НОВИНИ

Лондон има информация за веществото, с което се предполага, че е отровен агентът

Британските власти разполагат с повече информация за мистериозното вещество, с което се предполага, че са отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които вече трети ден са в реанимация. Това заяви вътрешният министър Амбър Ръд след извънредно заседание на кризисния комитет "Кобра" и обясни, че полицията ще даде повече подробности по-късно днес. Разследването беше поето от антитерористичната полиция. Медиите в кралството развиват многобройни хипотези, а най-разпространената е опит за покушение, организиран от руското правителство. Случаят "Скрипал" може да предизвика нова дипломатическа криза между Великобритания и Русия.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:18, 07.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Кризисния комитет "Кобра" се събра тази сутрин извънредно. По принцип това става след терористичен акт. Този път, обаче, поводът е мистериозния случай с руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които в неделя бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри.

Амбър Ръд - министър на вътрешните работи на Великобритания: "Разследването ще бъде дълъг процес. Трябва да дадем време на полицията и другите служби, да запазим хладнокръвие, трябва да сме сигурни, че не следваме слухове, а се опираме на събраните доказателства."

От Скотланд Юрд поискаха да разпитат всеки, който е бил в ресторант "Зизи" или пъба "Бичъпс" мил в неделя следобед. Смята се, че Скрипал и дъщеря му са били в тези заведения.

Двама полицаи, които са били на мястото на инцидента, бяха изследвани заради симптоми на натравяне, трети служител на спешните екипи остава в болница.

Британският премиер Тереза Мей отговаря днес на депутатски въпроси за инцидента. Беше поставено и искане за разглеждане на 14 подозрителни смъртни случая през последните десетилетия в кралството. Според изданието Таймс ще бъдат проучени и обстоятелствата около смъртта на съпругата на Скрипал Людмила и синът му Александър. Русия отрича да е замесена в случая.

Мария Захарова - говорител на МВнР на Русия: "Честно казано, трудно е да дадеш различна оценка на този случай освен, че става въпрос за провокативни обвинения на британските медии, които целят да влошат отношенията между нашите страни."

Дъщерята на Скрипал Юлия е живяла на Острова, но заради носталгия се връща в Москва, където работи за мултинационални компании. Била е на гости на баща си, за да отбележат рождения ден на починалия ѝ брат.

Сергей Скрипал е осъден за държавна измяна през 2006-та за шпионаж в полза на британските спецслужби. През 2010-та е помилван, получава убежище във Великобритания, като част от сделка за размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна възглавница спасява застигнат от лавина сноубордист
Въздушна възглавница спасява застигнат от лавина сноубордист
16-годишна ученичка роди и умъртви детето си
16-годишна ученичка роди и умъртви детето си