фермерите в Гърция остават на блокадите. Те не са преместили и техниката си от граничните пунктове. Гръцките медии определят срещата между премиера Ципрас и протестиращите земеделци като неуспешна.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
12:18, 23.02.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

По блокадите обсъждаха цяла нощ предложенията на правителството и решиха, че те не удовлетворяват основните им предложения. И така реакцията е - "продължаваме блокадите".

От граничните пунктове заявиха, че в случаи на струпване на тирове, ще отварят, за да облекчат трафика. Вероятно това е реакция след българската контраблокада. Отново се въвежда почасово отваряне и затваряне. Часовете на свободен достъп се решават на места от фермерите.

Съвсем различна е стратегията вътре в страната. На пътен възел Темби, където реално Гърция се разделя на две, са решили да блокират дори и обходните маршрути.

Има места, където обмислят алтернативна форма на протест, но без блокади по пътищата.


;

Премиерът Ципрас каза, че няма повече възможност за компромис, съгласно споразумението с кредиторите. Предложи им постепенно увеличаване на пенсионните вноски и защита на най-бедните земеделци, както и премахване на картелите. Би могъл да направи последен жест с някои данъчни облекчения.

Може също да се изиграе сценарият, че ще подаде оставка, ако те не се оттеглят, а всички знаят, че това е най-лошият сценарии в момента и ще обвинят фермерите, че са свалили правителството, което ще компрометира протестите им.

Ще приемат предложенията, въпреки че сега реагират така остро.

Очакванията са за по-облекчен режим на блокади, нови преговори с правителството и до дни някакво споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Замразена риба оживя в Китай
Замразена риба оживя в Китай
Община Варна финансира лечение на 90 души
Община Варна финансира лечение на 90 души