НОВИНИ

Изложба на моста на НДК показва връзките между Папството и българите

В навечерието на историческата визита на папа Франциск у нас беше открита изложбата "Християнските корени на Европа - Папството и българите". Тя е посветена на апостолическото пътуване на Светия отец и на връзките между България и Светия престол. Експозицията може да бъде разгледана на моста до НДК до края на май.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:35, 03.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Върху 60 пана се проследяват връзките между България и папските институции от 9-и век до днес. В историята ни тези отношения са изиграли огромна роля - от признаването на славянската писменост до борбата за независима българска църква.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Всъщност България и папството имат много стари интересни, важни връзки за историята на Европа. Всъщност в онази епоха на ранното Средновековие България е една от първите ранно средновековни държави и тя почти веднага установява трайни отношения с Ватикана.

Изложбата разказва за връзките на Папството с княз Борис-Михаил и с цар Калоян, за тежката съдба на католиците след Втората световна война, за пребиваването на папа Ронкали в България и за най-знаковото събитие в новите отношения между България и Светия престол - посещението на папа Йоан Павел Втори през 2002 година.

Аксиния Джурова, куратор на изложбата: Ще бъде интересна за всеки, който се интересува от история, който се интересува от нашето кръстопътно положение и вечната игра между Изтока и Запада, Севера и Юга.

Пътят на изложбата ще продължи и по други места в България. А днес, в чест на посещението на папа Франциск в България, беше валидирана и пощенска марка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенев напусна треньорския пост в ЦСКА
Пенев напусна треньорския пост в ЦСКА
Репетицията за 6 май затвори небето над София за 90 минути
Репетицията за 6 май затвори небето над София за 90 минути