НОВИНИ

Има ли опасност от лавини по планините у нас?

У нас - най-лавиноопасните райони са Северен и Централен Пирин, части от Рила и северните склонове на Централна Стара планина. Има ли опасност от лавини по планините след поредния снеговалеж...?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:31, 07.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Ситуацията в планините, най-вече във Витоша и Рила, до вчера беше спокойна с малка вероятност за предизвикване на лавина, съобщиха от Планинската спасителна служба. От вчера следобед обаче, опасността от лавини в планините се увеличава на трета - т.е. значителна степен. Тъй като лавинната опасност зависи предимно от метеорологичните условия, всеки, който иска да отиде в планината, трябва да има добра предварителна подготовка.

Камен Якимов, Планинска спасителна служба: Преди всичко да постъпва разумно, а не под въздействието на емоциите. Да бъде вътрешно готов при определена ситуация да се откаже при плановете си, защото е много по-важно да запази здравето си. Тя планината пак там ще си остане и при по-подходящо време ще отиде там. И никога сам. И никога в края на деня. И никога да не предприема рисковани действия в планината, особено когато има предварителната информация от масмедии, от сайта на ПСС, че ситуацията е много лавиноопасна. Така както човек преди да си купи кола и да седне зад волана ѝ, той изкарва курсове, подготвя се за тази работа. Мисля, че ситуациите са аналогични.

През следващите няколко дни се очаква усложняване на обстановката в планината, предупреждават от Планинската спасителна служба, така че бъдете внимателни!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с големия музикант Димитър Симеонов - Мончо
Последно сбогом с големия музикант Димитър Симеонов - Мончо
Започва процесът срещу архиепископа на Лион за прикриване на педофилия
Започва процесът срещу архиепископа на Лион за прикриване на педофилия