Мая Манолова се срещна с протестиращи жители от различни квартали на София

Омбудсманът Мая Манолова ще отговори на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София след като изпълни програмата си за август, за да прецени дали ще е по-полезна на гражданите като кмет или омбудсман. Това обяви самата тя след среща с представители на граждански инициативи от различни квартали на столицата, които протестират срещу презастрояването. На дискусията присъстваха и хора, които от години се борят за правото си на обезщетение за имотите им.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:14, 29.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Както и на протеста пред общината миналия четвъртък, така и днес омбудсманът се опита да обедини хората, които се борят за по-зелена столица и тези, които искат да бъдат обезщетени честно за върнатите им имоти.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако не е във възможностите на общината да осигури справедливо обезщетение, би следвало да се погрижи държавата, след като е възстановявала право на собственост в реални граници на граждани и тази собственост е в паркове, в междублокови пространства, в урбанизирани територии. Вижте само правото на собственост на лица в Южния парк, нали не мислите, че там трябва да има строителство. Но тези хора трябва да бъдат обезщетени и то справедливо.

Въпреки опитите на омбудсмана да не противопоставя протестиращите, срещата при нея не мина без напрежение и разногласия. Затова следващата седмица ще се организира нова, този път с експерти. Мая Манолова отново подкрепи и протест срещу застрояването на зелени площи в кв. „Обеля 2".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Необичайно горещо време в Япония
Необичайно горещо време в Япония
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании