НОВИНИ

И Русе се включва в националната кръводарителска кампания

И Русе се включва в националната кръводарителска кампания „В кръвта ти е да спасяваш животи". Тя се организира за осма поредна година от Ротари клуб и Ротаракт клуб, съвместно с Българския червен кръст. Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи до 12:30 ч. в Кръвния център в болница „Канев".

bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 23.03.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Кръводаряването е доброволен и безвъзмезден акт. Или поне така е записано в закона. Но в повечето случаи до кръвните центрове отиват хора, които искат да помогнат на свои роднини или приятели в нужда.

Средно на месец в отделението по трансфузионна хематология в Русе кръв даряват между 350 и 400 души, но необходимост от кръв и кръвни продукти винаги има.

Това е една от причините да се организират подобни кръводарителски кампании, защото на 1000 българи само 21 са дарители.

Анна Иванова - Ротаракт клуб - Русе: Резервите на болниците и кръвните центрове са много малки. Кръвта е незаменима. Единствено ние можем да я дарим. За спешни случаи резервът е само този, който е от доброволните кръводарители.

Д-р Тодор Граматиков дарява кръв от 15 години. Прави го не само защото е лекар, още в студентските си години осъзнава кръводаряването като нещо полезно за себе и за другите, и го приема като начин на живот. Има рядка кръвна група, затова не отказва и когато някой се нуждае.

д-р Тодор Граматиков: Тогава е вече доста по-ангажиращо, за конкретен човек, за нуждата на някого. Докато безвъзмездното кръводаряване е по-скоро за самия теб, затова - чувството, че правиш добро, нещо полезно.

Но подобни кампании като тази на Ротари клуб се организират рядко. В Кръвния център в Русе няма достатъчно специалисти, за да правят изнесени акции. Две от местата за лекари от години са незаети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цецка Цачева подава оставка
Цецка Цачева подава оставка
Хербицид, обявен за канцерогенен в САЩ, масово се използва у нас
Хербицид, обявен за канцерогенен в САЩ, масово се използва у нас