НОВИНИ

Липсата на кадри е причината да няма достатъчно денонощни аптеки

Заради недостиг на магистър фармацевти у нас не могат да се открият допълнителни денонощни и мобилни аптеки. Другата причина според фармацевтите е, че за разлика от останалите европейски държави, България все още няма електронно здравеопазване.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:26, 16.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Промените в Закона за лекарствените продукти предвиждат да се създаде Национална аптечна карта, за да се подобри достъпа на гражданите до аптеките.

Едната стъпка е създаване на денонощни аптеки в големите градове и мобилни в по-малките населени места, където хората изобщо няма откъде да си купят лекарства.

Според русенски фармацевти обаче, за да се случи това, първо трябва да се въведе електронното здравеопазване с електронните рецепти, както и да се облекчат изискванията, ако се въведе задължението всички аптеки да дават нощни дежурства.

Бедрос Пехливанян, собственик на верига аптеки: В тези графици трябва задължително да има един магистър - фармацевт. Именно липсата на такива е най-главният проблем. Материалната страна е на второ място. Това средства, които трябва да бъдат и за фонд работна заплата, и за консумативи за дадения обект, които никак не са малко.

Освен в центъра, русенци искат да има денонощни аптеки и в останалите квартали. Мариела Николова живее със семейството си в Германия и казва, че там нещата отдавна са решени.

Мариела Николова: Винаги можете да отворите в интернет, да зададете квартала, мястото, вашия адрес и ви излиза коя е денонощната аптека, денонощни лекар, зъболекар, детски… Или на самата аптека си има разписание.

В Германия Николова има и електронна карта, в която е вкарана цялата информация, свързана с нейните заболявания. А в България електронното здравеопазване е в проект от години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танц на делфини край Лагуна бийч
Танц на делфини край Лагуна бийч
Булгартрансгаз не планира развитие на вътрешната мрежа в следващите 10 години
"Булгартрансгаз" не планира развитие на вътрешната мрежа в следващите 10 години