НОВИНИ

Кулминация на честванията: Възстановка на събитията от Съединетието в Пловдив

Днес е Денят на Съединението! Преди 133 години Княжество България и Източна Румелия се обединяват - противно на решенията на Берлинския конгрес, показвайки на цяла Европа, че граница между българи и българи не може да има. Традиционно и тази година кулминацията на честванията е в Пловдив.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:05, 06.09.2018
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

В центъра на Пловдив бяха пресъздадени моменти от Съединението от членове на комитет "Родолюбие". Кулминацията на тържествата предстои - тържествената заря-проверка, слово на която ще произнесе и президентът Румен Радев.

Празникът на пловдивчани започна с тържествен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. В словото си той отбеляза, че вече сме допуснали духа на разединението да завладее и управлението, и народа.

митрополит Николай: Фактически като че сме допуснали духа на разединението да завладее сърцата ни, в голяма степен домовете ни, обществото ни. На този ден свещен дълг е да си спомним в молитва за подвига на героите и символите на Съединението на България и да се насърчим по техния пример, от тяхното дело.
;

За да почетат паметта на героите, в храма бяха и председателят на НС Цвета Караянчева и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествена заря-проверка по повод 133 години от Съединението
Тържествена заря-проверка по повод 133 години от Съединението
Откриха паметник на Махатма Ганди в София
Откриха паметник на Махатма Ганди в София