НОВИНИ

НС отхвърли ветото на президента върху Закона за банковата несъстоятелност

С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за банковата несъстоятелност. Според вносителите на законопроекта -депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, целта на промените е да се попречи на вторичното разграбване на КТБ. Основният аргумент за ветото на държавния глава беше, че три параграфа от закона допускат обратно действие и със задна дата могат да се оспорят законно предприети действия.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:51, 07.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Обратното действие или ретроактивността на законопроекта бяха в основата на дебатите по ветото на президента.

Хамид Хамид - ДПС: Това действие е уредено в закона за нормативните актове ,като законодателят е посочил кога не може да се ползва ретроактивно действие. Ние считаме, че не сме в тази хипотеза, така че сме в съзвучие със закона за нормативните актове и с Конституцията на РБ.

Както на първо и второ четене на законопроекта и сега вносителите от ДПС получиха подкрепата на управляващите.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия / ГЕРБ: Самата логика и философия на специфичното производство по несъстоятелността е такава - то често връща датите, връща времето назад.

Единствено от БСП защитиха ветото на президента, но при гласуването бяха подкрепени и от част от депутатите на ВОЛЯ.

Тодор Байчев - БСП за България: Юристите се позовават на практиката на КС, според който, за да има ретроактивно действие, трябва да има достатъчно тежки обстоятелства, които да го оправдават. И се прилага само и единствено, когато са налице извънредни или спешни мерки. Какво налага тези извънредни и спешни мерки 3,5 години след фалита на банката в настоящия момент - абсолютно нищо.

Според БСП, този закон само ще изплаши инвеститорите, които не можели да разчитат на прогнозируема и стабилна нормативна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоволни клиенти на „Топлофикация“-Перник на протест заради непрекъснати аварии
Недоволни клиенти на „Топлофикация“-Перник на протест заради непрекъснати аварии
Правителството одобри изграждането на тунел под Петрохан
Правителството одобри изграждането на тунел под Петрохан