НОВИНИ

В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив

Отбелязваме 133 години от Съединението на България. През есента на 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват - противно на решенията на Берлинския конгрес и показвайки на цяла Европа, че граница между българи и българи не може да има. По традиция център на тържествата е Пловдив.

bnt avatar logo
от Н. Райшинов, В. Севов
12:00, 06.09.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Датата 6 септември 1885 г. завинаги остава в съзнанието на целокупния ни български народ с това, че правим първата, но категорична крачка към националното обединение и показваме пред цяла Европа силното и сплотено наше отечество. Цял ден Пловдив ще предложи впечатляваща програма в чест на великото дело.

Точно в 10 часа в храма "Успение Богородично" Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен в памет на героите от 1885 г. В Дондуковата градина пред паметника на един от идеолозите за обединено отечество - Захари Стоянов, бяха поднесени венци и цветя. А на площад "Съединение" вече финишират участниците в 43-ия международен мемориален маратон, който тръгна рано тази сутрин от град Съединение.


В град Съединение празникът започва ден по-рано. На 5 септември оттам тръгва към Пловдив четата на така известния Чардафон, за да вземе основно участие в Съединението. В тогавашното село Голямо Конаре подготовката на събитието е свързана с много интересни истории, които местните преразказват с удоволствие.

;

Камбаната в село Голямо Конаре рядко е била в покой през паметната 1885 година. Още от началото на годината тук започва овладяването на местното управление в полза на Съединението.

Анета Атанасова, председател на Народно читалище "Съединение 1875": С черковен звън са си известявали такива важни събития като това, че ще дойде някой от управляващите да ги проверява.

Стига се до „арестуването“ на топуза на камбаната. Но други арести няма.

В центъра на готвената революция са местните родолюбци Петър Чобанов, свещениците Иван Генов и Тодор Райков и разбира се габровецът Продан Тишков, който напуска службата си в румелийската милиция, за бъде запомнен като буйния и своеволен главатар на Голямоконарската чета на Чардафон Велики.

Марияна Килимперова, уредник на Музейната сбирка в гр. Съединение: А също нашата друга гордост това е Недялка Шилева, която тогава е още 18-годишна.

Недялка Шилева ушива знамето на Голямоконарската чета и изписва патриотичните думи върху него.

Марияна Килимперова: Ранният следобед на 5 септември се събират 400 изкарано е знамето и върху револвера и сабя голямоконарците полагат клетва.

После голямоконарци тръгват за столицата на Източна Румелия, по пътя към тях се присъединяват доброволци от съседни селища и в утрото на 6 септември влизат в Пловдив и в историята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентите на България и Индия откриха ​паметника на Махатма Ганди в София
Президентите на България и Индия откриха ​паметника на Махатма Ганди в София
Как се променя пирдопското село Душанци след Съединението?
Как се променя пирдопското село Душанци след Съединението?