НОВИНИ

Хронично болните пациенти може да останат без преглед при специалист

Хронично болните пациенти могат да останат без преглед при специалист. За това сигнализираха от пациентската организация „Заедно с теб”. С промени в наредба на министерството на здравеопазването от тази година се дават по-големи правомощия на общопрактикуващите лекари да преценяват кога се налага да изпратят пациента на преглед при специалист.

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 20.01.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

До миналата година хората с тежки хронични заболявания имаха право всяка година да бъдат консултирани от специалист. От пациентската организация „Заедно с теб” твърдят, че с промените хората ще бъдат лишени от специализирана помощ.

Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”
„По този начин се застрашава животът и здравето на пациентите.”

Част от общопрактикуващите лекари в Благоевград не са запознати все още с промените. Според тях обаче те им дават по-голяма свобода за диагностициране на пациентите.

Емил Цветков - общопрактикуващ лекар
„От хипертоничните, които ние водим диспансерно, много от тях съвсем спокойно можем и ние самите да си ги оправяме в кабинетите. В смисъл да си ги лекуваме, без да се налага ежегодна консултация с кардиолог.”

От пациентската организация се притесняват, че с промените много от специалистите в страната ще останат без пациенти, които да лекуват.

Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”
„Опитваме се да задържим младите лекари тук да специализират , но за съжаление с тази наредба тук няма да им бъдат изпращани пациенти, те се лишават от възможността да практикуват. ”

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че промените засягат само една част от хронично болните, като за много заболявания ще останат прегледите при специалист веднъж в годината. Хората с хипертонична болест на сърцето могат да бъдат насочвани за преглед при специалист два пъти в годината, вместо един, както е било до 2016 година, ако общопрактикуващият лекар прецени, че е необходимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между протестиращи срещу Тръмп и полицията
Сблъсъци между протестиращи срещу Тръмп и полицията
Предложения за почивните дни
Предложения за почивните дни