НОВИНИ

Как се променя пирдопското село Душанци след Съединението?

Пирдопското село Душанци е едно от живописните български села, чиято съдба е свързана със Съединението. Каква е неговата история преди и след 6 септември 1885 г- вижте в репортажа на Анна Ангелова.

bnt avatar logo
от Анна Ангелова
11:49, 06.09.2018
10514
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Древно селище с богата култура - Душанци е къс красива земя, който страната ни щеше да загуби без акта на Съединението. Въпреки че е само на 8 км от Пирдоп, границата го е откъснала от територията на Княжество България.

Вера Бойчева - зам.-кмет на Пирдоп: Между Пирдоп и Душанци се намира река Еленска, която в долната си част се нарича Граматник и това всъщност е границата между Княжество България и Източна Румелия. До 1885 г Пирдоп е в Княжество България, а Душанци в Източна Румелия.През 1885 г тази несправедливост е поправена и двете селища на една и съща община отново са част от България.

До тогава в Душанци има предимно турско население.

Вера Бойчева - зам.-кмет на Пирдоп: В долната част са турските семейства, които са богати, заможни, а в горната част има само 40 български семейства. По време на Априлското въстание от всеки български дом излиза по един въстаник, начело на които е Тодор Душанцалията.

След обявяването на Съединението турското население напуска светкавично територията на Душанци. Пътят към Цариград минавал през един от символите на селото - Римския мост. През 70-е и 80-е години на миналия век, той е напълно разрушен от иманяри:

Вера Бойчева - зам.-кмет на Пирдоп: Легендата разказва, че там в този мост част от турците са закопали своето имане, както и по Римския път, затова той беше обект на набези и през 2010 г той беше възстановен.

В Душанци живеят около 800 души. За повечето от тях родовата памет е свързана с Възраждането и осмислянето на идеята да бъдем заедно:

Вера Бойчева - зам.-кмет на Пирдоп: Да, хората са обединени, ние сме едно цяло с Пирдоп.

Съединението по тези земи би било невъзможно без институциите на духовно обединение, създадени от местните възрожденци. Те сами изграждат училището, читалището и църквата... Църква, която днес няма клисар, но все още има вярващи

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив
В Деня на Съединението: По традиция център на тържествата е Пловдив
Решават на кои от задържаните вчера да бъдат повдигнати обвинения
Решават на кои от задържаните вчера да бъдат повдигнати обвинения