НОВИНИ

Протест и контрапротест пред Министерството на културата

Протест и контрапротест пред Министерството на културата раздели музикантите от Софийската филхармония. Членуващите в синдикатите се обявиха против провеждането на конкурс за директор в последните дни от мандата на правителството в оставка, а останалите музиканти настояха да бъде избран ръководител на институцията. От Министерството на културата пък бяха категорични, че са спазили всички законови изисквания.

Айше Сали
от Айше Сали
20:03, 20.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Две години в смяна на временни директори и един конкурс, завършил без победител. Недоволството от неясното бъдеще на Софийската филхармония обедини музикантите, но ги раздели в мнението им кога е подходящото време за нов конкурс. Макар да имат свои представители в конкурсната комисия, която днес изслуша кандидатите, рано сутринта несъгласните синдикалисти се събраха под прозорците на Министерството на културата.

Кирил Бинев, КТ "Подкрепа": "Аз ще бъда представител в Комисията следобед, но както ви казах, има достатъчно представители на министерството, да, достатъчно. Със своите гласове ще предопределят резултата".
Чавдар Нейков, КНСБ: "Ние не сме против конкурсите. Напротив - от самото начало сме искали конкурси, които да бъдат провеждани прозрачно. При ясни правила".
;

Другият лагер пък разпъна плакати в знак на подкрепа, докато вътре в сградата течеше финалната надпревара.

Владимир Джамбазов, валдхорнист: "Обвързването с изтичането на мандата е просто един аргумент, съшит с бели конци, в който ние виждаме мотив конкурсът да бъде отложен в едно неизвестно бъдеще".
Богдана Генова, цигуларка: "Аз предполагам, че те протестират срещу някого от кандидатите".

Четирима претенденти за поста бяха допуснати до събеседване с конкурсната комисия. Сред тях обаче се открояваха две имена - това на временния директор Светлина Терзиева и на диригента и директор на Русенската опера - Найден Тодоров.

Обявата за вакантния пост е публикувана на сайта на Министерството на културата преди два месеца и всички административни процедури са спазени, отговориха на протестиращите от пресцентъра на Вежди Рашидов.

А дали най-накрая комисията ще избере директор, който 5 години ще управлява Софийската филхармония или конкурсът отново ще приключи безславно, ще стане ясно през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прицел - битовата престъпност
На прицел - битовата престъпност
Пожарната помага при премахване на опасни висулки
Пожарната помага при премахване на опасни висулки