НОВИНИ

Мишел Барние: Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка не е бил по-голям

Главният европейски преговарящ Мишел Барние коментира, че рискът Великобритания да напусне Евросъюза без сделка никога не е бил по-голям. В парламента в Страсбург се проведе дебат след снощния вот в Лондон.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:10, 16.01.2019
Чете се за: 01:19 мин.
По света
Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейската комисия: Споразумението между ЕС и Великобритания беше оптималния вариант за 2 страни, които преговарят. Споразумението беше минимално вредно, защото знаем, че Брекзит носи много вреди, които ние трябва да намалим. Готови сме за всички сценарии, дори за един дезорганизиран Брекзит.
Мишел Барние, гл. преговарящ на ЕС за Брекзит: Споразумението даваше сигурност и на британските и на европейските граждани. Даваше сигурност на обществения и частния сектор, на единния пазар, на администрацията, защото се предвиждаше преходен период. Създаваше спокойствие на Ирландия и Северна Ирландия. Нашата решимост диктува да избегнем сценария за напускане на Великобритания без споразумение, но работим и в тази посока.
;
Емил Радев, евродепутат от ЕНП: Това означава много тежки последствия, както за икономиката, така и във всички сфери, защото това означава Великобритания да излезе без споразумение от над 200 сключени споразумения. Освен икономическите последствия, това значи, че се прекратяват и отношенията като организации като Европол, Евроджъст, в областта на сигурността, съдебното сътрудничество, въздухоплаване, транспорт и т.н.
Момчил Неков, евродепутат от ПЕС: Тереза Мей трябва да предложи план Б. Този план има няколко варианта. Или да се пробва да се предоговори с ЕС или да има отново прегласуване, а защо не да има и втори референдум. 2016 г, когато беше направен референдума, първо, че нямаше достатъчно информираност, а второто е, че са минали три години.
Ангел Джамбазки - евродепутат, Европейски консерватори и реформисти: Обединеното кралство напуска. За мен няма съменние, че това ще се случи. Въпроса е във времето. Най-разумно е това да се случи до 29 март. Защото в противен случай обратното би означавало хаос, дори свързан с европейските избори. Обединеното кралство промени законодателството си - то не предвижда европейски избори. Други държави промениха своето законодателство, защото преразпределят места на европейски представители от квотата на Обединеното кралство.
Искра Михайлова - евродепутат, група на Алианса на либералите и демократите за Европа: Освен това се появяват и други въпроси, ако не постигнем договореност какво се случва с финансовите ангажименти на Обединеното кралство по отношение на структурните фондове и оперативните програми. Ще трябва ли да съкращаваме бюджет в Цяла Европа, в това число и за България- един въпрос, който до сега не сме коментирали, защото ние се готвехме за сделка и там тези финансови въпроси са разписани, но когато няма договор - те застават на дневен ред.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за парк Пирин
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за парк "Пирин"
Българин, превозвал 15 нелегални мигранти с микробус, е задържан във Франция
Българин, превозвал 15 нелегални мигранти с микробус, е задържан във Франция