НОВИНИ

Изслушаха в НС социалния министър Бисер Петков за хода на реформите

Предложенията за промени в законодателството за хората с увреждания ще бъдат готови наесен. Социалният министър Бисер Петков беше изслушан от Народното събрание за хода на реформите и протестите на хората с увреждания. Той съобщи, че протестирашите майки са отказали да се срещнат с него.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
19:25, 25.07.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Законопроектът за хората с увреждания предвижда нов вид оценка на индивидуалните им потребности. От нея ще зависи подкрепата, която ще получават. Според социалния министър проектозаконът за личната помощ, подготвен от протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова, решава проблема на част от хората с увреждания и ангажира огромен бюджетен ресурс.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: "Една от причините и резервите за неговата непдокрепа до този момент е,че той представлява един празен чек, който трябва да бъде подписан, защото той предвижда безлимитна лична помощ.

Бисер Петков обясни, че личната помощ ще се регламентирана в новите 2 закона и ще е съобразена с възможностите на държавния бюджет. От опозицията поискаха премиерът и финансовият министър да отговорят дали ще има пари за готвените промени.

Антон Кутев, депутат от БСП за България: Защото, ако тук го няма финансовия министър, за да подкрепи това, което вие мислите да правите, нито една от идеите ви няма да се осъществи и вие го виждате по начина, по който пишете законопроектите.
Хасан Адемов, депутат от ДПС: Искам отново да призова представителите на управляващото мнозинство, представителите на правителството да поемат своята отговорност.

Бисер Петков каза, че е разговарял с премиера и с финансовия министър за осигуряване на пари за исканията на хората с увреждания.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Има очакване от всички да получат нещо от тези законови промени. Затова всъщност ние търсим едно ниво на съгласие и ако това съгласие бъде постигнато по съответния начин тогава, вероятно каквато и да е цената тя ще бъде платена.

Хора с увреждания от национално-представените организации разпънаха палатка и в Пловдив. Те искат реформа, но не във вида предложен от майките на деца с увреждания. Социалният министър призова и двете протестиращи групи да продължат диалога в залите на министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки: Каракачанов е политически измамник
Веселин Марешки: Каракачанов е политически измамник
Медиите на българското малцинство в Сърбия са по-свободни
Медиите на българското малцинство в Сърбия са по-свободни