НОВИНИ

Видеозаписи от охранителни камери могат да бъдат доказателство в съда

За да се защитят от крадците напоследък хората започнаха масово да монтират камери за охрана - има ли смисъл от това - адвокат Веселин Пенчев обясни в сутрешния блок на БНТ.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:54, 25.07.2018
12429
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Крадец тършува нагло в тъмната спалня на нечий дом. Все по-често се натъкваме на точно такива видеоклипове в социалните мрежи. Но могат ли такива кадри да послужат в съда? Оказва се, че да.

адвокат Веселин Пенчев: Особено по наказателни дела, няма никакво съмнение, че видеозаписите, които са извършени по случаен начин могат да бъдат доказателство в съда. Тези видеозаписи представляват веществено доказателство.

Записът може да се използва в съдебния процес като идентификационна експертиза. Но адвокат Пенчев отваря скоба.

адвокат Веселин Пенчев: В случаите, когато се монтира видеонаблюдение е хубаво да се обърне внимание на техническите характеристики на записа. С колкото по-лошо качество е видеото, толкова по-малко вероятно е да послужи на вещите лица. И в никакъв случай не може да се разчита само на клипове от граждани.

Според МВР за първите 6 месеца на тази година разкриваемостта при домовите кражби малко над 24%. Статистиката сочи, че за същия период обирите са над 3 хиляди и 300 - по около 18 кражби на ден. А какво, ако заварим крадец вкъщи? Юристите напомнят, че ако е налице влизане взлом, имаме право на неизбежната самоотбрана.

адвокат Веселин Пенчев: Каквото и да се стори на нападателят, за да се отблъсне неговото нападение, то няма да се санкционира от правото. Дори причиняване на някакъв вид телесна повреда.

Криминологът проф. Гайдаров обаче не препоръчва агресивна саморазправа, а по-скоро призовава властите за по-сериозни разследвания.

проф. Калин Гайдаров - криминолог бивш шеф на института по психология на МВР: Оказва се така, че ние сами трябва да се справяме с проблема, който в основата си е социален. Това е все едно аз да си поръчам такси и да си го карам сам.

По думите му, ниската разкриваемост пречи на жертвите да се възстановят чисто психологически след престъплението. Защото към страха и яда от нападението се прибавя и усещане за несправедливост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на АБВ Румен Петков отново защити изграждането на АЕЦ Белене
Лидерът на АБВ Румен Петков отново защити изграждането на АЕЦ "Белене"
От утре започва взимането на втори проби за чума по животните в Странджа
От утре започва взимането на втори проби за чума по животните в Странджа