НОВИНИ

Хербицид, обявен за канцерогенен в САЩ, масово се използва у нас

Хербицидът за плевели глифозат, който беше обявен за канцерогенен от съд в Съединените щати, масово се използва в българското земеделие. Разрешението за продажба на препарата в страните от Европейския съюз изтича през 2022 г. Все повече са гласовете за спешна и тотална забрана на хербицида, за който има съмнение, че допринася за развитието на рак.

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 23.03.2019
15787
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В България хербицидите, съдържащи активното вещество глифозат се използват в земеделието от години. Предпочитани са защото освен надземната част на плевела, унищожават и кореновата му система.

Красимир Кумчев, агроном и земеделски производител: Групата хербициди, които съдържат глифозат, се ползват повече от 40 години в България и лично аз нямам случай или информация някой да е заболял от някаква специфична болест, която да е предизвикана от това активно вещество.

За спиране на употребата на конкретния хербицид се обявиха обаче родни пчелари. Според тях има случаи, в които препаратът се внася нелегално от Турция. Така земеделските стопани не следват точната инструкция и третират площите с по-големи от допустимите количества, които попадат и в кошера.

Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество „Акация" - Пловдив: Във Франция, доколкото знам, този препарат е забранен. Ние ще настояваме това да стане и тук в България. Въпросът е друг, че трябва да има някакви принципи, които да се спазват по отношение на третирането не само с този препарат, но и с другите тежки препарати.

Според експерти в момента употребата на глифозат няма алтернатива заради широкото му приложение в растителната защита. Дозата обаче стриктно трябва да се спазва.

проф. Мая Димитрова, ръководител на катедра „Земеделие" - Аграрен университет - Пловдив: Производителите задължително да ползват всички средства за безопасно приложение на хербицидите - ръкавици, маска, очила и облекло работно. Количествата, в които го използваме, ако ние спазваме правилата, смятам, че няма да се достигне до такъв ефект.

През 2017 г. препаратът е регламентиран за употреба от Европейския съюз и поне още три години ще бъде използван в българското земеделие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Русе се включва в националната кръводарителска кампания
И Русе се включва в националната кръводарителска кампания
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска